FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina žali zbog povlačenja Kanade iz protokola iz Kyota

Autor: vkla
PEKING, 13. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je priopćilo da je odluka Kanade o povlačenju iz protokola iz Kyota "za žaljenje" te je pozvala kanadske vlasti da se i dalje pridržavaju odredaba o klimatskim promjenama.

"To je žalosno i ujedno je pljuska naporima međunarodne zajednice u vrijeme kada je na sastanku u Durbanu učinjen znatan napredak glede provedbe druge faze Protokola", rekao je glasnogovornik ministarstva Liu Weimin.

Kina se nada da će Kanada nastaviti poštivati preuzete obveze i zauzeti konstruktivan stav prema međunarodnoj suradnji vezanoj uz rješavanje problema klimatskih promjena, dodao je, dok kineska novinska agenciju Xinxua kanadsku odluku drži "skandaloznom".

Kanada je u ponedjeljak postala prva država koja je objavila da se povlači iz protokola iz Kyota čime je i na simboličnoj razini zadala udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri zato što ne obvezuje glavne svjetske onečišćivače na korake prema zaštiti okoliša.

Ministar okoliša Peter Kent objavio je to po povratku iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se valjanost protokola iz Kyota produlji na pet godina te izradi novi dogovor kojim bi se najveće onečišćivače, poput Indije i Kine koje uopće nisu obuhvaćene protokolom, prisililo da ograniče emisiju stakleničkih plinova.

Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijarda dolara zbog toga što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙