FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: još jedan dan stagnacije, u fokusu EU summit

Autor: neba
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija Crobexa, uz mršav promet, jer nema značajnijih zbivanja u domaćem gospodarstvu, dok na svjetskim burzama prevladava oprez uoči zasjedanja Europske središnje banke i summita EU-a.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ostao nepromijenjen na 1.776 bodova, dok je Crobex10 ojačao blagih 0,06 posto, na 988 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5,7 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego dan prije.

„Do kraja godine na domaćem tržištu ne očekujem značajnijih zbivanja, jer odluke nove vlade ionako će uslijediti tek iza Nove godine. Stoga i danas očekujem minimalni promet, dok će smjer kretanja Crobexa ovisiti o raspoloženju na svjetskim burzama“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na svjetskim burzama, pak, oprezno se trguje u očekivanju summita EU-a u petak. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, zahvaljujući nadi da će europski lideri dogovoriti odlučne mjere za suzbijanje dužničke krize, no trgovalo se oprezno jer dosad su rezultati niza summita razočarali.

Dow Jones ojačao je 0,38 posto, a S&P 500 indeks 0,20 posto.

Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros pale, što je posljedica sumnji ulagača da će na summitu EU-a biti postignut dogovor o cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize.

Njemačka i Francuska traže značajne izmjene temeljnog ugovora EU-a kako bi se ojačala fiskalna disciplina i uvele sankcije u slučaju nediscipline.

No, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predlaže amandmane na postojeća pravila, što bi bilo jednostavnije rješenje, s obzirom da bi se izbjegao teži put, prema kojemu bi svaka članica EU-a morala odobriti izmijenjeni ugovor.

Na europskim su burzama, pak, jutros cijene dionica ojačale jer se očekuje da će čelnici Europske središnje banke na današnjoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

„Investitori čekaju današnje odluke ECB-a i nadaju se novom snižavanju kamata i odluci o daljnjoj kupnji državnih obveznica članica eurozone. A kako je sutra ključni summit EU-a, na kojemu bi čelnici trebali odlučivati o rješavanju dužničke krize, ne vjerujem da će danas itko upuštati u znatnije kupnje ili prodaje dionica jer ije vrijeme za preuzimanje velikog rizika. Trgovanje će biti oprezno“, zaključuje Matko Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙