FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raste broj oboljelih od AIDS-a u Kini

Autor: bcav
PEKING, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Raste broj novih slučajeva zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a u Kini, objavili su u srijedu državni mediji pozivajući se na zdravstvene vlasti koje posebno ističu porast među starijim muškarcima i studentima.

Prema podacima kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Kini je ove godine zabilježeno 48.000 novih slučajeva, prenosi državna agencija Xinhua.

Gotovo 82 posto novih slučajeva zarazilo se seksualnim odnosom, što je mnogo više od 11,6 posto između 1985. i 2005.

"Raširenost HIV-a i AIDS-a u našoj zemlji veća je nego ikada, što stvara teškoće za prevenciju i kontrolu bolesti", rekao je direktor centra Wu Zunyou.

Centar navodi da je broj HIV pozitivnih muškaraca starijih od 60 godina porastao sa 483 2005. na 3,031 2010., i čini 8,9 posto svih zaraženih, a u porastu je i broj zaraženih u populaciji studenata muškog spola od 20 do 24 godine.

Broj službeno registriranih oboljelih Kineza porast će do kraja godine s 346.000 na 780.000, nakon što se obrade svi podaci, navodi Xinhua.

Kineska vlada 90-ih godina prošloga stoljeća nije željela priznati da u zemlji postoji problem HIV/AIDS-a te ga je pokušavala zataškati kada se stotine tisuća siromašnih seljaka u ruralnoj pokrajini Henan zarazilo neuspjelim lancem prodaje krvi i neprovjerene transfuzije.

Peking je otada pobošljao borbu protiv bolesti i počeo izdvajati više novca za prevenciju, a antivirusne lijekove učinio dostupnima svima te je uveo programe protiv diskriminacije oboljelih.

No, u zemlji gdje je seks još uvijek tabu tema o kojoj se ne razgovara otvoreno zaraženi i oboljeli su i dalje javno stigmatizirani.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙