FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pozitivan ishod referenduma za EU potiče tržište

Autor: scvi
ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Zahvaljujući pozitivnom ishodu referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje bolje raspoloženje nego proteklih tjedana, kada je na tržištu vladala letargija.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje rast Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,10 posto, na 1.724 boda, a Crobex10 0,48 posto, na 964 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 78,4 milijuna kuna, što je 10 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Unatoč optimističnom raspoloženju na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj burzi ni prošloga tjedna nije bilo znatnijih pomaka Crobexa. Nedostatak makroekonomskih vijesti udaljio je ulagače sa burze, a svega par dionica zabilježilo je milijunski promet“, ističe Žaran Perić, savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle treći tjedan zaredom jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i uspješne aukcije obveznica niza članica eurozone.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 2,4 posto, dok je S&P 500 porastao 2, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,2, a pariški CAC 3,9 posto.

„U fokusu investitora na svjetskim burzama protekloga je tjedna bilo uspješno zaduživanje nekolicine zemalja članica eurozone, a dobro je prihvaćena i najava Međunarodnog monetarnog fonda da će povećati svoj kapacitet kreditiranja za 600 milijardi dolara“, kaže Perić.

Ovoga tjedna ulagači na svjetskim tržištima očekuju rasplet pregovora grčke vlade i predstavnika banaka o zamjeni postojećih novim obveznicama, čime bi se otpisao dio grčkog duga i spriječio bankrot te članice eurozone.

A domaće ulagače mogao bi ohrabriti ishod jučerašnjeg referenduma na kojemu su se hrvatski građani izjasnili za ulazak u Europsku uniju.

„Ta vijest je itekako važna za domaće tržište kapitala jer omogućuje ulazak stranih fondova bez većih ograničenja, te lakše uvrštenje dionica na stranu burzu ili obrnuto, strane tvrtke moći će jednostavnije svoje dionice uvrstiti na Zagrebačku burzu. Očekujem da će ishod referenduma pozitivno djelovati na ulagače. S druge strane, premijer Zoran Milanović potvrdio je da će Vlada povećati PDV na 25 posto, što bi također moglo utjecati na raspoloženje ulagača. Ipak, procjenjujemo da će prevladati dobre vijesti na burzi, stoga danas očekujem rast Crobexa“, zaključuje Žaran Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙