FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton doputovala u Mianmar gdje želi potaknuti promjene

Autor: vrad
PEKING/NAJPIDAV, 30. studenog 2011. (Hina/AFP) - Hillary Clinton je u srijedu doputovala u Mianmar, što je prvi posjet jednog američkog državnog tajnika toj zemlji u zadnjih 50 godina, s nadom da će dati "poticaj promjenama" u jednoj od najizoliranijih zemalja svijeta.

Clinton je u Najpidavu, koji je hunta 2005. proglasila prijestolnicom umjesto Jangona, dočekana s velikom pompom. U gotovo pustom gradu bilo je raspoređeno više stotina policajaca.

U jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta kojom još vlada vojska, novi režim je iznenadio nizom političkih reforma, omogućivši povratak u politiku oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, koja je prije godinu dana puštena iz kućnog pritvora.

Kako navode američki čelnici, Clinton neće objaviti informaciju o ukidanju gospodarskih sankcija Mianmaru jer je za to potrebno odobrenje Kongresa. No visoki američki diplomati rijetko dolaze u ovakav posjet a da nisu spremni predložiti stanovite promjene.

Clinton se u četvrtak treba sastati s predsjednikom Theinom Seinom, bivšim generalom i premijerom hunte koji se sada zauzima za reforme, prije nego u Jangonu bude razgovarala s Aung San Suu Kyi, nezaobilaznom sugovornicom zapadnih prijestolnica.

Visoki dužnosnik u pratnji američke državne tajnice rekao je kako očekuje da će mianmarski čelnici odgovoriti na jedan od razloga zabrinutosti Amerikanaca: optužbe za suradnju sa Sjevernom Korejom na programu nuklearnog oružja.

Tako je spomenuo mogućnost da Najpidav potpiše ugovor koji će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) omogućiti bolju kontrolu.

Kina je u srijedu obznanila da podupire suradnju Zapada i Mianmara, gdje američka državna tajnica Hillary Clinton počinje povijesni posjet, ali je službeni list upozorio kako Kina ne želi da se "gaze" njezini interesi u toj zemlji.

Kina je oduvijek bila velik i gotovo jedini saveznik različitih hunta koje su se od početka 1960-ih smjenjivale na vlasti u Mianmaru.

No hunta je samu sebe raspustila i u ožujku je svoje ovlasti prenijela na takozvanu civilnu vladu pa Najpidav, i danas snažno ovisan o svom moćnom kineskom susjedu i savezniku, pokušava proširiti svoje političke veze s inozemstvom, misle stručnjaci.

"Kina ne vidi ništa loše u tome da Mianmar želi osnažiti svoje veze sa Zapadom, ali to neće prihvatiti budu li se gazili njezini interesi", upozorava Global Times koji izlazi na engleskom jeziku, u času kada Clinton u srijedu stiže u prvi posjet jednog američkog državnog tajnika u Mianmar, nakon Johna Fostera Dullesa 1955.

Uoči posjeta Hillary Clinton, glavni zapovjednik mianmarske vojske posjetio je početkom tjedna Peking kako bi potvrdio tradicionalno dobre veze dviju zemalja.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙