FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Na početku današnjeg trgovanja dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi, nakon obustave koja je trajala 7,5 mjeseci, ta dionica odmah je postala najlikvidnijom, dok joj cijena snažno oscilira. Trgovanje Ininom dionicom počelo je u 14 sati, a do 14,10 sati dionicom Ine ostvareno je 2,76 milijuna kuna prometa. Prva transakcija, u 14,00 sati, obavljena je po cijeni od 4.360 kuna, što je 3,8 posto više nego 27. travnja, kada se njome trgovalo po 4.200 kuna. Potom je, u prvim minutama trgovanja, njezina cijena dosegnula i 4.498 kuna, što je skok od 7 posto. Oko 14,10 sati njome se trgovalo po 4.159 kuna, što je 0,97 posto niža cijena nego 27. travnja. Hanfa je u četvrtak, 15. prosinca, ukinula privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, pa se Ininom dionicom, nakon sedam i pol mjeseci obustave, na Burzi danas ponovno počelo trgovati. Zagrebačka burza, iznimno od redovite prakse, danas odredila da će predotvaranje dionice Ine trajati od 9,30 do 14 sati, nakon čega je započela kontinuirana trgovina koja će trajati do 16 sati. Budući da dionica Ine nije sadržana u Crobexu, skok njezine cijene ne utječe na taj indeks. U 14,10 sati Crobex je bio u minusu 0,19 posto, na 1.750 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,45 posto, na 979 kuna. Redovni promet dionicama do tada je iznosi 7,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. danas je opovrgnula pisanje inozemnih novinskih agencija da je predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International Gottwald Kranebitter kazao da se banka planira povući iz zemalja bivše Jugoslavije. "Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. reagira na u potpunosti netočno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju banke. Podsjećaju na već odavno poznatu i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije objavljenu činjenica da će se banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna. Priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. Naglašavaju kako je teza da se Hypo povlači iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe, ima više od 10 posto tržišnog udjela, a banka je broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) u današnjem su se pismu zagrebačkim čelnicima usprotivili najavi povećanja cijena Zagrebačkog holdinga istaknuvši kako bi to u sadašnjoj izrazito teškoj situaciji bio udar koji većina građana ne bi mogla podnijeti. Dignu li se sada cijene usluga Zagrebačkog holdinga, na čemu građani uglavnom ne mogu štedjeti, to će ih zbog udjela troška stanovanja u ukupnom mjesečnom trošku bacati na koljena. Osim toga, jasno je da će mogući porast cijena Holdinga imati negativan učinak i na gradsko gospodarstvo koje će, zbog nemogućnosti daljnjih unutarnjih ušteda, povećanje ulaznih cijena morati pretočiti u povećanje vlastitih cijena, upozorava NHS. Sindikalci traže da gradska vlast odustane od podizanja Holdingovih cijena, te umjesto toga ispita svrhovitost sadašnjeg sustava i počne uređivati sustav gradskih tvrtki u skladu s interesima građana.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora predstavile su danas vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič kojima je cilj podizanje kvalitete rada s hranom i usklađivanje s europskim zakonodavstvom. Zakonom o hrani i Pravilnikom o higijeni hrane, do 1. siječnja 2009. bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s navedenim propisima. Stoga su u suradnji HGK, HOK-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izrađeni ovi vodiči. Trgovine imaju dvije mogućnosti, prihvatiti vodič, kazati da rade u skladu s preporukama iz njega, i u tom slučaju ih inspekcije kontroliraju po tome što se u vodiču traži. Drugi način je da samostalno izrade studiju, odnosno da za to angažiraju neku tvrtku što će morati i platiti, objasnio je Ivica Štambuk iz HOK-a.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) pokrenula je posebni program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, a temeljem javnog poziva će do 31. siječnja iduće godine prikupljati prijedloge i ideje za softverske aplikacije i usluge koje povećavaju kvalitetu života i podupiru rast gospodarstva tih krajeva, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Cilj programa i javnog poziva je, kako ističu, dati priliku svim pravnim i fizičkim osobama da iznesu i komercijaliziraju svoje ideje i prijedloge. HAKOM će zatim u suradnji s ciljanim korisnicima napraviti izbor te financirati realizaciju najvrjednijih ideja za ta područja, a program će se provoditi uz potporu operatora na tržištu elektroničkih komunikacija te pružatelja usluga od javnog interesa.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka blago oslabila prema euru, za 0,09 posto, a oslabila je i prema švicarskom franku za 0,46 posto te prema američkom dolaru za 0,17 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,507481 kunu. Srednji tečaj franka iznosi 6,160237 kuna, a dolara 5,765229 kuna. Istodobno je britanska funta oslabila prema kuni za 0,19 posto te njen srednji tečaj iznosi 8,928974 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙