FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi promjenjivi zbog američkog BDP-a i grčkih pregovora

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja u opreznoj trgovini u očekivanju podataka o američkom gospodarskom rastu i nastavljenih pregovora Atene s vjerovnicima u privatnom sektoru.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,4 posto, na 5.772 boda, a na sličnom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.348 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u manjem plusu, od 0,2 posto, dosegnuvši 6.553 boda.

Ulagači su tijekom prijepodneva povlačili novac iz tradicionalnih sektora osjetljivih na izmjene gospodarskih ciklusa, poput banaka, te kupovali dionice u sektorima koji im u neizvjesnim vremenima nude sigurnost, poput komunalnog, koji je tako bio u plusu od 0,2 posto i time prednjačio sektorima dobitnicima.

Među pojedinim pripadnicima komunalnog sektora isticao se RWE, u plusu 1,3 posto, te E.ON, koji je dobio na vrijednosti 1,1 posto.

S druge strane, dionicama banaka i rudarskih kompanija, koje su bile najveći dobitnici dan ranije, cijene su u prosjeku pale 0,3 odnosno 0,2 posto.

Dionice francuskih banaka bile su posebno pogođene, nakon što im je investicijski rejting snizio JP Morgan. Pritom su one BNP Paribasa oslabjele 2,8 posto, a Credit Agricolea za 2,7 posto.

Izjava povjerenika EU-a Ollija Rehna da je na vidiku sporazum s držateljima grčkih obveznica koji je nužan kako bi se izbjegao kaotični bankrot Grčke podupirale su dionice tijekom prijepodneva, da bi se potom našle pod pritiskom zbog straha da bi u slučaju bankrota Grčke Portugal bio sljedeći na redu, te zatražio drugi paket pomoći.

Ulagači su uglavnom bili na oprezu i u očekivanju objave američkog gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju, koji je iznosio 2,8 posto, blizu očekivanih oko tri posto, a nakon 1,8 posto u trećem tromjesečju.

"Mogli bi svjedočiti jačanju dionica ako bude pozitivan ishod barem što se tiče grčkih pregovora s kreditorima", kazao je Keith Bowman, analitičar u Hargreaves Lansdownu. Upozorio je ipak da tim sporazumom neće biti riješena širi problemi fiskalne pomoći diljem EU-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio 0,09 posto, završivši ovotjedno poslovanje na 8.841 bodu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙