FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ATENA - Grčka koalicijska vlada donijela je u srijedu štedljivi proračun za 2012. kojemu je cilj povećanjem poreza i smanjenjem javne potrošnje smanjiti golemi dug zemlje. Tri glavne stranke koje podupiru tehničku vladu premijera Lucasa Papademosa glasovale su u parlamentu za proračun, paket nepopularnih mjera nužnih za smanjenje deficita i za uvjeravnje stranih kreditora da zemlja dovodi u red javne financije. No, vođa konzervativne stranke Antonis Samaras jasno je dao do znanja da je proračun podupro isključivo kako bi spriječio bankrot Grčke te je obećao da će ublažiti poreznu politiku i donijeti mjere za rast gospodarstva ako pobjedi na izborima najavljenima za veljaču iduće godine.

GAZA - Izraelske snage sukobile su se u srijedu u Gazi s militantima Islamskog džihada ubivši jednog napadača, u rijetkom prekograničnom upadu u tu palestinsku enklavu, izvijestili su očevici i bolnički izvori.Glasnogovornica izraelske vojske rekla je da su iz zraka napadnute dvije skupine militanata koji su se pripremali ispaliti rakete. No, nije željela komentirati kopnenu operaciju, odnosno tvrdnje Hamasa da je nekoliko izraelskih oklopnih vozila ušlo 150 metara preko granice, istočno od grada Gaze. Hamas je u tom područje rasporedio svoje borce.

TRIPOLI - Libijska prijelazna vlada, koja je pod pritiskom da razoruža Tripoli i vrati red u zemlji nakon mjeseci građanskog rata, dopustila je regionalnim paravojnim postrojbama da ostanu u glavnom gradu do pred kraj prosinca nakon čega će se vratiti kući, izjavili su u utorak dužnosnici. Gotovo dva mjeseca nakon što je ubijen Moamer Gadafi, nova vlada još uvijek nije u stanju nametnuti svoju vlast na terenu tako da je sigurnost u rukama paravojnih snaga koje odgovaraju samo sebi. Premijer Abdurahim El-Keib sastao se s dužnosnicima lokalnog vijeća u Tripoliju kakao bi razmotrio načine za slanje kućama stotina boraca, koji su preuzeli ulogu policije u glavnom gradu postavivši kontrolne postaje diljem prijestolnice.

KAIRO - Muslimansko bratstvo obećalo je Egipćanima koji su u utorak glasovali u drugome krugu izbora, da će raditi na širokoj koaliciji ukoliko stranka pobijedi na parlamentarnim izborima. Predsjednik Bratstva Mohamed Badie, čija je stranka osvojila najveći broj glasova u prvoj fazi izbora, ocijenio je nevažnima nagađanja prema kojima će islamisti pokušati dominirati u parlamentu kada on počne s radom, nakon što izbori budu u potpunosti završeni u siječnju. Protivnici Bratstva tvrde kako će ono nastojati pretvoriti Egipat u islamsku državu, ograničavajući slobode 80 milijuna ljudi među kojima i osam milijuna kršćanskih Kopta.

OSAWATOMIE - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je izjavio kako će pozvati na izglasavanje zakona kojim će se pojačati kazne protiv tvrtki na Wall Streetu koje krše propise protiv prijevara. "Prečesto smo se mogli uvjeriti da su tvrtke na Wall Streetu kršile propise protiv prijevara, a razlog tomu je što su kazne preslabe a nema ni dodatne kazne ukoliko prekršaje ponove. No toga odsad više neće biti", kazao je Obama tijekom govora održanog u Kanzasu. "Pozvat ću na izglasavanje zakona koji će omogućiti oštrije kazne", istaknuo je Obama, koji će se ponovno kandidirati za predsjednika 2012., a u govoru održanom u gradu Osawatomie u Kansasu je, kako su ocijenili promatrači, pripremao teren za novu predizbornu kampanju.

BOGOTA - Deseci tisuća Kolumbijaca u utorak su izašli na ulice gradova prosvjedujući zbog toga što su pobunjenici gerilske skupine FARC (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) pogubili četvoricu talaca te su demonstracijama željeli zatražiti okončanje pedesetogodišnjeg nasilja i otmica pobunjenika u toj zemlji. Dok su Bogotu nadlijetali policijski helikopteri, a u gradu bile razmještene policijske snage, Kolumbijci odjeveni u bijelo prošli su gradom i stigli do glavnoga gradskog trga, ističući fotografije ubijenih i izvikujući "Želimo prekid rata! Da za život, da za mir!". Pripadnici FARC-a ubili su četvoricu pripadnika oružanih snaga koje već više od deset godina drže u zatočeništvu u svom kampu, u trenutku kada su vojne snage napale pobunjenička uporišta.

PEKING - Kineska policija uhitila je 608 osoba osumnjičenih za trgovinu djecom i oslobodila 178 mališana u raciji provedenoj u deset provincija, objavili su dužnosnici u srijedu. Uhićenja su obavljena 30. studenoga, objavilo je u priopćenju ministarstvo javne sigurnosti koje akciju naziva "jednom od najvećih pobjeda u borbi protiv trgovine ljudima". Trgovina djecom raširena je u Kini u kojoj vladina kontrola planiranja obitelji podupire tradicionalnu sklonost prema muškoj djeci koja ostaju uz stare roditelje i produžuju obiteljsko prezime, dok se ženski potomci abortiraju, ubijaju ili napuštaju.

DURBAN - Tri najveća svjetska zagađivača - Kina, SAD i Indija - odbili su u utorak krenuti putem novog obvezivanja na smanjenje svojih emisija ugljičnog dioksida i time su povećali rizik od neuspješnog završetka klimatskih pregovora ovoga tjedna. Europska unija predvodi napore za održavanjem Protokola iz Kyota na životu, jedinog svjetskog ugovora o klimatskim promjenama, s uvjetnim obećanjem da će potpisati globalni sporazum koji bi prisilio velike zagađivače na promjene. Međutim, s obzirom da su se najveći zagađivači ukopali u mjestu, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon priznao je da bi na ovim razgovorima, koji su okupili predstavnike dvjestotinjak zemalja u južnoafričkom obalnom gradu Durbanu, moglo biti teško postići sporazum s pravnom snagom.

DURBAN - Na ovogodišnjoj Konferenciji o klimatskim promjenama koja se održava u Durbanu stručnjaci su u utorak kazali da bi se zbog globalnog zatopljenja i sve intenzivnijeg ispuštanja stakleničkih plinova, temperatura na našemu planetu mogla povećati za 3,5 Celzijeva stupnja. Na prošlogodišnjoj UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Cancunu zaključeno je da mora doći do smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova koji bi omogućili da se porast svjetske temperature zadrži ispod 2 Celzijeva stupnja, koliko je ona iznosila prije početke industrijske revolucije. No s obzirom na sve veće i sve brže ispuštanje stakleničkih plinova, vlade više nemaju dovoljno vremena za ostvarenje postavljenih zadaća i nisu u stanju porast temperature zadržati ispod dva Celzijeva stupnja, rečeno je na marginama UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙