FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: letargično trgovanje

Autor: scvi
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - U letargičnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva stagnirali, dok investitori prate zbivanjima na europskim financijskim tržištima.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,02 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 0,24 posto, na 1.003 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,66 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu vlada već uobičajena letargija. Vrlo je vjerojatno da će se takva situacija zadržati sve do parlamentarnih izbora. Pogled investitora bit će usmjeren u tome razdoblju na zbivanja u eurozoni te na svjetskim burzama“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najlikvidnija je dionica HT-a, sa 708.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,14 posto, na 243,5 kuna.

Slijedi dionica Dalekovoda, sa 408.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 3,3 posto, na 136,36 kuna.

U međuvremenu, na europskim burzama cijene dionica znatno su pale, tako da su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC indeks u minusu između 0,8 i 1,4 posto.

„Na svjetskim burzama velika je nesigurnost i volatilnost zbog dužničke krize u eurozoni. Ponajviše se prate vijesti s obvezničkih tržišta, jer rastu prinosi po državnim obveznicama Francuske i Španjolske. Zabrinjava i ostavka direktora MMF-a za Europu u jeku rješavanja dužničke krize. Situacija je prilično 'špičasta'“, zaključuje Rinokovec.

Direktor odjela za Europu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), portugalac Antonio Borges danas je dao ostavku, pojasnivši je da je njegova odluka o trenutnom povlačenju s dužnosti motivirana osobnim razlozima. Dužnost direktora MMF-ova odjela za Europu obavljao je godinu dana.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙