FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska središnja banka razočarala ulagače na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale jer je ulagače razočarala Europska središnja banka, poručivši da ne planira pojačati kupnju državnih obveznica, a splasnula je i nada u odlučan politički odgovor europskih čelnika na dužničku krizu.

Dow Jones indeks oslabio je 1,63 posto, na 11.997 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,11 posto, na 1.234 boda, a Nasdaq indeks 1,99 posto, na 2.596 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je poruke ECB-a da ne kani povećati program za kupnju državnih obveznica, dok su se ulagači nadali najavi pojačane kupnje, čime bi se smanjili prinosi na dugove prezaduženih članica eurozone.

Razočaranje odlukom ECB-a izazvalo je skok prinosa na talijanske 10-godišnje obveznice za čak 0,44 postotna boda, na 6,51 posto, čime su se ponovno približili razini od 7 posto, koja se smatra dugoročno neodrživim troškom financiranja.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u financijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skliznuo 3,7 posto. Najviše je, više od 8 posto, potonula cijena Morgan Stanleya jer se procjenjuje da je ta banka znatno izložena europskim državnim dugovima.

Ulagače pritom nije ohrabrila ni odluka ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 1 posto, što bi trebalo spriječiti dublju recesiju gospodarstva tog bloka.

Jučerašnji oštar pad cijena dionica posljedica je i splašnjavanja nade ulagača u odlučnije mjere europskih lidera za suzbijanje dužničke krize, koja je posljednjih tjedana poticala rast tržišta. Premda su imali dovoljno vremena, čini se da europski političari nisu usuglasili cjelovit plan, pa se ulagači plaše razočaravajućih rezultata summita Europske unije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno pale. Londonski FTSE oslabio je 1,14 posto, na 5.483 boda, dok je frankfurtski DAX indeks potonuo 2,01 posto, na 5.874 boda, a pariški CAC 2,53 posto, na 3.095 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙