FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: investitori čekaju fiskalne smjernice

Autor: neba
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Mrtvilo koje u posljednje vrijeme vlada na Zagrebačkoj burzi moglo bi se nastaviti i danas, jer se čini da ulagači prije donošenja značajnijih investicijskih odluka žele čuti nove fiskalne smjernice.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,53 posto, na 1.737 bodova, a Crobex10 0,95 posto, na 975 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 28,65 milijuna kuna, pri čemu se 21,7 milijuna odnosio na trgovanje obveznicama, a ostatak na dionice.

„Na domaćem se tržištu u posljednje vrijeme ništa ne zbiva. Čak ni odluka Vlade o produljenju nameta na prihode od mobilne telefonije nije izazvala značajniju reakciju tržišta. Čini se da investitori iščekuju fiskalne smjernice, koje pomalo izlaze na vidjelo. Posvemašnje mrtvilo i danas bi se moglo nastaviti“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Vlada je jučer prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati naknadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU.

Dionica HT-a jučer je oslabila 0,59 posto, na 242,5 kuna, uz promet od 1,3 milijuna kuna.

Na svjetskim burzama, pak, cijene dionica rastu. Na Wall Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u pet mjeseci, no trgovalo se oprezno zbog slabih američkih makroekonomskih podataka.

Dow Jones indeks ojačao je 0,17 posto, dok je S&P 500 porastao 0,23, a Nasdaq indeks 0,51 posto.

Promet u američkoj trgovini na malo porastao je u prosincu neočekivano slabih 0,1 posto, što je najniža stopa rasta u posljednjih sedam mjeseci.

Razočarao je i podatak o snažnom rastu broja prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna u SAD-u, na 399.000, najvišu razinu u šest tjedana. Zbog toga je splasnuo optimizam u vezi oporavka američkog tržišta rada.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros porasle.

„Za razliku od slabe aktivnosti na domaćem tržištu, na svjetskim je burzama posljednjih dana bilo vrlo živahno. Osjeća se pozitivni sentiment koji je odraz uglavnom solidnih makroekonomskih pokazatelja SAD-a za prosinac“, ocjenjuje Bešević Vlajo.

Kako dodaje, danas bi raspoloženje na svjetskim burzama moglo biti mješovito, zbog nešto slabijih najnovijih američkih makroekonomskih pokazatelja i opreza investitora uoči aukcije talijanskih državnih obveznica.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙