FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30

Autor: dger
ZAGREB, 21. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas novinarima kako vlada mora pronaći dodatne prihode, komentirajući tako neslužbene najave o povećanju PDV-a s 23 na 25 posto. "Vlada očito mora naći neke dodatne prihode. Je li to PDV ili nešto drugo, o tome najbolje govore stručnjaci", rekao je Josipović nakon kave s građanima u Uredu predsjednika, dodavši kako on od vlade očekuje da konsolidira proračun i 'zatvori sve rupe'. Upitan koliko je povećanje PDV-a mudar potez, Josipović je uzvratio: "Mudro je ono što zatvara rupu u proračunu!". Sutrašnji referendum, Josipović je nazvao "velikim danom za Hrvatsku". "Građani su u prilici da svojom odlukom utječu na sudbinu Hrvatske. Očekujem dobar izlazak, negdje po prilici kako je to bilo na parlamentarnim izborima i očekujem uvjerljivu podršku EU", zaključio je predsjednik Republike uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

ZAGREB - Na glavnom zagrebačkom trgu održan je danas skup protivnika ulaska Hrvatske u Europsku uniju nakon kojega je policija privela nekolicinu organizatora i prosvjednika koji su pokušali skinuti zastavu EU te one koji su sprječavali policiju. Skup je održan u organizaciji Pokreta za Hrvatsku NE u EU čiji su članovi željeli upozoriti na štetnost ulaska Hrvatske u tu asocijaciju. Predsjednik udruge Pravednik Natko Kovačević pozvao je sudionike na zajedništvo i suprostavljanje aktualnoj vlasti u, kako je rekao, pokušaju da Hrvatsku izruči EU u kojoj više neće moći sama odlučivati o svojoj sudbini. Kovačević je optužio i HVIDR-u i oporbu koja podržava ulazak RH u EU da su plaćeničke te pozvao građane da se "u slučaju namještanja rezultata referenduma spontano i bez poziva" ponovno u nedjelju navečer okupe na glavnom zagrebačkom trgu. Hrvatska će ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita, upozorio je predsjednik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec. Hrvatskoj u EU, kazao je, prijeti rasprodaja nacionalnog bogatstva i ugroza nezaštićene poljoprivrede, ribarstva, prerađivačke industrije i brodogradnje. Aktualna vlast prevarila je građane, jer povisuje stopu PDV-a na 25 posto, što nije najavila izbornim programom, lagali su hrvatski narod, također je poručio je Keleminec pozvavši građane da na referendumu glasuju protiv ulaska RH u EU i ne dopuste "okupaciju zemlje stranom kapitalu". Među privedenima nakon skupa su predsjednik Udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec koji je pokušao spriječiti odvođenje privedenih policijskim vozilom. To je popraćeno skandiranjem prosvjednika "Izdaja, izdaja!" i pozivom na ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Skupu je, po novinarskoj procjeni, bilo nazočno više stotina prosvjednika, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatska u EU koji su dobacivali govornicima.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata priopćila je danas da se oštro protivi povećanju PDV-a bez prethodnog razgovora sa socijalnim partnerima i pozvala je vladu da, ako poveća PDV, primjeni poseban režim na prehrambene proizvode, dječje stvari i ostale proizvode izraženog socijalnog značaja. "Hrvatska udruga sindikata oštro se protivi najavama iz Vlade po kojima se sljedećeg tjedna namjerava provesti povećanje stope PDV-a bez prethodnog razgovora sa socijalnim partnerima. Najavljeno povećanje PDV-a nedvojbeno bi uzrokovalo novi udar na lisnicu hrvatskog radnika, te, za razliku od 'harača' prethodne Vlade, s kojim je usporedba neizbježna, nije stupnjevano ovisno o primanjima pojedinaca. Budući da nemamo priliku o tome se očitovati na predviđenom mjestu, pozivamo Vladu da, ukoliko je čvrsta u odluci da poveća PDV, primijeni poseban režim na prehrambene proizvode, odjeću i obuću za djecu kao i druga dobra i usluge izraženog socijalnog značaja", kaže se u priopćenju. Napominju da "i bez poskupljenja koja će ovaj potez uzrokovati, građani RH troše znatno više na hranu (preko 35 posto) nego što to čine građani EU (15 posto prihoda)". "Postupi li sukladno najavi, Vlada će građanima koji su od nove vlasti očekivali znatno smislenije mjere, dodatno zagorčati život", poručuje Hrvatska udruga sindikata u priopćenju koje je potpisao predsjednik Ozren Matijašević.

SPLIT - Saborski zastupnik i bivši državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković (HDZ) danas je na tribini održanoj u Splitu pod nazivom "Pripreme za referendum za ulazak Hrvatske u EU" pozvao birače da u što većem broju izađu na sutrašnji referendum te naglasio da glasovanjem protiv ulaska Hrvatske u EU činimo loše sebi. "Pozivam sve da glasuju za ulazak Hrvatske u EU jer smatram da je takva odluka za budućnost hrvatskih generacija", istaknuo je Plenković dodavši kako sutrašnji referendumski dan nije "za opuštanje, glumu i taštinu, nego je dan za racionalnu odluku". "Budemo li na referendumu glasovali protiv ulaska Hrvatske u EU, činimo loše sebi. U slučaju neuspjeha sutrašnjeg referenduma, po zakonu postoji mogućnost ponovnog referenduma, ali to ne bi bilo dobro jer time ne bismo ništa dobili", istaknuo je Plenković. Naglasio je da proces priključivanja Hrvatske EU nije došao preko noći, nego se za taj ulazak u EU dugo pripremalo i provedene su brojne reforme.

ZAGREB - Za novog predsjednika zagrebačke Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke (HSS) na današnjoj izbornoj skupštini izabran je Nenad Matić, glavni tajnik HSS-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, koji je poručio da zagrebačkom HSS-u želi vratiti stari sjaj. Dobio je potporu 111 izaslanika zagrebačke Gradske organizacije HSS-a, od njih 147 koji su pristupili glasovanju, dok je njegovog protukandidata Zlatana Kljakovića Gašpića, člana HSS-a gradske četvrti Trešnjevka-jug poduprlo 34 izaslanika. "HSS na razini grada Zagreba mora vratiti stari sjaj", izjavio je novinarima Matić. Rekao je da su ih parlamentarni izbori "malo poljuljali", ali, da će ubuduće pokazati da su važan koalicijski partner svima koji žele s HSS-om surađivati i važan faktor u Gradskoj skupštini. "Što se tiče budućnosti, možda i najvažnije odluke u Zagrebu se neće donositi bez HSS-a", ustvrdio je te najavio kritičnost i jaku opoziciju zagrebačkoj aktualnoj SDP-ovoj vlasti te gradonačelniku Milanu Bandiću. Pritom je posebno apostrofirao poslovanje Zagrebačkog holdinga i ocijenio da "postoji puno 'crnih rupa' u Zagrebačkom holdingu koje građani Zagreba plaćaju, a ne bi trebali". O izbornoj glavnoj skupštini HSS-a na razini države koji će se održati 28. siječnja, a kandidati za novog predsjednika su bivši ministar turizma Damir Bajs i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, Matić je rekao da je većina izaslanika HSS-a Zagreba podržala kandidaturu Branka Hrga, te da će ga i on podržati. Novoizabrani predsjednik zagrebačkih HSS-ovaca istaknuo je da će na sutrašnjem referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji on osobno glasovati za pristupanje, a njegova preporuka svima je također da glasuju za, jer je to, smatra, šansa za perspektivu. "Svi oni koji su kvalitetni od Europske unije će imati koristi", ustvrdio je.

ZAGREB - Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka Hrvatska obilježile su danas javnozdravstvenu humanitarnu kampanju Nacionalni dan mimoza namijenjenu širenju javne svijesti o opasnosti raka vrata maternice. Od ove godine 21. siječnja i službeno je proglašen Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je važnost edukacije, zdravstvenog odgoja i prevencije u pravovremenom otkrivanju te zloćudne bolesti. "Nedvojbena je uzročno-posljedična veza između HPV infekcije i karcinoma vrata maternice, a dobrom prevencijom i ovakvim akcijama trećinu tumora možemo otkriti na vrijeme", kazao je Ostojić i naglasio da je Hrvatskoj potrebna nacionalna strategija prevencije te vrste raka. "Ove godine možemo očekivati donošenje nacionalnog plana, a dugoročno i uvođenje cijepljenja", kazao je. Definitivan sud o cijepljenju ministarstvo će donijeti kad završe klinička istraživanja novih cjepiva koja su trenutno u završnim fazama. Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako svakako treba učiniti sve što možemo kako bismo svoju djecu zaštitili od bilo kakvih bolesti, ali da to ne znači da im šaljemo poruku da se neodgovorno ponašaju. Kampanji se odazvao velik broj građana koji su kupovali grančice mimoze na štandu postavljenom na Preradovićevom trgu. Prodajom mimoza prikupljaju se sredstva za rad nevladinih udruga koje se bave promidžbom edukacije o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice. Dan mimoza uvod je u Međunarodni tjedan borbe protiv rata vrata maternice koji će biti obilježen u velikom broju hrvatskih gradova.

ZAGREB - Lošinjska plovidba u subotu je izvijestila da je rano jutros po lokalnom vremenu u Bengalskom zaljevu, na sidrištu Chittagong u Bangladešu, pokušana pljačka broda "Hana" u njihovom vlasništvu te da je jedan pomorac ozlijeđen. "U pokušaju pljačke našeg broda ozlijeđen je 30-godišnji pomorac M.Š., 2. časnik palube", stoji u priopćenju Lošinjske plovidbe-Brodarstvo d.o.o. U njemu se dodaje da je pomorac primio pomoć u medicinskom centru Chittagong zbog ranjavanja nožem te da je izvan životne opasnosti. "Do ozljede je došlo tijekom davanja uzbune i povlačenja dežurnih u nadgrađe broda, sukladno uputama kompanije da pomorci ne ugrožavaju vlastite živote sukobima s možebitno naoružanim pljačkašima. Jedan od pljačkaša je bacio nož, koji je pogodio M.Š., a zatim su pobjegli s broda", navodi se u priopćenju. O napadu su obaviještene vlasti u Bangladešu koje su pokrenule istragu. Lošinjska plovodba ističe da su svi pomorci sada dobro te da brod nastavlja svoje aktivnosti prema redovnom planu.

ZAGREB - Zbog sumnje da je na smrt pretukao suprugu Minu Hodić zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Fejze Hodića, kojega osim za teško ubojstvo tereti i za zlostavljanje i zapuštanje 14-godišnjeg sina. Hodić je uhićen u četvrtak navečer, a nakon kriminalističke obrade i noći u zatvoru danas će biti dovoden pred suca istrage koji će mu odrediti istražni zatvor. U policiji ističu da je Hodić suprugu verbalno i fizički zlostavljao od travnja 2008. kao i svog 14-godišnjeg sina. Obiteljski sukob je kulminirao u noći sa srijede na četvrtak u stanu u Ulici Frana Alfirevića, kada je suprugu brutalno pretukao. Od posljedica premlaćivanja rukama i nepoznatim tupim predmetom 46-godišnja Mina Hodić je preminula u stanu, no osumnjičeni je tek u četvrtak ujutro nazvao hitnu medicinsku pomoć, tvrdeći da je suprugu pronašao ozlijeđenu na ulici. Prije pozivanja hitne pomoći iz stana je uklonio tragove zločina i predmet kojim je pretukao suprugu i bacio ih u kontejner za smeće. Nakon uhićenja Hodić je policiji ispričao da je pretučenu suprugu pronašao kraj kontejnera te da ju je unio u stan gdje je kasnije preminula. Mediji su, međutim, prenijeli izjave susjeda koji tvrde da se iz njihova stanu čula jaka galama te da je oko jedan sat sve utihnulo.

VUKOVAR - Hrvatski vinogradari ne trebaju se plašiti ulaska Hrvatske u EU, unatoč činjenici da do 2015. godine u članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj koja će to postati 1. srpnja 2013., postoji zabrana podizanja novih vinograda, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak na proslavi blagdana Vinkova na salašu Goldschmidt u vlasništvu vukovarskog VUPIK-a. "To ne treba obeshrabriti naše vinogradare jer kroz druge mjere, poput IPARD-a, mogu obnavljati stare vinograde s vrhunskim kvlitetnim sortimentom", poručio je Luka Čuljak ocjenivši pozitivnim što je Hrvatska u pristupnim pregovorima ugovorila posebnu financijsku omotnicu za razvoj vinarstva. Krešimir Kuterovac, glavni direktor VUPIK-a, koji posluje u sustavu Agrokora, istaknuo je kako je Agrokor u protekle dvije godine uložio u razvoj VUPIK-a više od 500 milijuna kuna, iako se pri preuzimanju VUPIK-a obvezao ta ulaganja realizirati kroz tri godine. Prema njegovim riječima, VUPIK raspolaže sa 170 hektara vinograda iz kojih ove godine namjerava ubrati više od 2 milijuna kilograma grožđa te proizvesti oko 3 milijuna litara vina.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙