FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSKVA - Stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina dobila je apsolutnu većinu u Dumu, donjem domu parlamenta, s 238 zastupnika od ukupno 450, prema rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo izborno povjerenstvo u Moskvi. Komunisti, na drugom mjestu nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, imat će 92 zastupnika, stranka Pravedna Rusija (lijevi centar) 64 te Liberalno-demokratska stranka 56, u skladu s pravilima podjele mjesta, rekao je Vladimir Čurov, predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva. Podjela mandata zastupnicima izračunata je na temelju prebrojavanja glasova u 96 posto glasačkih ureda.

KAIRO -Egipćani su počeli glasovati u ponedjeljak u drugom krugu parlamentarnih izbora u kojem islamski pokreti, posebice Muslimansko bratstvo, pokušavaju poboljšati rezultat. Drugi krug se kao i prvi odnosi na trećinu izbornih okruga Egipta, među kojima dva najveća grada u zemlji Kairo i Aleksandrija. Sudjelovanje je na otvaranju glasačkih ureda bilo slabo, nakon prvog kruga obilježena neviđenim odazivom (62 posto) u povijesti Egipta, zemlje koju je čeličnom rukom vodio 30 godina predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut u veljači u narodnoj pobuni.

LIMA - Peruanski predsjednik Ollanta Humala proglasio je u nedjelju navečer izvanredno stanje u regiji Cajamarca na sjeveru zemlje kako bi omogućio slanje vojske koja bi trebala suzbiti prosvjede zbog otvaranja novih rudnika zlata. Humala je u poruci naciji rekao da će izvanredno stanje trajati 60 dana tijekom kojih će biti uspostavljen "mir i unutarnji red". Tijekom trajanja izvanrednog stanja ograničena su prava okupljanja i javnih prosvjeda. U regiji Caramarca već 11 dana traju prosvjedi zbog najave otvaranja novih rudnika zlata. Prosvjednici kažu da će novi rudarski projekt Conga tvrtke Newmont Mining dovesti do ugrožavanja resursa pitke vode i zagađenja okoliša. U sukobima prosvjednika i policije dosad je ozlijeđeno najmanje 10 osoba.

HANOJ - Vijetnam od domaćih i međunarodnih donatora traži 500 milijuna dolara pomoći za razminiranje i uništavanje neeksplodiranih sredstava, objavio je u ponedjeljak u Hanoju zamjenik ministra rada Bui Hong Linh. Vijetnam već na raspolaganju ima 200 milijuna dolara za razminiranje 200.000 hektara u 14 pokrajina do 2015. godine, što čini samo 7,6 posto minski sumnjivog terena, dodao je on. U Vijetnamu je u posljednjih 40 godina smrtno stradalo 42.000 osoba a ranjeno 62.000 od zaostalih mina, granata i bombi, rekao je premijer Nguyen Tan Dung. Stručnjaci kažu da će trebati stotine godina da bi se Vijetnam očistio od mina i ubojitih sredstava koja su ostala u zemlji nakon sukoba koji su trajali od Drugog svjetskog rata početkom 40-ih godina prošlog stoljeća.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙