FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski seljak umro u prosvjedima zbog oduzimanja zemlje

Autor: bcav
HONG KONG, 12. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Seljak optužen da je sudjelovao u prosvjedima zbog oduzimanja zemlje na jugu Kine umro je u zatvoru, što je izazvalo pojačane napetosti i bojazan od širenja nereda u pokrajini Guangdongu, poprištu stalnih prosvjeda protiv vladine politike.

Seljak je umro dok je interventna policija pokušavala umiriti dugotrajan prijepor u selu Wukanu na obali najrazvijenije kineske pokrajine u kojoj su trgovačke i industrijske tvrtke zauzele golema rižina polja.

Seljani tvrde da su stotine hektara u proteklih nekoliko godina oduzeli ili slabo platili korumpirani političari u dosluhu s moćnim industrijskim lobijem.

"Uzrok smrti su srčane tegobe i drugi uzroci su isključeni", stoji na internetskim stranicama lokalne vlade koja se poziva na nalaze liječnika.

Smrt susjeda, koji je preminuo trećeg dana pritvora, prijeti novim nemirima i već je izazvala izljeve bijesa i nezadovoljstva na internetu.

Unatoč tomu što su desetljeća ubrzana gospodarskog rasta štitile Komunističku partiju od prosvjeda protiv njezine vlasti, Kina se svake godine suočava s nizom blažih nemira u najširim slojevima društva, potaknutim prijeporima zbog zemlje.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙