FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed razočarao ulagače na Wall Streetu, cijene dionica pale

Autor: neba
NEW YORK, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, nakon što je američka središnja banka upozorila da bi nestabilnost financijskih tržišta mogla naštetiti američkom gospodarstvu, a unatoč tome nije najavila nove poticajne mjere.

Dow Jones indeks oslabio je 0,55 posto, na 11.954 boda, dok je S&P 500 pao 0,87 posto, na 1.225 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 2.579 bodova.

Većinu jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi proveli u pozitivnom području, što je posljedica korekcije cijena dionica nakon oštroga pada dan prije, no pred kraj trgovanja naglo su pali jer je ulagače razočarao Fed.

Nakon posljednje ovogodišnje sjednice čelnici američke središnje banke poručili su da gospodarstvo SAD-a umjereno raste, unatoč usporavanju globalnog rasta, no recesija u Europi i nestabilnost na financijskim tržištima mogla bi mu u idućem razdoblju naštetiti.

Fed je ostavio vrata otvorena za nove poticajne mjere, kako bi američko gospodarstvo što bezbolnije pretrpjelo posljedice europske dužničke krize, no ostali su razočarani ulagači koji su se nadali jasnijim signalima podrške.

Ni iz Europe jučer nije bilo dobrih vijesti. Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je svaku mogućnost povećanja fondova za spašavanje eurozone.

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), koji će polovicom iduće godine naslijediti Europski fond za financijsku stabilizaciju (EFSF), imat će kreditne kapacitete od 500 milijardi eura, no mnogi ulagači drže da je to nedovoljno, pa su se nadali povećanju sredstava.

„U sadašnjoj situaciji u Europi najveći je problem kratkoročna likvidnost, pa bi idući korak trebao biti odgovor na to pitanje. Tržište se nadalo povećanju sredstava za spašavanje Europe, no Njemačka mu je ponovno izmaknula tlo pod nogama. Zbog te nesigurnosti, tržište je pod pritiskom i daljnja kretanja ovise o Europi“, kaže Randy Frederick, direktor u banci Charles Schwab.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,19 posto, na 5.774 boda, a pariški CAC 0,35 posto, na 3.078 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 1,15 posto, na 5.490 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙