FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Koncern Agrokor i tvrtka Grafičar potpisali su danas 9,45 milijuna eura vrijedan ugovor kojim Agrokor prodaje svoj većinski udjel u tvrtki Znanje, izvjestili su iz Agrokora. Kako se navodi u priopćenju, danas je u Zagrebu potpisan Ugovor o prodaji vlasničkog udjela Agrokora u tvrtci Znanje d.o.o. kojim ludbreška tvrtka Grafičar postaje novi vlasnik Znanja, s udjelom od 99 posto vlasništva. Ugovor, ukupne vrijednosti 9,45 milijuna eura, potpisali su predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić i predsjednik Uprave Grafičara Franjo Beser. Grafičar kupnjom Znanja postaje najveća tiskara u Hrvatskoj, a time se otvara novo razdoblje u poslovnom životu Grafičara, jer se njegova djelatnost iz primarno tiskarske proširuje i na izdavaštvo. Znanje je, naime, napominje se, tijekom proteklih godinu dana steklo titulu vodećeg izdavača u Hrvatskoj. Grafičar je vodeći proizvođač kartonske ambalaže, etiketa, samoljepljivih etiketa na papiru i foliji, fleksibilne ambalaže, lutrijskih srećaka, vrećica i vreća u regiji.

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće danas je prihvatilo prijedlog za kumulativno poskupljenje toplinske energije koju isporučuje tvrtka Energo za 37,67 posto od 1. siječnja sljedeće godine. Prema izračunu Energa, za stan od 65 četvornih metara, s instaliranom obračunskom snagom od 8,45 kilovata i potrošnjom od 7800 kilovatsati toplinske energije godišnje, cijena grijanja povećat će se za oko 136 kuna mjesečno odnosno za 1630 kuna na godinu. U Rijeci toplinsku energiju Energa koristi oko 16 posto domaćinstava, odnosno oko 10.000 potrošača. Po riječima direktora Energa Sanjina Kirigina, ta tvrtka sedam godina akumulira gubitak koji će zaključno s 2011. biti veći od 59 milijuna kuna, a kao osnovni razlog naveo je to što cijene toplinske energije nisu povećane ranije.

ZAGREB - Ina je danas objavila da je zbog razvoja događaja u Siriji dodatno smanjila proizvodnju nafte i prirodnog plina u Siriji za 1,3 tisuće barela ekvivalentne nafte (boe) na dan. Zbog razvoja događaja u Siriji, INA je dodatno smanjila proizvodnju nafte i prirodnog plina u Siriji za 1,3 tisuće boe na dan, nakon ranijeg smanjenja proizvodnje sirove nafte od 1,5 tisuća barela nafte (bbl) na dan u rujnu 2011., navela je Ina u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Iz Ine su pritom naveli kako proširenje opsega sankcija EU od strane Vijeća Europske unije usvajanjem odluke 1. prosinca ove godine i rastuća politička nestabilnost u Siriji utječu na Inino poslovanje u toj zemlji. Ina u Siriji provodi istraživačko-proizvodne aktivnosti na dva bloka - Hayan i Aphamia te u Siriji najvećim dijelom proizvodi prirodni plin te sirovu naftu i kondenzat. Prema neslužbenim informacijama, Ina i Crosco trenutno imaju oko 70 radnika na nekoliko lokacija u Siriji koje nisu izravno ugrožene sukobima.

ZAGREB - Najvećih 100 IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji u prošloj su godini ostvarili ukupno 2,53 milijarde eura ukupnih prihoda, što je 4,2 posto više nego u godini prije, a najveća kompanija po prihodu od 262 milijuna eura bila je M San Grupa, regionalni distributer iz Zagreba, objavila je danas analitička kuća IDC Adriatics. Napominjući da su ti i drugi podaci o IT poduzećima u Adriatic regiji sadržani u najnovijoj studiji 100 najvećih isporučitelja u toj regiji "Top IT 100 Vendors in Adriatics 2010", iz IDC Adriatica dodaju da tu studiju pripremaju treću godinu zaredom. Nakon prve na listi M San Grupe, u prvih pet još se nalaze ComTrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni isporučitelj IBM i regionalni sistem integrator S&T.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad ove godine iznosila je 5.406 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je nominalno neznatno više nego za rujan, za 0,16 posto ili za 9 kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na deseti mjesec prošle godine, prosječna je neto plaća za listopad ove godine viša za 55 kuna, ili za 1,03 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za listopad iznosila 7.744 kune, što je u odnosu na prosječan bruto za rujan povećanje za tek 4 kune, ili za 0,05 posto. U odnosu na listopad prošle godine prosječna je bruto plaća za listopad ove godine viša za 94 kune, ili za 1,23 posto.

ZAGREB - Depoziti stanovništva u Erste banci u prvih su jedanaest mjeseci ove godine premašili iznos od 21,45 milijardi kuna, što je povećanje od 1,47 milijardi kuna u odnosu na kraj 2010., izvijestili su iz te banke. U Erste banci zanimljivim ističu da je tijekom studenog, unatoč događanjima na međunarodnom i domaćem tržištu, zabilježen rast depozita od oko 160 milijuna kuna. U strukturi štednje Erste banke i dalje dominiraju devizni depoziti s udjelom od oko 83 posto, dok se oko 17 posto odnosi na štednju u kunama. Od deviznih depozita više od 90 posto čini štednja u eurima, a ostalo se odnosi na dolare, franke i druge valute.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze, nakon dva dana pada, danas je blago porasla, Crobexa za 0,19 posto, na 1.735,75 bodova, a Crobex10 za 0,36 posto, na 972,87 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 15,9 milijuna kuna, a u fokusu investitora bile je povlaštena dionica Adris grupe i dionica Ine, koje su bile jedine s milijunskim prometom u današnjem trgovanju. Povlaštena dionica Agris grupe imala je 4,8 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,70 posto, na 215,01 kunu. Dionica Ine ostvarila je promet od 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,23 posto, na 3.832,10 kuna. Trećeg dana trgovanja dionicom Ine, nakon sedam i pol mjeseci obustave, protrgovano je 926 Ininih dionica, uz daljnji pad cijene. Trgovanje dionicom Ine danas je bilo privremeno prekinuto oko dva sata, nakon objave Ine o mogućem utjecaju situacije u Siriji na njeno poslovanje i profitabilnost.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙