FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija traži jačanje pritiska na Iran

Autor: vmrs
BRUXELLES, 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Britanija je u četvrtak pozvala ministre vanjskih poslova Europske unije da pojačaju pritisak na Iran zbog iranskoga nuklearnog programa, ali zasad se još ne zna hoće li se nove sankcije proširiti i na naftni embargo.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague opovrgnuo je povezanost napada na britansko veleposlanstvo u Teheranu sa sastankom u Bruxellesu u četvrtak, kad će ministri osmisliti EU-ov odgovor na prošlomjesečni izvještaj UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Naglašavam da se mjere oko kojih ćemo se, nadam se, danas dogovoriti, odnose na iranski nuklearni program. To nije reakcija na ono što se dogodilo našem veleposlanstvu", rekao je Hague za radio BBC.

Vodeći dužnosnik EU-a za energetiku u četvrtak je rekao da će sve članice morati poduprijeti eventualnu zabranu uvoza nafte iz Irana.

"Trebamo zajedničko stajalište svih zemalja članica EU-a", rekao je povjerenih za energetiku Guenther Oettinger koji je u posjetu Moskvi.

Dodao je da nije razgovarao s Moskvom koja je također izvoznik nafte, kao ni s drugim članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o nadoknađivanju manjka koji bi nastao nestankom iranske nafte na europskome tržištu.

Nije detaljno objasnio, ali Reuters javlja kako se iz njegovih riječi može zaključiti da djelotvoran naftni embargo s potporom svih 27 zemalja EU-a možda nije izvediv.

O nekim novim EU-ovim mjerama dogovor je već postignut. Na popis osoba i pravnih subjekata na koje se odnose europske sankcije dodat će se otprilike 180 imena. No neke zemlje EU-a drže kako je prerano za razgovor o naftnom embargu ili zabrani poslovanja europskih kompanija s iranskom središnjom bankom jer strahuju od gospodarskih posljedica.

Kina drži da bi se napetost morala smiriti. "Kina se nada da će strane ostati racionalne, mirne i suzdržane, kako bi se izbjegli emotivni postupci koji bi još više zaoštrili taj spor," rekao je u pekingu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙