FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle, Grčka nadomak sporazumu

Autor: neba
LONDON, 31. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju da će ovih dana biti postignut dogovor o restrukturiranju grčkih dugova i da će sporazum Europske unije o čvršćoj proračunskoj disciplini spriječiti širenje dužničkih problema.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.035 bodova, nakon što je jučer pao 1 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,9 posto.

Grčka vlada i njezini kreditori blizu su sporazumu o restrukturiranju dugova, čime bi Grčka ispunili uvjete za drugi paket međunarodne pomoći i tako izbjegla bankrot.

Pozitivno na tržišta djeluje i to što su se jučer čelnici Europske unije na summitu u Bruxellesu dogovorili o tekstu ugovora o fiskalnoj disciplini koji će početkom ožujka potpisati 25 zemalja članica. Taj ugovor neće potpisati samo Britanija i Češka.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, najveći je dobitnik jutros financijski sektor. STOXX Europe 600 indeks tog sektora porastao je 1,2 posto.

„Postignut je napredak u Grčkoj i na summitu EU-a, pa na tržištu vlada optimizam“, kaže Mike Lenhoff, strateg u tvrtki Brewin Dolphin Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 8.802 boda. U cijelom siječnju taj je indeks porastao 4,1 posto, što je njegov najveći siječanjski rast u posljednjih 13 godina.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙