FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: optimizam oko EU samita podiže terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 5. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su snažno porasli, nastavljajući nizati dobitke nakon snažnog prošlotjednog oporavka, jer raste optimizam investitora da će na sastanku na vrhu Europske unije (EU) biti položeni temelji za rješavanje dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u plusu 135 boda, a tehnološki Nasdaq 29 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je na dobitku 16 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel danas bi se trebali sastati u Parizu. Pod pritiskom su javnosti da izglade razlike u svojim stajalištima o tome kako centralizirati kontrolu nad proračunom zemalja članica eurozone, čime bi se riješila dužnička kriza.

Dvoje čelnika pokušat će postići zajednički dogovor oko mjera kojima bi se ojačala proračunska disciplina u monetarnoj uniji,

vjerojatno kroz izmjene sporazuma o Europskoj uniji.

Iako postoji šansa bi samit EU-a, zakazan za 9. prosinca, mogao razočarati investitore, cijene dionica na svjetskim burzama snažno su porasle protekloga tjedna u očekivanju da će eurozona ipak uspjeti povući odlučujuće poteze. Najvažniji svjetski indeksi ostvarili su najveće tjedne postotne dobitke od sredine ožujka 2009. godine.

„Mnogo je optimizma oko Europe i nade da će se čelnici uspjeti dogovoriti te da će samit biti uspješan. Kako tržište želi oporavak, trebat će mnogo više od blagog kašnjenja provedbe planova da bi se tržište znatnije preokrenulo“, smatra Oliver Pursche, predsjednik uprave Gary Goldberg Financial Servicesa.

Dodatno, investitore je ohrabrila i objava mjera štednje talijanske vlade, vrijednih 40,32 milijarde dolara.

Nove smjernice investitorima će dati ISM indeks uslužnih djelatnosti u SAD-u za listopad, te narudžbe trajnih dobara.

I na europskim burzama prevladava dobro raspoloženje, tako da je trenutno londonski Ftse indeks u plusu 0,65 posto, frankfurtski DAX 0,71 posto, a pariški CAC 1,4 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙