FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američka bonitetska agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je u ponedjeljak navečer da razmišlja o snižavanju kreditnog rejtinga za 15 članica eurozone, a nakon toga su službeni Berlin i Pariz u zajedničkom priopćenju najavili da će napraviti sve da osiguraju stabilnost eurozone, prenose agencije. S&P je najavio da bi u roku od 90 dana mogao smanjiti kreditni rejting za 15 od 17 članica eurozone, među kojima su i Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Nizozemska i Finska koje imaju najviši rejting AAA, prenosi Reuters. S&P ističe u priopćenju da je "pod negativan nadzor" stavio ocjene dugoročne zaduženosti petnaest zemalja eurozone, a odluka o smanjenju rejtinga ovisi o rezultatima ključnog summita EU-a u petak. "Uspostava takva nadzora motivirana je našim uvjerenjem da su se sustavne napetosti u eurozoni zadnjih tjedana toliko pojačale da čine pritisak na pad stupnja likvidnosti eurozone u cjelini", piše agencija. Pariz i Berlin, "jednodušno potvrđuju svoju spremnost za donošenje svih mogućih odluka" kako bi "osigurali stabilnost eurozone".

MOSKVA

Više od tristo ljudi uhićeno je u ponedjeljak u Moskvi dok su pokušavali organizirati prosvjednu šetnju prema zgradi središnjeg izbornog povjerenstva zbog izbornih nepravilnosti, prenose u utorak ruski mediji. Organizatorima spontanih oporbenih prosvjeda sudit će se u utorak a prijeti im do 15 dana zatvora zbog toga što su pružali otpor policiji, rekla je za agenciju France Presse Olga Šorina, glasnogovornica oporbenog pokreta Solidarnosti. Oko 250 uhićenika, među kojima su i poznati bloger Aleksej Navaljni i čelnik Solidarnosti Ilja Jašin, bilo je u utorak ujutro još u pritvoru, dodala je Šorina. Između 2.000 ljudi, po procjeni policije, i 10.000 po procjeni organizatora, sudjelovalo je na prosvjednom skupu protiv "izborne lakrdije" u ponedjeljak, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Jedinstvena Rusija, stranka Vladimira Putina, čiji je rezultat za 15 postotnih bodova ipak pao na manje od 50 posto naspram prošlih izbora 2007.

KABUL

Najmanje 30 osoba poginulo je u utorak u eksploziji u šijitskom svetištu u Kabulu, izvijestio je fotograf agencije France Pressea nazočan na mjestu događaja. Eksplozija se dogodila na ulazu u šijitsko svetište u afganistanskoj prijestolnici gdje su se tiskali vjernici u prigodi blagdana Ašure, velikog blagdana u šijitskom islamu. Kako je rekao čelnik afganistanske sigurnosne službe koji je htio ostati anoniman, bombaš samouobojica je aktivirao eksploziv na sebi na ulazu u svetište. Među žrtvama ima i djece, dodaje francuska agencija. Afganistan ima 20 posto šijita.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙