FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ZAGREB - Birališta u inozemstvu na izborima za sedmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u nedjelju u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH. Na biralištima u inozemstvu zbog vremenske razlike glasovalo se i u subotu. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u Hrvatskom saboru. Na izborima u inozemstvu glasuje se u 52 države na 124 biračka mjesta, najviše u BiH (30), a slijede Njemačka (19), Australija i Srbija (6), te SAD (4), dok će u ostalim državama ima od jednog do tri biračka mjesta. Prvoga dana izbora za sedmi saziv Hrvatskog sabora, po podacima DIP-a, na birališta u 52 države na 124 biračka mjesta izašlo njih 9342 birača. U BiH je glasovalo najviše, 5643 birača. U Njemačkoj su glasovala 2402 birača. Pravo glasa na izborima u XI. izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača biraju između 15 stranačkih lista. Osim birača bez prebivališta u Hrvatskoj, na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasovati i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tamo zateknu, a glasuju za izbornu jedinicu prema mjestu svog stalnog boravka u Hrvatskoj.

LJUBLJANA - Otvorena su birališta na slovenskim prijevremenim parlamentarnim izborima, uoči kojih sve predizborne najave govore da će zemlja skrenuti udesno, te da će doći do velikog osipanja birača ljevice. Po zadnjim anketama objavljenima u petak navečer, Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše mogla bi osvojiti 31 od 90 mjesta u slovenskom parlamentu, odnosno tri više nego na izborima 2008. godine. Ako se to ostvari, Janša bi kao predsjednik najjače parlamentarne stranke dobio mandat za sastav nove koalicije. Socijaldemokratima (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak zastupničkih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 zastupnika uspjeli dobiti parlamentarnu većinu u koaliciji sa strankom Zares, Liberalnim demokratima (LDS) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS). Ljubljanski je gradonačelnik Zoran Janković sa svojom strankom Pozitivnom Slovenijom privukao dio tradicionalnih glasača ljevice. Predviđaju mu osvajanje dvadesetak posto glasova, nedovoljno za dobivanje mandatarske uloge kojoj se nadao, ali dovoljno da se profilira kao jak politički igrač u razdoblju koje slijedi nakon izbora. Oko 3400 birališta širom Slovenije bit će otvoreno do 19 sati. Pravo glasa ima 1,65 milijuna ljudi, a očekuje se odaziv od 65 posto. Neslužbeni djelomični rezultati bit će poznati već u nedjelju navečer.

ZAGREB - U cijeloj Rusiji otvorena su u nedjelju birališta na parlamentarnim izborima, na kojima se ponovo očekuje pobjeda vladajuće Jedinstvene Rusije. Prvi su na birališta počeli izlaziti stanovnici ruskog dalekog istoka, još u subotu navečer po srednjoeuropskom vremenu, a do nedjelje rano ujutro otvorena su birališta u svim dijelovima najveće zemlje svijeta, podijeljene u devet vremenskih zona. Građani biraju 450 zastupnika Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, a mogu birati među stranačkim izbornim listama sedam registriranih stranaka. Registriranih birača je nešto manje od 110 milijuna koji mogu dati svoj glas na oko 95.000 birališta u zemlji. Na izborima se natječu kandidati vladajuće stranke Jedinstvene Rusije, kojoj se predviđa pobjeda, ali ne više i dvotrećinska većina u Dumi, Komunističke partije, ultranacionalističke Liberalne demokratska stranke (LDPR), Pravedne Rusije, kao i kandidati stranaka Prava Stvar, Jabloko i Domoljubi Rusije. Vodeće agencije za istraživanje javnog mišljenja ocijenile su da Jedinstvena Rusija aktualnog premijera i vjerojatno budućeg predsjednika države Vladimira Putina, iako će i dalje imati većinu u parlamentu, neće ponoviti rekord iz 2007. godine kada je osvojila 64,3 posto glasova.

KOBLENZ - Vlasti njemačkog grada Koblenza evakuirale su u subotu 45 tisuća stanovnika zbog planirane deaktivacije bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata, pronađene na dnu rijeke Rajne, javlja BBC. Bomba teška 1,8 tona, koju su ispustili pripadnici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF), otkrivena je zbog jakog pada vodostaja Rajne, posljedice duge suše. Svima koji žive u krugu od dva kilometra od lokacije bombe naređeno je da napuste područje. Deaktivacija bombe trebala bi početi u nedjelju oko 15 sati. Ovo je najveća evakuacija stanovništva zbog zaostale bombe u poslijeratnoj povijesti Njemačke. Svoje domove napustilo je gotovo pola stanovnika Koblenza, u saveznoj pokrajini Porajnju Falačkom. Među ostalim, ispražnjene su dvije bolnice, sedam staračkih domova i jedan zatvor. Sav željeznički i cestovni promet u Koblenz u nedjelju će biti obustavljen.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙