FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati

ZAGREB - Hrvatski turistički sektor pozdravlja dolazak nove Vlade i novog ministra turizma Veljka Ostojića od kojih imaju i relativno velika očekivanja, među kojima je i ono o donošenju turističke strategije, adekvatnoj stopi PDV-a za turizam, promišljenoj privatizaciji i radnim pravima. Za iduću godinu iz turističkog sektora ocjenjuju da će biti zahtjevnija i teža nego ova u kojoj se, poklapanjem niza okolnosti, došlo do uspješnih, pa i boljih turističkih rezultata od očekivanih. U takvim ocjenama, očekivanjima i prognozama slažu se predsjednici najvećih turističkih strukovnih udruga - Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar, Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba, te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić koji su u razgovoru za Hinu izrazili i spremnost za suradnju s novom Vladom i ministrom kako bi se konačno i što prije razriješili problemi koji opterećuju sektor i čine ga još uvijek slabo konkurentnim. Ocjenjujući ovu turističku godinu uspješnom, predsjednik UPUHH-a Šustar ističe da su njeni dobri rezultati tek prvi korak u stvaranju okruženja za daljnji rast i razvoj u budućnosti. Od novog ministra Veljka Ostojića, za kojeg kaže da je apsolutno stručan i svjestan problema, hotelijeri očekuju adekvatne mjere za rješavanje problema, a prva bi trebala biti donošenje adekvatne stope PDV-a kao prvog preduvjeta za podizanje razine konkurentnosti. Podsjeća da su hotelijeri na svom kongresu ove godine tražili smanjenje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključilo je da kapitalno ulaganje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Aerodrom Brač u razdoblju od 2007. do 2010. nije državna potpora. Ulaganje u iznosu od 1,09 milijuna kuna sadržano u Ugovoru o pretvaranju kapitalnih ulaganja u temeljni ulog, ne predstavlja državnu potporu jer je riječ o kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu radi osiguranja sigurnosno-prometnih standarda na Aerodromu Brač, navodi se u priopćenju sa 93. sjednice Vijeća AZTN-a na kojoj je i donesena odluka da se to kapitalno ulaganje ne smatra državnom potporom. Iz Agencije objašnjavaju kako se, sukladno pravilima o dodjeli potpora za financiranje zračnih luka i potpora za započinjanje poslovanja zračnih kompanija koje lete iz regionalnih zračnih luka, aktivnosti koje se odnose na sigurnost i zračnu kontrolu prometa ne smatraju se gospodarskim aktivnostima. Time se ni njihovo sufinanciranje ili financiranje od strane države ne smatra državnom potporom koja bi mogla dovesti do narušavanja tržišnog natjecanja.

ZAGREB - Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) otvorila je danas u zgradi Autobusnog kolodvora svoj četvrti turističko informativni centar (TIC) u Zagrebu te najavila da će otvoriti još jedan kod motela Plitvice u Lučkom i to iduće godine u kojoj očekuje dalji, ali nešto blaži rast turističkog prometa nego ove godine. TIC na Autobusnom kolodvoru, na površini od 70 četvornih metara, otvorio je zagrebački gradonačelnik i predsjednik TZGZ-a Milan Bandić koji je istaknuto da će taj gradski prostor biti mjesto susreta, informacija i komunikacije svih koji se zanimaju za Zagreb. Nakon TIC-a na Trgu bana Jelačića te na Glavnom kolodvoru (željezničkom) i u Zračnoj luci Zagreb, danas otvoreni TIC je, s obzirom na krizu, velika stvar za Zagreb i njegovu turističku zajednicu, istaknuo je Bandić. On, kao i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Amelia Tomašević, iduće godine u Zagrebu očekuju blaži rast fizičkog turističkog prometa (dolazaka i noćenja) nego ove godine, i to od 3 do 4 posto. Ove godine s porastima dolazaka od 10 posto te noćenja turista od 9 posto u TZGZ-u zadovoljni, a ističu da su spremni dodatno raditi da održe takve rezultate.

OSIJEK - U osječkoj Šećerani uspješno je završena 105 kampanja prerade šećerne repe u kojoj je proizvedeno više od 80.000 tona šećera. Po riječima direktora Sirovinskog sektora osječke Šećerane Miroslava Kosa, prerađeno je više od 540.000 tona šećerne repe, a ovogodišnja digestija bila je odlična, prosječno 16. Proizvođačima je umjesto dogovorenih 250 kuna za tonu šećerne repe isplaćeno 300 kuna, čak i više ako je digestija bila iznad 16. Osječka Šećerana imala je ugovorenu proizvodnju na 10.000 hektara šećerne repe, od čega tri hektara u Vojvodini. Kos smatra da će se zbog povoljnih uvjeta, posebno otkupne cijene, na proizvodnju šećerne repe odlučivati sve veći broj poljoprivrednika. Ovogodišnja kampanja počela je u rujnu, a završena je uoči Božića, rekao je.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi, uz nizak promet, Crobexi stagniraju u negativnom području, a moguće je da do kraja dana promijene smjer budući da na europskim burzama cijene dionica jačaju. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,24 posto, na 1.732 boda, a Crobex10 za 0,04 posto, na 969 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,2 milijuna, što je otprilike kao i u petak u ovo doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Ine, 1,12 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,38 posto, na 3.800 kuna. Po visini prometa slijedi dionica HT-a sa 302.000 kuna. Cijena joj je ojačala blagih 0,09 posto, na 240,5 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po gubitku se izdvajaju dionice Belja, s padom cijene za 3,74 posto, potom Zvijezde za 3,7 posto, IGH za 2,99 posto. Među rijetkim dobitnicama pak po rastu cijene ističe se dionica Đuro Đaković Holdinga koja je poskupjela 2,27 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510430 kuna. Na vrijednosti su prema kuni izgubile danas i američka i britanska valuta, američki dolar za 0,08 posto, a britanska funta za 0,34 posto. Srednji tečaj dolara na tečajnici HNB-a iznosi 5,744115 kuna, a funte 8,991297 kuna. Švicarski je franak pak ojačao prema kuni za 0,11 posto i srednji tečaj franka iznosi 6,150545 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙