FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta emitiranih do 9.30.

PEKING - Najmanje je petnaestero djece poginulo u prometnoj nesreći u Kini kada je školski autobus sletio s ceste u pokrajini Jiangsu na istoku zemlje, javili su državni mediji u utorak. Autobus je završio u jarku pokušavajući izbjeći sudar s rikšom, javila je agencija Xinhua koja dodaje da je u nesreći koja se dogodila u ponedjeljak navečer ozlijeđeno najmanje osmero djece. U autobusu je bilo ukupno 29-ero djece. Nesreće u kojima stradavaju školska djeca izazvale su u posljednje vrijeme val bijesa u zemlji koji je potaknuo kinesko državno vodstvo da objavi kako će se više sredstava uložiti u pobošljavanje uvjeta za prijevoz djece do škola.

OTTAWA - Kanada je u ponedjeljak postala prva država koja je objavila da se povlači iz protokola Kyoto o smanjenju emisije stakleničkih plinova zadajući tako i na simboličnoj razini udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri zbog toga što ne obvezuje glavne svjetske onečišćivače na korake prema zaštiti okoliša. Ministar okoliša Peter Kent objavio je to nakon što se vratio iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz Kyota produlji na pet godina te izradi novi dogovor kojim bi se najveće onečišćivače poput Indije i Kine, koje uopće nisu obuhvaćene protokolom, prisililo da ograniče emisiju stakleničkih plinova. Kanada već dugo ističe da protokol nije realan baš zato što isključuje mnoge značajne zagađivače. Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijarda dolara zbog toga što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.

RANGOON - Nacionalna liga za demokraciju (LND), stranka oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, službeno je priznata kao zakonita stranka, odlučilo je izborno povjerenstvo, objavio je u utorak službeni dnevni list New Light of Myanmar. LND, koja je bojkotirala izbore u studenome 2010., sada može kandidirati svoje kandidate za djelomične parlamentarne izbore za nekoliko mjeseci. Među kandidatima može biti i sama čelnica stranke Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir. Vojna hunta je raspustila stranku 2010., pošto je LND objavio da će bojkotirati izbore koje je smatrao farsom demokracije. Vojska je od tada uspostavila "civilni režim" koji još nadzire, no uvodi reforme nadajući se izaći iz međunarodne izolacije koja je potpuno iscrpila zemlju. Suu Kyi (66), će prvi put u životu moći kandidirati se za izbore. LND je 1990., osvojio 392 od 485 mjesta u parlamentu i tako ponizio vojni režim. No generali su odbili priznati izborne rezultate, a Suu Kyi su osudili na kućni pritvor u kojem je provela 15 od 21 godine. Oslobođena je 13. studenoga 2010.

WASHINGTON - Vodstvo američkog Kongresa objavilo je u ponedjeljak kako je odlučilo zamrznuti 700 milijuna američkih dolara pomoći za Pakistan sve dok ta zemlja ne pruži dokaze da pomaže u borbi protiv improviziranih eksplozivnih naprava koje u tom dijelu svijeta ugrožavaju američke vojne snage. Improvizirane naprave jedno su od najubojitijih oružja koje militanti koriste protiv američkih i koalicijskih snaga u Afganistanu. Mnoge su napravljene od amonijeva nitrata, koji se koristi kao umjetno gnojivo, i militanti u Afganistanu ga dobavljaju iz Pakistana. SAD želi "dokaze da se Pakistan bori protiv improviziranih eksplozivnih naprava u svojoj zemlji kojima se napada naše koalicijske snage", kazao je novinarima zastupnik Howard McKeon nakon sastanka vodstva oba doma Kongresa koji je bio posvećen usuglašavanju Zakona o obrani koji će se usvojiti sljedećeg tjedna. SAD je od 2001. odvojio oko 20 milijarda dolara za pomoć Pakistanu a sve radi poboljšanja njihovih kapaciteta u borbi protiv militanata.

TOKIO - Japanski ministar industrije Yukio Edano rekao je u utorak da se protivi planu tvrtke koja upravlja nuklearnom centralom Fukushima o izlijevanju slabo radioaktivne vode u more sljedećih mjeseci zbog nemogućnosti uskladištenja. Taj plan predstavljen prošlog tjedna izazvao je bijes ribarskih udruga, koje su već opterećene onečišćenjem nakon katastrofe. "Bez ribara ne može se prihvatiti takva akcija", rekao je Yukio Edano i pozvao trvtku Tokyo Electric Power (Tepco) da prouči na koji način dobiti pristanak ribara. Tepco namjerava izliti u Tihi ocean slabo radioaktivnu vodu koja je trenutačno uskladištena u spremnicima ograničenog kapaciteta. Ribari strahuju od porasta onečišćenja mora i reakcije potrošača. Deseci tisuća tona vode akumulirani su u centrali Fukushima Daiichi nakon obilnog izlijevanja koje je trajalo tjednima nakon nesreće izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙