FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking poziva na nastavak pregovora

Autor: mtro
PEKING, 30. studenog 2011. (Hina/AFP) - Kina je u srijedu pozvala na nastavak šestostranih pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga nako što je Sjeverna Koreja obznanila da napreduje u obogaćivanju urana.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je rekao da se s obzirom na sadašnje okolnosti nadaju da će uključene strane poduzeti zajedničke napore i što prije nastaviti šestostrane pregovore.

On je ponovio službeno stajalište Pekinga.

Sjeverna Koreja je u srijedu obznanila svoje napredovanje u obogaćivanju urana, navodno u civilne svrhe i odbacila prijetnje SAD-a koje zahtijevaju prekid njezinog nuklearnog programa, koji izaziva napetosti posljednjih godina.

"Izgradnja eksprimentalnog reaktora i proizvodnja slabo obogaćenog urana za opskrbu napreduju jako brzo", rekao je jedan glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je službena agencija KCNA.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao sredinom studenoga da će SAD poduzeti oštre mjere protiv bilo kakvog transfera nuklearnog materijala iz Sjeverne Koreje u druge države.

Sjeverna Koreja već posjeduje atomsko oružje i izvela je nuklearne pokuse u listopadu 2006. i svibnju 2009.

Nakon drugog pokusa se ta zemlja 2009. povukla iz pregovora u kojima su sudjelovale SAD, Rusija, dvije Koreje, Kina i Japan kojima se nastoji postići da ona odustane od svojih nuklearnih ambicija u zamjenu za veliku energetsku pomoć.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙