FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni dan mimoza 21. siječnja

Autor: tmar
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka i ove godine obilježavaju Nacionalni dan mimoza, kojemu je cilj upozoriti na podatak da se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice dok svaki treći dan jedna žena umre od te zloćudne bolesti.

Godišnje od tog raka oboli oko 400 žena te umre njih više od stotinu, a u ovom trenutku s tom bolešću se bori 1.700 žena, najviše u dobi između 35 i 49 godina života.

Nacionalni dan mimoza održat će već tradicionalno na Cvjetnom trgu u Zagrebu ove subote, a pokrovitelji su mu predsjednik Ivo Josipović i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dan mimoza ujedno je uvod u Međunarodni tjedan borbe protiv rata vrata maternice koji će biti obilježen u velikom broju hrvatskih gradova.

"Rak vrata maternice ozbiljan je problem u Hrvatskoj jer pojavnost invazivnog raka vrata maternice u 20 godine ne pada, a prati ga i relativno visoki mortalitet", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Liga se stoga zalaže za početak provedbe Nacionalnog programa za sprečavanje raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede PAPA testom, što su najbolji temelji za prevenciju te zloćudne bolesti.

Rak vrata maternice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Smatra se da oko 70 posto populacije tijekom spolno aktivnog života ima šansu zaraziti se nekim od tipova tog virusa, no do razvoja raka vrata maternice dovodi samo zaraza s dva tipa tog virusa.

U Hrvatskoj se već više godina provodi cijepljenje protiv HPV-a za djevojčice u sedmom razredu osnovne škole, no stručnjaci navode kako je dosad interes za cijepljenje bio vrlo nizak i iznosio svega 11 posto.

Cijepljenje se inače preporuča djevojkama prije stupanja u aktivni spolni život koji počinje oko 16-17 godina, a kako nije u obveznom programu cijepljenja ne financira ga država, već pojedine lokalne zajednice, među kojima je i Zagreb.

Unatoč edukaciji koja se provodi s roditeljima i djecom, u Zagrebu je tako odaziv lani bio 10 posto, što znači da se 4.200 djevojaka sedmih razreda cijepilo njih svega 429, naglasila je .

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙