FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 19. siječnja

Autor: Sara Margetić
ZAGREB, 18. siječnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska - za četvrtak, 19. siječnja:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će na skupu u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u povodu održavanja referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji (11 sati, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11). Predviđeno je obraćanje Predsjednika Republike.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici će rad nastaviti raspravom o vladinoj Informaciji o tijeku i rezultatima pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. U informaciji se, među ostalim, podsjeća da je Hrvatska zahtjev za članstvom podnijela 21. veljače 2003., da su pregovori o pristupanju formalno počeli 3. listopada 2005. u Luxembourgu, a formalno završeni na sastanku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, u Bruxellesu, 30. lipnja 2011. Rezultati pregovora o pristupanju, odnosno uvjeti pod kojima Hrvatska pristupa EU, sadržani su u tekstu Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, koji je potpisan u Bruxellesu 9. prosinca 2011. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka br. 6).

ZAGREB - Tiskovna konferencija u organizaciji krovnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na državnoj razini (11,30 sati, prostorije HVIDR-e, Galovićeva 10). Udruge će se očitovati o referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, izraziti protivljenje najavama povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, izraziti protivljenje narušavanju suverenosti hrvatskog zračnog prostora te poduprijeti opstanak hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Poduprijet će i nastavak projekta izgradnje Pelješkog mosta.

ZAGREB – Konferencija za novinare u povodu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka maternice i Petog hrvatskog dana mimoza, koju organizira Hrvatska liga protiv raka pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva (11 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2). Cilj konferencije je izvještavanje o nastavku javnozdravstvene kampanje "Budi Zdravka" te o važnosti preventivnih programa raka vrata maternice. Pokrovitelji aktivnosti su predsjednik Republike Ivo Josipović te ministar zdravlja Rajko Ostojić.

OSIJEK – Konferencija pod nazivom "Regionalni razvoj u novoj europskoj perspektivi: mogućnosti, izazovi i najbolje prakse za Panonsku Hrvatsku", na kojoj će sudjelovati zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz (10 sati, hotel "Osijek", Šamačka 4,). Na konferenciji će govoriti osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, direktor razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić te šef delegacije EU, veleposlanik Paul Vandoren, koji će govoriti o pripremama za pristup EU. Konferencija je organizirana u sklopu projekta Hermes kojeg provodi Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje u okviru programa Delegacije Europske unije – IPA Info. Cilj projekta Hermes je pružiti relevantne informacije o članstvu Republike Hrvatske u EU za različite sektore društva: ruralni razvoj i poljoprivredu, okoliš, socijalna politika, razvoj gospodarstva i poduzetništva, regionalni razvoj te priprema za korištenje strukturnih fondova. Prije početka biti će održana konferencija za novinare u 9,30 sati.

ZAGREB – Predavanje povjesničara Robina Harrisa na temu "Stepinac and the Totalitarians" koje organizira Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu (14,15 sati, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice)). Robin Harris britanski je autor i povjesničar, a doktorirao je na Sveučilištu Oxford iz moderne povijesti. Jedan je od vodećih poznavatelja u Velikoj Britaniji za geopolitički položaj Hrvatske.

ZAGREB – Retrospektivna izložba Bele Csikosa Sesie (19 sati, Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22). Na izložbi će biti izloženo više od 150 radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja, koja će se posuditi iz značajnih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki. Bit će izložene i slike iz Zlatne dvorane i palače u Opatičkoj 10 na zagrebačkom Gornjem gradu, kao i znatan broj Čikoševih radova koji će ovom prilikom premijerno biti predstavljeni javnosti. Izložba je otvorena do 11. ožujka.

ZAGREB - Svečana dodjela Nagrade Galerije Forum za 2011. godinu (20 sati, Galerija Forum, Teslina 16). Dobitnici nagrade su kipar Petar Dolić i arhitekt Tonko Zaninović za "Spomenik hrvatske pobjede Oluja' 95", postavljen na trgu Dr. Ante Starčevića u Kninu.

ZAGREB - Predstavljanje knjige “Morendo” autora Slobodana Šnajdera (18,30 sati, caffe bar Profil Megastorea, Bogovićeva 7). Uz autora, na predstavljanju će govorit Nadežda Čačinović, Nataša Govedić te urednik knjige Velimir Visković.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Neven Leskovar

popodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙