FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, mjeren prema paritetu kupovne moći, prošle 2010. iznosio je 61 posto prosjeka Europske unije, a BDP po glavi stanovnika prema stvarnoj individualnoj potrošnji dosegnuo je 56 posto europskog prosjeka, pokazuju podaci koje je u utorak objavio statistički ured Europske unije Eurostat. Uz BDP po paritetu kupovne moći, koji je najčešći indikator bogatstva, Eurostat je objavio i BDP po stvarnoj individualnoj potrošnji, koji se smatra indikatorom koji bolje i preciznije održava ekonomsku situaciju kućanstava. Hrvatski BDP po glavi stanovnika pao je sa 64 posto, koliko je iznosio 2009., na 61 posto prošle godine, a prema stvarnoj individualnoj potrošnji pao je s 58 na 56 posto. I 2010. najbogatiji je bio Luksemburg čiji BDP, mjeren paritetom kupovne moći, iznosi 271 posto europskog prosjeka. Iza Luksemburga je Nizozemska sa 133 posto europskog prosjeka, zatim Irska (128 posto), Danska (127). Na dnu ljestvice su Latvija (51 posto), Rumunjska (46 posto) i Bugarska (44 posto).

ZAGREB/LONDON - Agencija za rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je rejtinge austrijskoj osiguravateljskoj grupi Uniqa, ali uz stabilnu prognozu, koja odražava ocjenu agencije da će osiguravatelj po svemu sudeći uspjeti obnoviti odgovarajuću kapitalizaciju u 2012. Standard & Poor's u utorak je objavio da je snizio rejting dugoročnog zaduživanja i rejting financijske snage osiguravateljske grupe Uniqa sa sjedištem u Austriji s razine 'A' na 'A-'. Prognoza je stabilna. Rejting se odnosi na njezine ključne operativne jedinice, Uniqa Personenversicherung (životno osiguranje), Uniqa Sachversicherung (osiguranje stvari) i Uniqa Re (reosiguranje). Snižen je i rejting dugoročnog zaduživanja i rejting financijske snage Uniqa Versicherungen (osiguranja), na 'BBB+', s 'A-'. Prognoza je također stabilna. Agencija svoje ocjene temelji na stajalištu da su financijski profil Uniqe, a poglavito adekvatnost njezina kapitala, osjetno oslabjeli u 2011. zbog nastavljenih nepovoljnih uvjeta na tržištima kapitala. Za austrijsku grupu se očekuje da će u ovoj godini zabilježiti gubitak u visini 250 do 350 milijuna eura, poglavito kao rezultat pada vrijednosti udjela grčkih državnih dugova i jednokratnih troškova restrukturiranja u iznosu od 190 milijuna eura. U S&P-u su ipak uvjereni da će Uniqa poduzeti određene mjere u 2012. kako bi vratila kapitalizaciju na razine primjerenije rejtinzima.

LONDON/ZAGREB - Agencija Standard & Poor's ponovila je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu sposobnosti Crne Gore da uredno podmiruje svoje financijske obveze u slučaju teškoća s vanjskim financiranjem u idućoj godini. S&P je potvrdio važeću negativnu prognozu za kreditni rejting Crne Gore, kao i važeći rejting za dugoročno zaduživanje 'BB', te važeći rejting za kratkoročno zaduživanje 'B'. Potvrđena je i važeća ocjena transfera i konvertibilnosti 'AAA'. Crna Gora izložena je velikim rizicima zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti u Europi, koje je smanjilo izravna inozemna ulaganja, glavni izvor financiranja visokog crnogorskog deficita tekuće bilance plaćanja. Procjenjuje se da je taj deficit u ovoj godini iznosio 22 posto BDP-a.

ZAGREB/BRUXELLES - Gotovo polovica tvrtki u EU-u ove je godine imala mobilni širokopojasni pristup internetu, po novim podacima Eurostata objavljenim u utorak u Bruxellesu. Pristup internetu u EU-u ima 95 posto tvrtki. Postotak tvrtki koje imaju fiksni širokopojasni pristup internetu porastao je s 84 posto 2010. na 87 posto 2011., navodi Eurostat. S druge strane, korištenje mobilnog širokopojasnog pristupa internetu u istom se razdoblju znatno povećao, s 27 na 47 posto. Najveći udio tvrtki koje imaju mobilni širokopojasni pristup internetu zabilježen je u Finskoj (77 posto), Švedskoj (67 posto) i Austriji (65 posto), a najmanji u Rumunjskoj (15 posto), Latviji (23 posto) i Poljskoj (24 posto). Većina tvrtki u EU-u prošle je godine koristila internet za komunikaciju s javnim vlastima (e-vlada). Osim toga, većina tvrtki u EU-u ima internetsku stranicu radi pružanja informacija o sebi, dok ih četvrtina (17 posto) putem interneta nudi mogućnost narudžbi ili rezervacija.

LONDON - Cijene sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala rast potražnje u idućoj godini usprkos usporavanju svjetskog gospodarstva. Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 1,20 dolara, na 108,46 dolara, nakon što je u ponedjeljak pojeftinio 1,36 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena u utorak bila viša za 20 centi i iznosila 97,97 dolara, nakon pada na početku tjedna za 1,64 dolara. Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC u utorak je odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 107,33 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošlog tjedna.

LONDON - Euro se u utorak uspio zadržati iznad najniže razine u dva mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima, no i dalje se čini osjetljivim na daljnje prodaje budući da je u zraku prisutna prijetnja sniženja kreditnog rejtinga državama eurozone pa su ulagači na oprezu. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,32 dolara, u plusu od svega 0,1 posto, nakon što se ranije nakratko spustio na najnižu razinu od početka listopada, od 1,3160 dolara, koliko je iznosio na trgovinskoj platformi EBS-a u vrijeme azijskog trgovanja. Ulagače su donekle ohrabrili niži troškovi zaduživanja Madrida na današnjoj aukciji trezorskih zapisa. Od budno praćenih pokazatelja izdvaja se i onaj o neočekivanom poboljšanju povjerenja ulagača u Njemačkoj u prosincu, premda zabrinutosti ne popuštaju u vezi ozbiljnosti dužničke krize u eurozoni. Pozitivnim vijestima za euro pridružuju se i izjave francuskog kandidata za mjesto u upravnom odboru Europske središnje banke (ECB) Benoita Coeurea da će ECB možda morati pojačati kupovine obveznica kako bi pomogao sniziti troškove zaduživanja nekih zemalja.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙