FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

MEXICO CITY

Snažan potres magnitude 6,5 pogodio je u subotu Meksiko, a u njemu je prema prvim izvješćima poginulo dvoje ljudi, neki djelovi glavnog grada ostali su bez struje a brojni su stanovnici izišli na ulice. Za sada nema izvješća o većim štetama ili ozlijeđenima u Mexico Cityju no hitne službe izvijestile su da je 18-godišnji mladić poginuo kada se srušio krov u Iguali, gradiću između glavnoga grada i turističkog središta Acapulca. Drugi mladić poginuo je kada je na njegov kamion pala stijena na cesti Mexico City-Acapulco, kazao je glasnogovornik hitne službe u jugozapadnoj državi Guerrero, u kojoj je i bio epicentar potresa. Epicentar potresa, za koji je ranije navedeno da je bio magnitude 6,7, nalazi se 45 km od Iguale u državi Guerrero i na 64 km dubine, javio je američki geološki institut. Prema lokalnim medijima, osjetio se i u državama Michoacan, Puebla i Hidalgo.

ABIDJAN

U Obali Bjelokosti u nedjelju ujutro su počeli parlamentarni izbori, na kojima se očekuje pobjeda pobjeda vladajuće koalicije predsjednika Alassana Ouattara, dok ih stranka bivšeg šefa države Laurenta Gbagbe, kojeg očekuje suđenje pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu zbog zločina protiv čovječnosti, bojkotira. Pravo glasa ima oko 5,7 milijuna glasača, a izbore nadzire više od 150 međunarodnih promatrača. Izbori su uslijedili samo godinu dana nakon predsjedničkih izbora u studenom 2010. kad je Gbagbo odbio priznati pobjedu Uatare, nakon čega je u nasilnim sukobima dviju strana u zemlji poginulo oko 3.000 ljudi. Gbagboa su u travnju ove godine zarobile snage lojalne Ouattari, uz potporu francuskih vojnika i mirovnih snaga UN-a. Parlamentarni izbori se smatraju ključnim korakom ka oporavku zemlje poslije sukoba i političkih nemira.

LONDON

Britanski zamjenik premijera, liberalni demokrat i eurofil Nick Clegg, strahuje da je Britanija ostala izolirana u Europi nakon summita u Bruxellesu, navodi u nedjelju britanski dnevnik "The Independent" dodajući da je Clegg ljut na britanskog premijera Davida Camerona zbog ulaganja veta na novi europski ugovor. U javnosti Clegg je podupro konzervativca Camerona navodeći da je Britanija postavila razumljive zahtjeve na europskom summitu u petak i da je vladajuća koalicija jedinstvena po tom pitanju. No "Independent" u nedjelju navodi, pozivajući se na izvore bliske zamjeniku premijera, da je Clegg privatno "ljut" zbog načina kako je europski summit završio. "To nas ostavlja izoliranima u Europi i to nije u našem nacionalnom interesu. Nick strahuje da postajemo usamljenik Europe", naveo je izvor u izjavi za Independant. Stranački dužnosnici liberalnih demokrata nisu htjeli komentirati ova izvješća. Independant, a tako i list Observer, također navodi da Clegg vjeruje da izolacija od ostalih 26 članica Unije prijeti i britanskim odnosima sa SAD-om, slabeći zaštitu koju ima londonski City i ugrožavajući buduće investicije u Velikoj Britaniji.

PARIZ

Bivši panamski diktator, 77-godišnji Manuel Noriega je, nakon odsluženja zatvorske kazne u Francuskoj, u nedjelju napustio Pariz te će biti izručen Panami, izvijestili su novinari France presse iz pariške zračne luke Orly. Noriega, koji je u odsutnosti osuđen za korupciju i ubojstvo, zatvorsku će kaznu nastaviti služiti u Panami. Bivši se čelnik ondje traži i zbog drugih kaznenih djela, poput trgovine drogom. Zemljom je vladao od 1983. do 1989. Bivšega panamskog čelnika s vlasti su prije 22 godine svrgnuli njegovi saveznici Amerikanci, jer je zemlju, kako je ocijenio službeni Washington, pretvorio u poligon za transport droge. S vlasti je svrgnut u siječnju 1990. U američkim zatvorima proveo je 20 godina. Potom je izručen Francuzima, zbog optužnice koja ga je teretila da je novac dobiven od kolumbijskih narkokartela prebacio u francuske banke. 2010. francuski sud osudio ga je na sedmogodišnju zatvorsku kaznu. Pariški Prizivni sud je 23. studenoga donio odluku o njegovu izručenju Panami, koja je podnijela zahtjev za njegovim izručenjem. Povratak Noriege, bivšega agenta CIA-e, u Panamu zabrinjava određene krugove u toj zemlji, s obzirom na brojne informacije koje bi mogao iznijeti o raznim političkim ličnostima i dobrostojećim panamskim državljanima koji su se obogatili za vrijeme njegova režima.

BOSTON

Policija je u subotu rastjerala pristalice pokreta "Okupirajmo Wall Street" u Bostonu, uklonivši šatore u komercijalnom dijelu grada te je privela 47 prosvjednika. U kamp je upalo više od stotinu policajaca, u trenutku dok je većina prosvjednika još spavala, blokiravši pritom okolne ulice. Uhićena su 33 muškarca i 14 žena, uglavnom zbog nedopuštenog ulaska na privatan posjet, izvijestila je bostonska policija. Akcija je prošla mirno, a policajci nisu nosili opremu za rastjerivanje prosvjednika, kao ni kacige i nisu bili naoružani.

LIMA

Novi peruanski premijer Oscar Valdes izjavio je u subotu kako će umjerena gospodarska platforma predsjednika Ollante Humale ostati nedirnuta nakon što je kabinet vlade pretrpio prvi snažan udarac u svome mandatu. Valdes, bivši vojni časnik, rekao je kako će ministar financija Luis Miguel Castilla, koji je naišao na dobrodošlicu Wall Streeta, ostati na svojoj dužnosti. "Nema krize vlade, ono što se događa samo su neke prilagodbe koje su poduzete", rekao je Valdes na televiziji. Prethodno je peruanski premijer Salomon Lerner u subotu podnio ostavku nakon samo pet mjeseci obavljanja te dužnosti. Do ostavke dolazi u sklopu uobičajene prakse u Peruu po kojoj cijela vlada u prosincu svake godine podnosi ostavku kako bi predsjedniku ostavila slobodne ruke da pokrene eventualne promjene ili njene članove zadrži na dužnosti. Salomona Lernera, poslovnog čovjeka koji je bio najjači čovjek centra u vladi i koji je pomogao Humali odbaciti ljevičarski imidž i osvojiti izbore u lipnju, zamijenio je, po odluci predsjednika Humale, Oscar Valdes, koji je do sada bio ministar unutarnjih poslova.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙