FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, nakon skupa na kojem je HAZU izrazio potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, kako vjeruje da je opredjeljenje hrvatskih građana proeuropsko, te da i zadnje ankete pokazuju njihovu natpolovičnu i uvjerljivu potporu. Najvažnije je da svi budemo optimisti i da kažemo da će odgovor na referendumu biti da, a neku drugu opciju ne bi trebalo niti razmatrati, rekao je Josipović, odgovarajući na upit novinara hoće li biti mirovina i ako rezultati referenduma budu protiv ulaska u EU, a s obzirom na izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova o tome da zaborave mirovine ako ne uđemo u EU. Na skupu u HAZU, stožernoj instituciji hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti čuli smo da akademici smatraju da je ulazak u EU iznimno važan za nas, Hrvatska će uložiti dio svoje suverenosti da bi dobila na državnosti i bit će jedna od onih zemalja koje upravljaju Europom, rekao je. Upitan za komentar blagog pada potpore građana ulasku u EU, Josipović je ustvrdio kako zadnje ankete govore o natpolovičnoj, uvjerljivoj podršci hrvatskih građana, te da su ovo trenuci kada zagovornici EU, kao i oni koji su protiv, što je njihova legitimna pozicija, iznose svoje zadnje argumente. Vjerujem da će argumenti za prevladati, istaknuo je.

OSIJEK - Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je danas u Osijeku kako Europska unija (EU) želi dobrošlicu Hrvatskoj kao 28. članici i spremna je prihvatiti hrvatski kao 24. službeni jezik Unije, ali je konačna odluka na hrvatskim građanima i EU će je poštovati ma kakva ona bila. Na konferenciji "Regionalni razvoj u novoj europskoj perspektivi - mogućnosti, izazovi i najbolje prakse za panonsku Hrvatsku" Vandoren je rekao kako je politika proširenja EU-a bila uspješna jer je vodila računa o regionalnoj politici i činjenici da u svakoj državi ima razlika među regijama te između velikih gradova i seoskih područja, a održivi razvoj moguć je samo ako se te razlike svedu na minimum. Vandoren je ocijenio kako dosadašnje financiranje projekata pokazuje da su ostale države članice EU-a spremne poduprijeti Hrvatsku u njezinu razvoju te da će, u slučaju pristupanja u punopravno članstvo, Hrvatska dobiti mogućnost pristupa znatno većim fondovima, ali to ne smije biti jedini cilj, nego sredstvo ostvarivanja budućeg razvoja. Na novinarsko pitanje što obični građani mogu očekivati od punopravnog članstva Hrvatske u EU-u Vandoren je odgovorio kako 1. srpnja 2013. u Hrvatsku neće doći raj, ali je u pitanju proces koji nudi mnoge mogućnosti. Dodao je da će Hrvatska od tog datuma, kao službena i punopravna članica, potpuno sudjelovati u funkcioniranju Unije i donošenju odluka, a hrvatsko će tržište biti potpuno integrirano u tržište EU-a na kojem ima oko 500 milijuna potrošača, što je velika prilika za hrvatske poduzetnike, koji već sada moraju pojačati svoja nastojanja kako bi pronašli način za plasman svojih proizvoda.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju povlaštene mirovine, tako da će oni ubuduće pravo na mirovinu ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Osim toga, na te se mirovine više neće primjenjivati čl. 1. Zakona o najvišoj mirovini po kojem su ti dužnosnici mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu od preko 17.000 kuna za 40 godina radnog staža. Ubuduće će najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da time vladajuća koalicija ostvaruje jedno od svojih izbornih obećanja. Proračunske uštede su male, kazao je, ali radi se o "kamenčiću u cipeli" koji je smetao većini ljudi. Vjerovao sam da su svi to obećanje shvatili ozbiljno, ali izgleda da neki nisu, rekao je Milanović naglasivši kako Vlada treba ojačati povjerenje u hrvatske institucije kao što su mirovinski stupovi i mirovinska štednja. Mnogi od nas će ići u mirovinu temeljem osobne kapitalizirane štednje u drugom stupu, pa ako tražimo od hrvatskih građana da vjeruju u održivost i porfitabilnost drugog stupa onda to moramo pokazati vlastitim primjerom, i tu nema prostora za nikakve dodatke, ustvrdio je Milanović.

ZAGREB - GONG će u nedjelju, 22. siječnja, promatrati glasovanje na referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na uzorku glasačkih mjesta u Hrvatskoj. Tristotinjak GONG-ovih promatrača dojavit će rezultate glasovanja na dodijeljenome glasačkome mjestu prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation), što u prijevodu znači usporedno prikupljanje i obradu glasova. Četrdeset i dva promatrača bit će organizirana u pokretnim timovima, a ostali će biti raspoređeni na 253 glasačka mjesta koja su odabrana na temelju statistički određenog uzorka u Hrvatskoj, a u koja nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu, navodi GONG. Osim toga, GONG-ovi promatrači promatrat će glasovanje na glasačkim mjestima i dojavljivati podatke o kvaliteti izbornog procesa dva puta na dan posebnim SMS sustavom dojava i obrade podataka. Na temelju izvještaja isključivo GONG-ovih promatrača te neanonimnih dojava građana, GONG će objaviti priopćenja o tijeku referenduma u nedjelju do 11,30 sati i do 18,30 sati te završno priopćenje na kraju dana. Rezultati PVT-a, koji ovise o brzini prebrojavanja glasova na glasačkim mjestima, očekuju se do 21 sat.

ZAGREB - Udruge iz Domovinskog rata, njih 15, pozvale su danas hrvatske građane, dragovoljce Domovinskog rata i branitelje kao i stradalnike Domovinskog rata da se odazovu na referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju, 22 siječnja, te da glasuju za pristup Hrvatske u EU, istaknuvši kako je to izlazak Hrvatske iz tzv. "jugosfere". Predsjednik Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić izvijestio je na konferenciji za novinare kako je to zajedničko stajalište udruga iz Domovinskog rata s prekjučerašnjeg sastanka, dodavši kako su oni bili ti koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske te da podržavaju ulazak Republike Hrvatske u EU. Predsjednik Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Zvonimir Milas također je pozvao branitelje da izađu na referendum i da glasuju za hrvatski pristup EU. Rekao je kako je pristupanje Europi proces koji traje već 20-tak godina te da se za hrvatsku državnu samostalnost i pristup EU još zauzimao, prije 20-tak godina i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Predstavnici krovnih udruga iz Domovinskog rata izvijestili su da ne podržavaju neke najave o povlačenju hrvatske tužbe za genocid protiv Republike Srbije. Slavica Hruškar iz udruge Nezavisni dragovoljci Hrvatski pozvala je Vladu RH da nikako ne povlači tužbu za genocid protiv Srbije jer, kako je istaknula, mora se znati tko je bio agresor, a tko žrtva. Udruge branitelja ne podržavaju ni najave da se strancima omogući provođenje nadzora hrvatskog zračnog prostora, jer bi time bio narušen suverenitet Republike Hrvatske, kao i opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), rekao je dopredsjednik Udruge liječnika dragovoljaca Domovinskog rata "1990.-1991." Stjepan Bačić. Dodao je kako Udruge također podržavaju izgradnju infrastrukture i povezanosti na području cijele Hrvatske, kao i nastavak projekta izgradnje Pelješkog mosta te povezivanja sjevera i juga Hrvatske. Ako se vlast ogluši na naše pozive iskorist ćemo sve oblike demokratskog pritiska, najavio je.

ZAGREB - Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović potvrdio je kako je jutros dragovoljno otišao u sjedište državnog odvjetništva (DORH) kako bi dao izjavu povodom optužbi da je tijekom okupacije Vukovara omalovažavao i vrijeđao silovane i zlostavljane žene te kako je to učinio već treći put, iako nikad nije bio službeno pozvan. „Otišao sam u DORH dragovoljno, već treći put, iako službeno nisam nikada pozvan jer nisu našli elemente da me pozovu i dao sam iskaz vezan za posljednje laži, klevete i širenje neistine“, rekao je Stanimirović novinarima u Saboru.Najavio je također da će danas podnijeti privatnu kaznenu prijavu protiv Ružice Erdelji, koja je prozvala Stanimirovića da ju je za vrijeme okupacije Vukovara pljuvao i vrijeđao u vukovarskoj vojarni nakon proživljene torture silovanja. „Ona tvrdi da sam ja bio u vojarni i pljunuo na nju te rekao 'što ćete vi na ovoj svetoj srpskoj zemlji' što je laž jer ja nisam zaista u to vrijeme bio u Vukovaru, što svi znaju i postoje dokazi“, rekao je Stanimirović. Tijekom jučerašnjeg saborskog aktualnog prijepodneva HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković pozvao je DORH da ispita navode Vukovarke Ružice Erdelji koja je nedavno u medijima optužila Vojislava Stanimirovića da je svjedočio silovanjima u Vukovaru nakon okupacije, kojih je i sama bila žrtva. Stanimirovićev stranački kolega Pupovac to je ocijenio lažima i klevetama, a Vinkovićev istup sramotnim i neeuropskim.

Nekoliko dana prije toga u medijima je objavljeno pismo višestruko silovane Ružice Erdelji za vrijeme okupacije Vukovara koja je SDSS-ovog predsjednika i saborskog zastupnika Stanimirovića prozvala kao jednog od onih koji su je pljuvali i vrijeđali u vukovarskoj vojarni nakon proživljene torture.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozdravlja namjeru ukidanja povlaštenih mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade i sudaca Ustavnog suda, ali upozorava da bi trebalo onemogućiti korištenje povlaštenih mirovina prije izmjene propisa o njihovom ukidanju. U današnjem pismu HUS-a premijeru Zoranu Milanoviću piše kako se HUS zalaže za reguliranje dužnosničkih mirovina općim propisom, odnosno za rješenje po kojem bi dužnosnici ostvarivali pravo na mirovinu pod istim uvjetima kao i drugi osiguranici - na temelju uplaćenih doprinosa. HUS pritom upozorava da za oblikovanje pravednog mirovinskog sustava nije dovoljno samo ukinuti povlaštene dužnosničke mirovine, jer to ne rješava pitanje povlaštenih dužnosničkih mirovina ostvarenih prije izmjene propisa o ukidanju. Stoga od Vlade zahtijeva da u saborsku proceduru uputi izmjene Zakona o najvišoj mirovini, u dijelu u kojem se određuje najviša mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade i sudaca i to tako da se izbriše mogućnost po kojoj oni mogu ostvariti do dva puta višu mirovinu u odnosu na najvišu mirovinu propisanu za ostale osiguranike. Za dužnosnike koji su mirovinu ostvarili prije izmjene Zakona o najvišoj mirovini, HUS predlaže ponovno određivanje mirovine tako da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje po službenoj dužnosti donese novo rješenje prema odredbama izmjena Zakona o najvišoj mirovini.

ZAGREB - Predstavnici klubova u Hrvatskom saboru pozvali su danas hrvatske građane da u nedjelju izađu na referendum, a većina njih izravno ih je pozvala da odluče o ulasku u EU, i tako, kako su im poručili, Hrvatskoj i njezinom narodu izaberu bolju budućnost. Jadranka Kosor je u ime HDZ-a sve birače pozvala da u nedjelju izađu na referendum i zaokruže "za" ulazak u EU, odnosno, kako je istaknula, za budućnost Hrvatske, za sve ono što Unija znači i ono što Hrvatska nastoji promicati kao svoj kulturni i svaki drugi identitet.

HDZ, naglasila je, želi da na birališta izađe velik broj birača, kao da ih veliki, respektabilan broj odluči za ulazak u EU. Podsjetila je na težak europski put Hrvatske koja je imala najduže i najteže pregovore, s najviše pregovaračkih poglavlja, a prva nakon Grčke u EU ulazi samostalno. "Ovo je prilika da pogledamo na sva dostignuća koja smo svi zajedno napravili, ono na što smo ponosni. Ovo je kruna svega toga i zato sam uvjerena da će velika većina odabrati ulazak u EU", poručila je Kosor. I Danijel Mondekar je u ime SDP-a birače pozvao da izađu na referendum i izaberu ulazak u EU, te tako ostvare bolji standard, veći životnu sigurnost i stabilnost te brži gospodarski oporavak. Jozo Radoš je u ime HNS-a pozvao hrvatske građane da u nedjelju izađu na referendum i glasuju za pristupanje EU, naglasivši da ulaskom u Uniju ne prestaju nacionalne politike, već će Hrvatski sabor i vlada i dalje biti glavno tijelo koje će odlučivati o životu i politici u Hrvatskoj. Dinko Burić istaknuo je da HDSSB nije protiv EU, ali da joj upravo njezina proeuropska orijentacija ne daje za pravo zaboraviti na činjenicu da među hrvatskim biračima ima i onih koji su protiv ulaska u EU. Na poziv premijera Zorana Milanovića da se HDSSB jasnije opredijeli je li za ili protiv ulaska u Uniju, Burić je kazao kako njegova stranka želi da Hrvatska uđe u EU, ali i da o tome hoće li ući ili ne odluči ne samo 20 ili 30 posto građana, nego njih 70 ili 80 posto. Silvano Hrelja (HSU) kazao je kako su hrvatski umirovljenici shvatili značaj referendumske odluke, jer će se dobar dio njih, koji su živjeli i u nekoliko država, prvi put pitati i svojom će voljom odabrati asocijaciju u kojoj žele živjeti. Snažan zagovornik ulaska u EU je i Damir Kajin (IDS), koji ocjenjuje da bi za Hrvatsku bila katastrofa ostati "iza civilizacijske zavjese Schengena". Uvjeren je u pozitivan ishod nedjeljnog referenduma, jer će u suprotnom Hrvatskoj biti jako teško. U tom se smislu, rekao je, slaže sa stavom ministrice vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić da bi neulazak u Uniju značio da neće biti za hrvatske mirovine, iako se slaže i s Laburistom Dragutinom Lesarom da hrvatske građane ne treba plašiti. Lesar je, naime, u ime Kluba Hrvatskih laburista rekao: "Nije dobro podcjenjivati ni vrijeđati inteligenciju ljudi, monotonom i zaglupljujućom propagandom. Plašimo se da ta propaganda mijenja raspoloženje ljudi, a najgore je prijetiti i zaplašivati građane da ako nešto ne prihvate da će ostati bez nečega, bez mirovina, plaća ili bilo čega. To nije dobra poruka i tako se ne smijemo ponašati". Milorad Pupovac je u ime SDSS-a kazao kako je Hrvatska svoju europsku budućnost odredila još prije više od 20 godina, odnosno da je činjenicom osamostaljenja bila povezana s projektom EU i njezinim širenjem na jugoistok Europe. "Činjenjica naše odluke da izađemo iz državnog saveza s Jugoslavijom i ostalim jugoslavenskim narodima je bila povezana s tim da želimo ući u novi državni savez i to treba reći", poručio je Pupovac. Nedžad Hodžić (Klub nacionalnih manjina) kao najveću prednost ulaska u EU vidi onu za hrvatsko gospodarstvo otvaranjem europskog tržišta od pola milijarde ljudi. "To je velika šansa za ekonomski napredak budemo li je znali iskoristiti", poručio je, istaknuvši značaj Hrvatske u EU za regiju, odnosno europsku perspektivu u prvom redu BiH i Srbije, ali i ostalih zemalja u regiji.

RIJEKA - Članovi Međuregionalnog sindikalnog odbora (MSO), kojeg čine sindikalne središnjice iz talijanskih regija Furlanija-Julijska krajina i Veneto (CGIL,CISL,UIL) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) iz Istarske i Primorsko-goranske županije poduprli su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ističući da je to neophodno i korisno za sve. Predsjednik talijansko-hrvatskog MSO Michele Berti kazao je danas u Rijeci na konferenciji za novinare na temu "Hrvatski radnici u Europskoj uniji", kako će nakon pristupanja EU, Hrvatska usvojiti i preostale direktive o pravima radnika, primjerice o savjetovanju radnika i mehanizmima zaštite. U području prekograničnog rada radnicima će, u smislu kretanja, biti osigurana potpuna sloboda rada i zapošljavanja, rekao je Berti dodavši kako do sada nije bilo lako dobiti boravišnu dozvolu, što je, kada je riječ o hrvatskim radnicima u Italiji, poticalo 'rad na crno'. Berti je istaknuo da će se sindikati zalagati da se od 1. srpnja 2013. za Hrvatsku ne primjenjuju prijelazne mjere, odnosno ograničenja koja bi mogla umanjiti slobodu kretanja radnika iz Hrvatske, jer su se, kazao je, takva iskustva do sada pokazala lošima. Predsjednik SSSH Mladen Novosel pozvao je sindikalno članstvo da izađe na referendum o pristupanju EU, navodeći kako je stajalište predsjedništva Vijeća SSSH da je članstvo u EU i sudjelovanje Hrvatske u europskim institucijama i procesima odlučivanja u interesu Hrvatske. Ocijenio je da je tijekom procesa pristupanja učinjeno puno nužnih reforma, zakoni su usklađeni s pravnom stečevinom EU, a da borba protiv korupcije sigurno ne bi bila izražena u tolikoj mjeri da nije bilo i pritisaka iz EU.

ZAGREB - Kao temeljna ustanova hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta, najviša znanstvena i umjetnička ustanova, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pozvala je danas hrvatske građane da izađu na referendum i izjasne se za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Izjava o referendumu, koju je na današnjem skupu u HAZU pročitao predsjednik Akademije Zvonko Kusić, usvojena je na jučerašnjoj izvanrednoj skupštini redovitih članova, s 93 glasa za, dva glasa protiv i jednim suzdržanim glasom. Ulazak u Europsku uniju prekretnica je i povijesni trenutak kojim nipošto ne završava nacionalna povijest, nego je to nov iskorak i velika prilika za Hrvatsku, istaknuo je Kusić, napomenuvši da je HAZU tijekom prošlog desetljeća obradila i vrednovala razne aspekte pristupanja EU nakon čega je zaključeno da su prednosti članstva mnogo veće od nedostataka. Razumljivi su podijeljeni osjećaji i bojazan nekih hrvatskih građana, no tom važnom pitanju treba pristupiti realno, bez euforije i pretjerane skepse, ustvrdio je Kusić. Svjesni smo da EU sa stalnim izazovima nije idealna zajednica, ali Hrvatska si sada ne smije dopustiti da ostane izvan zajedničkog europskog doma iz kojega, uostalom, uvijek može i izaći, dodao je. Akademici drže kako su pred građanima nove odgovornosti koje zahtijevaju "samosvijest, odlučnost, hrabrost, zrelost, jedinstvo, optimizam, samopouzdanje, ali i odricanje". Naša budućnost u našim je rukama, kao i odgovornost za uspjeh ili neuspjeh, ističe se u njihovoj izjavi. Predsjednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska, za razliku od čestih primjera iz hrvatske povijesti, sada prvi put donosi jednu tako važnu odluku u miru i hladne glave, racionalno i na temelju realne procjene da će Hrvatskoj biti bolje nego izvan nje. Sve što je Akademija radila proteklih godina, od brojnih znanstvenih radova do okruglih stolova o EU, pokazuje da se u Europu ne ide bez pameti i vizije, a analize HAZU temelj su za racionalni odabir, kazao je.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila projekt pregleda financijskog i operativnog stanja u ukupno 21 ministarstvu, zavodu i javnom poduzeću kojim bi se do lipnja trebalo "pročešljati" stanje u najvećim korisnicima proračunskih sredstava. Radi se o tzv. čistom početku (clean start) koji smo najavljivali od dolaska na vlast, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, a Vlada bi time trebala dobiti jasnu sliku stvarnog stanja i njegova potencijalnog utjecaja na buduća proračunska razdoblja. "Pročešljani" će biti ministarstva financija, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava, zdravlja, socijalne politike i mladih, poljoprivrede, pomorstva, prometa i infrastrukture, te znanosti, obrazovanja i sporta. Također će biti obuhvaćeni zavodi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te za zapošljavanje, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od javnih poduzeća, kontrola će biti provedena u HEP-u, HŽ-u, HAC-u, HC-u, HRT-u, Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama. Za provedbu projekta bit će već u siječnju raspisana četiri javna natječaja, institucije koje će to provesti bit će odabrane u veljači, a Čačić procjenjuje da bi sve to moglo stajati između pet i šest milijuna eura, no "može biti i manje".

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je danas zadovoljstvo činjenicom da su se svi saborski klubovi pozitivno izrazili spram ulaska Hrvatske u EU, na što gleda i kao na simbol da će Sabor o temama EU otvoreno i argumentirano raspravljati i u vremenu koje slijedi. "Ovakvih rasprava nikad dovoljno, uvijek su korisne i potrebne, nadam se i kao simbol otvorenog razgovora o temama EU u vremenu pred nama", poručila je Pusić. Napomenula je da aktualna istraživanja pokazuju da je raspoloženje većine građana za ulazak Hrvatske u EU, da ih oko 60 posto na nedjeljnom referendumu najavljuje da će zaokružiti "za" pristupanje Uniji, uz projekcije da će 60 posto birača izaći na referendum i izraziti svoj stav. "Ako se to dogodi onda nema bojazni da će se reflektirati većinski stav u Hrvatskoj. Zato je važno da su klubovi pozvali građane da izađu na referendum i izraze svoje mišljenje", poručila je Pusić. Odgovorila je i na neke teme iz današnje rasprave saborskih klubova, ali i iz debata u javnosti, kao što je pitanje suvereniteta, odnosno u kojoj će mjeri državni suverenitet biti ugrožen ulaskom u EU. Naglasila je da se suverenitet definira kroz tri glavne točke - kontrola države nad svojim teritorijem, monopol vlasti nad nasiljem, odnosno represivnim aparatom (vojska, policija, pravosuđe), te pravo vlasti da na svom teritoriju radi što hoće. "U suvremenom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, takvi kriteriji suverenosti više ne postoje", ocijenila je Pusić. Istaknula je, naime, da bila Hrvatska u EU ili ne, ne postoji čvrsta kontrole vlasti nad teritorijem, s obzirom na trend ukidanja viza, slobodu kretanja ljudi, roba i znanja te njihovog slobodnog cirkuliranja preko državnih granica.

ZAGREB - Članovi Vijeća za Hrvatsku – Ne u EU danas su u Hrvatski sabor donijeli letke sa zahtjevom da se referendum o ulasku Hrvatske u EU odgodi te da se otvori kvalitetna javna rasprava o toj temi. „U Saboru se ne nalaze vladari ove zemlje nego zastupnici, koje smo došli pozvati da rade po svojoj savjesti, odbace stranačke stege i donesu odluku suprotnu onoj nakaradnoj koju su donijeli oko pristupanja u EU, rekao je predsjednik Udruge Volim Hrvatsku i član Vijeća za Hrvatsku Roko Šikić. Bez kvalitetne javne rasprave nema kvalitetne odluke, ustvrdio je. Podsjetio je također kako su prije 15 dana podnijeli zahtjev da ih na tu temu primi i predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora, no kako tvrdi, ignorirani su u potpunosti. Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić je rekao kako je ponašanje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić „skanalozno“. „Ona straši ljude gubitkom mirovine i propašću hrvatske države što je samo po sebi kazneno djelo“, rekao je Sačić najavivši da že zbog toga podnijeti kazneno prijavu protiv Vesne Pusić. Josip Miljak iz HČSP-a je ocijenio da je Hrvatska zakasnila s ulaskom u EU, ma koliko je EU jedno vrijeme bila dobra i osigurala dugotrajni mir na europskim prostorima i gospodarsku koheziju država koje su na vrijeme ušle. Dodao je međutim, kako je EU sada u silaznoj putanji s koje nema povratka i njihova birokracija, kako je rekao, više ne može kontrolirati slabijih gospodarstava. Crkva je, po njegovu mišljenju, za EU jer ne vjeruje u političke nesposobne elite koje vode Hrvatsku.

SPLIT - Zbog bespravne gradnje na zaštićenom obalnom području u općini Milni, na otoku Braču, splitsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnice protiv četvero investitora, među kojima je i bivši direktor ACI-ja Ivica Markusović. Državno odvjetništvo Ivicu Markusovića (54) i još troje optuženih tereti da su kao investitori od 2007. do lipnja 2011. u općini Milni protivno propisima gradili na zaštićenom obalnom području od posebnog državnog interesa. Osim Markusovića, optuženi su 51-godišnji I.LJ. i 57-godišnji T.V. te 55-godišnja N.Š. Na internetskim stranicama državnog odvjetništva navodi se da su optuženi nezakonito gradili četiri građevine od 22 do 72 četvorna metra. Markusović je, kako prenose neki mediji, podizanje optužnice komentirao riječima kako je kuću izgradio još njegov otac, za što ima i dokaz - fotografiju iz 1965., te je ustvrdio kako je optužnica podignuta bez ikakvog razloga.

GOSPIĆ - Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Darko Milinović rekao je danas na konferenciji za novinare da Ličko–senjska županija svoj gospodarski boljitak vidi pod okriljem Europske unije. "Uvjeren sam da će se njezini stanovnici, kao i u svim dosadašnjim odlučujućim trenutcima za dobrobit samostalne i suverene domovine, i u nedjelju na referendumu velikom većinom izjasniti za ulazak Hrvatske u EU", rekao je. Sugrađane je pozvao da "u što većem broju" iziđu na referendum i glasuju za ulazak Hrvatske u EU. Po njegovim riječima, Ličko-senjska županija za kandidiranje za europske fondove ima 97 pripremljenih projekata vrijednih 4,6 milijarda kuna. "To je izazov koji ne smijemo propustiti", poručio je Darko Milinović u Gospiću.

SABOR - Većina saborskih zastupnika u pojedinačnoj je raspravi o vladinoj informaciji o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Hrvatske EU ocijenila kako je članstvo u EU jamac stabilnosti za zemlje članice, pa tako i za Hrvatsku, koja sredinom 2013. očekuje ulazak u EU. Dragica Zgrebec (SDP) rekla je da je članstvo u EU cilj svih europskih država i ono znači stabilnost i mir za europske zemlje. Davor Ivo Stier (HDZ) je rekao kako je europski put Hrvatske put sistemskih reformi. „Mnoge su pokrenute tijekom pregovora, ali je činjenica da da su neke i odgođene i zaustavljene“, kazao je. Petar Baranović (HNS), kazao je kako je izlazak na referendum „najmanje što možemo učiniti za buduće generacije". HDSSB, po riječima zastupnika te stranke Dražena Đurovića, nije protiv EU, ali ne znaju na referendumu za što zapravo glasuju kad zaokruže „da“, a za što glasuju kada zaokruže „ne“. Đurovića je podržao i njegov stranački kolega Boro Grubišić rekavši kako bi bilo bolje da krenemo u razmišljanje o tome kako oporaviti gospodarsko stanje i proizvodnju, pa bi onda, kako je kazao, i s Europom i bez nje krenulo punjenje mirovinskog fonda. Dodao je ipak kako je, bez obzira na sve, HDSSB proeuropska stanka.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge uredbi o objavama i nadzoru javne nabave koje bi, zajedno s novim Zakonom o javnoj nabavi, trebale smanjiti prostor za korupciju i netransparentnost, te osigurati primjenu EU standarda i sniziti cijenu javne nabave. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić napomenuo je kako bi se time trebalo spriječiti ponavljanje slučaja "jedne od najvećih državnih kompanija" koja je odbijala suradnju s razvojnim bankama jer su one tražile transparentnost natječaja. S druge strane, HAC je surađivao s razvojnim bankama, ali je zloupotrijebio njihova sredstva, kazao je Čačić u razgovoru s novinarima nakon sjednice. "Zato ih i imamo po zatvorima", rekao je Čačić o čelnicima nekih državnih kompanija u kojima su cijene pojedinih projekata "eksplodirale" za 50, 100, pa i 400 posto. Također je upozorio da bi u idućih 15 dana Vlada trebala razmotriti sve uredbe koje su u pripremi kako bi se mogao donijeti državni proračun. Ne možemo ozbiljno pristupiti racionalizaciji sustava ako ministri ne znaju okvire u kojima se kreću, kazao je Čačić. Ministrica za zaštitu okoliša i prirode Mirela Holy apelirala je da se pri postupcima javne nabave vodi računa o ekološkoj komponenti, posebice pri nabavi automobila koji bi trebali zadovoljavati kriterije prihvatljivosti za okoliš. Vlada je danas također odobrila Državnom izbornom povjerenstvu 17 milijuna kuna za naknade osobama koje će raditi u odborima za provedbu referenduma o ulasku u EU.

ZAGREB - U Zagreb Areni traje 'ledena groznica', a nakon što završi natjecanje u hokeju na ledu "Arena Ice Fever" najveća sportska dvorana u Zagrebu u veljači će biti domaćin Europskog malonogometnog prvenstva UEFA Futsal EURO 2012., najavio je danas direktor Zagreb Arene d.o.o. Tomislav Pervan. Uz Arenu Zagreb, domaćin UEFA Futsal EURO 2012., na kojem se od 31. siječnja do 11. veljače natjeće 12 najjačih reprezentacija Europe, bit će i Spaladium Arena u Splitu. Prvenstvo se službeno otvara 31. siječnja u splitskoj Spaladium Areni gdje se igraju utakmice skupine A i C, dok se skupine B i D bore u Zagrebu, gdje će biti i završnica natjecanja. Direktor Zagreb Arene d.o.o. Tomislav Pervan također je izvijestio kako Arena za ovu godinu ima najavljena "brojna i atraktivna događanja, kao što su različita sportska natjecanja, koncerti, Festival hrane i pića, te mnogobrojni sajmovi", izvijestio je danas Zagrebački holding. Istaknuo je kako je prošle godine u Zagreb Areni zabilježen veći broj događanja nego u 2010., no uočen je trend smanjenja broja posjetitelja. "To su novi izazovi za nas i ulažemo velike napore kako bi posjećenost zagrebačke Arene ostala na dobroj razini. Jedan od planova je i pregrađivanje dvorane na dva ili tri dijela jer je prostor Arene za neka događanja prevelik. Stoga bi se smanjivanjem prostora povećala mogućnost organiziranja većeg broja manifestacija", rekao je Pervan. Najavio je da će se košarkaška Euroliga, za koju je Arena prošle godine morala napraviti određene tehničke preinake u dvorani, i dalje ondje održavati, jer se prema pravilima europska košarkaška natjecanja moraju održavati u dvoranama koje mogu primiti 10.000 posjetitelja.

ZAGREB - Teatar poezije u autorskom konceptu Gorana Matovića od 23. do 26. siječnja priređuje 3. festival "Zagreb, grad poezije", posvećen hrvatskome pjesniku Josipu Severu, na kojemu će na nekoliko mjesta u gradu sudjelovati mnogi glumci, glazbenici, likovni umjetnici, arhitekti i dizajneri, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju "Mimara". Autor festivala Goran Matović rekao je kako je Zagreb u nekim svojim fragmentima poetičan grad te da te fragmente treba oživjeti i učiniti vidljivima većem broju ljudi. Istaknuo je da je svrha tog festivala da bude mjesto okupljanja te kako je siguran da Zagreb može učiniti gradom poezije. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo je važnost kulture u gradu Zagrebu i dodao da je kultura nekog grada jaka koliko je jaka poezija, pri čemu je istaknuo važnost približavanja poezije mladim ljudima. Ludwig Bauer rekao je da je zbirka Josipa Severa "Diktator" jedna od najboljih pjesničkih zbirki na hrvatskome jeziku, pri čemu je istaknuo da je Sever bio mnogo veći pjesnik nego što je zapisano u knjigama. Na festivalu će nastupiti i glazbenik Edin Karamazov, koji se nada da će posjetitelji svojim dolaskom oplemeniti duše te je istaknuo važnost poezije kojom bi se, kako je rekao, svi trebali hraniti u vremenu u kojemu živimo. Festival "Zagreb, grad poezije" otvara se u ponedjeljak, 23. siječnja, u Muzeju "Mimara" scenskim događajem "Vlado Gotovac: Domahujem životu" u kojem će, među ostalima, sudjelovati Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Edin Karamazov i Goran Matović. Drugi dan festivala održat će se u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, gdje će biti prikazan film Adija Imamovića "Nema povratka", filmska posveta Josipu Severu, nakon čega će biti predstavljena "Knjiga o Sunčani i Severu".

ZAGREB - Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka i ove godine obilježavaju Nacionalni dan mimoza, kojemu je cilj upozoriti na podatak da se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice dok svaki treći dan jedna žena umre od te zloćudne bolesti. Godišnje od tog raka oboli oko 400 žena te umre njih više od stotinu, a u ovom trenutku s tom bolešću se bori 1.700 žena, najviše u dobi između 35 i 49 godina života. Nacionalni dan mimoza održat će već tradicionalno na Cvjetnom trgu u Zagrebu ove subote, a pokrovitelji su mu predsjednik Ivo Josipović i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dan mimoza ujedno je uvod u Međunarodni tjedan borbe protiv rata vrata maternice koji će biti obilježen u velikom broju hrvatskih gradova. "Rak vrata maternice ozbiljan je problem u Hrvatskoj jer pojavnost invazivnog raka vrata maternice u 20 godine ne pada, a prati ga i relativno visoki mortalitet", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga. Liga se stoga zalaže za početak provedbe Nacionalnog programa za sprečavanje raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede PAPA testom, što su najbolji temelji za prevenciju te zloćudne bolesti.

SPLIT - Najnovije, osuvremenjeno izdanje Biblije velikog formata u prijevodu nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića predstavila je danas u Splitu nakladnička kuća Verbum. "Ovakvo izdanje Biblije velikog formata i s velikim slovima namijenjeno široj publici dosad nije postojalo na hrvatskom jeziku", rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta i dodao da je zbog veličine slova to izdanje posebice pogodno za osobe slabijeg vida. Riječ je o izdanju koje sadržava tekst Svetoga pisma u novome i potpuno osuvremenjenom prijevodu nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića, rekao je Petar Balta i dodao da je novo izdanje Biblije prepoznatljivo i po tome što je na koricama utisnut križ s Višeslavove krstionice te starohrvatski crkveni ornament. "Nadam se da će ovim izdanjem hrvatska biblijska kultura uznapredovati", istaknuo je i dodao da je Verbum to izdanje Biblije potaknuo u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom. Nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić (1871.-1960.) Bibliju je na hrvatski jezik preveo tijekom Drugoga svjetskog rata.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙