FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex prekinuo 9-dnevni negativni niz

Autor: scvi
ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Ponajviše zbog pozitivnih signala s europskih burzi, Crobex indeks Zagrebačke burze danas se odbio od najniže razine u zadnje dvije i pol godine, ojačavši 1,4 posto.

Prekinuvši 9-dnevni negativni niz, Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,40 posto, na 1.745 bodova. Odbio se tako od najniže razine od početka svibnja 2009. godine, 1.721 boda, koju je dotaknuo krajem prošloga tjedna.

Crobex10 ojačao je 0,97 posto, na 966 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i u petak u ovo doba.

„Pozitivna kretanja na svjetskim burzama danas su se prelila i na domaće tržište, a i likvidnost je nešto viša nego inače početkom tjedna. Nakon 9 dana uzastopnih gubitaka Crobexa, uslijedio je njegov odbijanac. Ostaje nam za vidjeti hoće li tržište idućih dana imati snage za oporavak“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banku.

Na europskim burzama trenutno je londonski Ftse indeks na dobitku 2,14 posto, frankfurtski DAX 3,14 posto, a pariški CAC 3,75 posto.

„Investitori čekaju vijesti iz eurozone, ponajviše one vezane uz zaduživanje država članica, o čemu će ovisiti daljnja kretanja na europskim dioničkim tržištima“, navodi Špoljar.

Danas se očekuje aukcija državnih obveznica belgijske vlade, a do kraja tjedna pokušat će se zadužiti i Italija, Francuska i Španjolska.

Na domaćem tržištu najveći promet do sada je ostvaren dionicom Jadranske banke, 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila čak 5,88 posto, na 1.800 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,75 milijuna kuna i padom cijene za 0,56 posto na 238 kuna.

Većina cijena dionica danas je na dobitku. Među likvidnijim izdanjima, najveći skok bilježi cijena dionice Belja, za 10,19 posto, potom Uljanik plovidbe, za 7 posto, i Dom Holdinga, za 6,22 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙