FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzovnih indeksa

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u utorak temeljem novih nada u dogovor o grčkom dugu, a investitori su pozdravili i usvajanje novog pakta o proračunskoj disciplini u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.709 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za jedan posto na 6.508 bodova dok je pariški CAC bio u plusu 1,5 posto i iznosio 3.313 bodova.

Kasno u ponedjeljak čelnici eurozone dogovorili su pakt o strožoj fiskalnoj disciplini, utemeljen na njemačkim prijedlozima. Europska središnja banka (ECB) pozdravila je taj potez.

Raspoloženje je također popravila izjava grčkog premijera Lucasa Papademosa koji je kazao da su pregovarači grčke vlade i vlasnika grčkih obveznica u privatnom sektoru ostvarili "značajan napredak" u razgovorima o restrukturiranju grškog duga i izbjegavanju bankrota. Konačni sporazun očekuje se do kraja ovog tjedna.

"Iako se eurozona bori kako bi pomirila štednju s rastom, čini se da je novi pakt ohrabrio ulagače", rekao je Franklin Pichard, direktor Barclays France.

U takvom su okruženju najveći dobitnici na tržištima bile dionice u naftnom sektoru, ojačavši zajedno sa cijenama nafte. BP je tako ojačao 2,9 posto, CGG Veritas 2,5 posto a Maurel et Prom 2,5 posto.

Banke su također dobile na vrijednosti, pri čemu je Societe Generale ojačao 5,6 posto, Intesa Sanpaolo 3,5, BNP Paribas 3,1, te Commerzbank 2,9 posto.

Rast vrijednosti dionica ograničila je ipak pojačana napetost zbog portugalskih dužničkih problema, nakon što su prinosi na dvogodišnje portugalske obveznice dosegnuli rekordnu razinu od 21 posto. Strahuje se da bi Portugal mogao postati sljedeća žrtva krize u eurozoni.

"Sljedeće pitanje na horizontu je Portugal, koji bi mogao biti sljedeća potencijalna opasnost za EU," kazala je Rebecca O'Keeffe iz tvrtke Interactive Investitor.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačaio je 0,1 posto na 8.802 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙