FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica porasle gotovo 3 posto

Autor: neba
NEW YORK, 21. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi skočili gotovo 3 posto, zahvaljujući snažnom rastu dionica u financijskom i građevinskom sektoru, ali i mršavom obujmu trgovanja, što omogućuje veće oscilacije cijena.

Dow Jones indeks porastao je 2,87 posto, na 12.103 boda, dok je S&P 500 skočio 2,98 posto, na 1.241 bod, a Nasdaq indeks 3,19 posto, na 2.603 boda.

U svih 10 sektora S&P indeksa jučer su cijene dionica porasle više od 1,5 posto, a među najvećim je dobitnicima bio bankarski sektor.

Dan prije cijene dionica banaka oštro su pale zbog špekulacija da će američka središnja banka tražiti znatno povećanje kapitala banaka. No, jučer je Fed objavio nove prijedloge o visini kapitala koji su manje oštri nego što su se ulagači plašili.

Zahvaljujući tome, KBW indeks bankarskog sektora skočio je 4,1 posto, pri čemu su cijene dionica Wells Farga i JPMorgan Chasea porasle više od 4,5 posto.

Ulagače su ohrabrile i naznake oporavka američkog tržišta nekretnina, nakon podataka da su započete gradnje kuća i građevinske dozvole u studenome dosegnule najviše razine u godinu i pol dana.

To je potaknulo rast cijena građevinskih kompanija, pa je Dow Jones indeks tog sektora skočio 6 posto.

Zahvaljujući oporavku cijena sirovina, znatno su poskupile i dionice u rudarskom te energetskom sektoru. S&P indeks rudarskog sektora skočio je 4,1, a energetskog 4 posto.

Pozitivno su na tržište utjecala i očekivanja da će se europske banke u većem iznosu zadužiti na rok od tri godine kod Europske središnje banke i uložiti dio tih sredstava u kupnju obveznica perifernih država članica. Prinosi na španjolske i talijanske obveznice u takvim su okolnostima jučer smanjeni, što je ublažilo strahovanja od produbljivanja dužničke krize.

S obzirom na nevelik obujam trgovanja, i idućih se dana očekuju veće oscilacije cijena dionica, a ulagači se nadaju uobičajenom usponu pred kraj godine jer fond menadžeri u tom razdoblju uljepšavaju svoje portfelje, kupujući dionice koje su znatnije porasle u protekloj godini.

„Gledajući kratkoročno, za očekivati je daljnji rast cijena dionica, nakon nedavnih oštrih gubitaka. No, znatniji skok, poput današnjeg, moguć je samo uz nevelik obujam trgovanja“, kaže Michael Matousek, trgovac u tvrtki U.S. Global Investors.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,02 posto, na 5.419 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,11 posto, na 5.847 bodova, a pariški CAC 2,73 posto, na 3.055 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙