FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slabašni promet, pad Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas pali, uz mršav promet, što je posljedica negativnog raspoloženja na svjetskim tržištima, koja su pod pritiskom strahovanja ulagača od širenja dužničke krize i nove recesije u eurozoni.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,51 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 0,69 posto, na 1.006 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,3 milijuna kuna, što je oko 300 tisuća kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Trgovanje je vrlo slabo, zasad je tek dionicom HT-a ostvaren milijunski promet. Kao i proteklih dana, domaće tržište je uspavano a investitori nemaju inicijative“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Posljedica je to i lošeg raspoloženja na svjetskim burzama. Najvažniji europski indeksi, frankfurtski DAX i pariški CAC u minusu su više od 2 posto, dok su američki terminski indeksi na gubitku više od 0,6 posto.

Ulagače na svjetskim burzama i dalje zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, koja bi mogla zahvatiti Italiju.

Danas su se prinosi na 10-godišnje talijanske državne obveznice ponovno primaknuli kritičnoj razini od 7 posto, što je također potaknulo rast prinosa na španjolske 10-godišnje obveznike iznad razine od 6 posto, po prvi puta otkako je u kolovozu Europska središnja banka počela kupovati državne obveznice. Rastu i prinosi na francuske obveznice.

Uz to, investitore su razočarali i najnoviji podaci koji pokazuju da eurozona klizi prema recesiji. Naime, danas je objavljeno da je bruto domaći proizvod eurozone u trećem kvartalu porastao svega 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 1,4 posto na godišnjoj razini.

Mnogi analitičari očekuju da će u četvrtom tromjesečju eurozona uroniti u blagu recesiju.

Nova recesija u eurozoni negativno bi utjecala i na hrvatsko gospodarstvo, s obzirom da je taj blok najveće izvozno tržište domaćih kompanija, posebice Njemačka i Italija.

Stoga ne čudi oprezno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je do podneva milijunski promet ostvaren samo dionicom HT-a. Cijena joj je pritom pala za 0,6 posto, na 243,53 kune.

S prometom od oko 300 tisuća kuna slijedi dionica Dalekovoda, a cijena joj je pala 1,6 posto, na 141 kunu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙