FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 3. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

SARAJEVO - Svih trideset birališta na kojima se u Bosni i Hercegovini tijekom dana moglo glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora zatvoreno je u 19 sati, potvrdila je Hini koordinatorica izbora za poručje BiH Marijana Mikulić. Prema podacima sa svih glasačkih mjesta prikupljenim u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu u subotu je zabilježen vrlo mali odziv birača. Pravo glasa ima oko 264 tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH, a tijekom dana glasovalo je tek nešto više od 5,600. To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača, a očekuje se kako bi ih u nedjelju na biralištima ipak moglo biti više. Najveći odziv bio je na biralištima u Mostaru gdje je glasovalo nešto više od tri i pol tisuće birača.

BEOGRAD - Na biralištima na teritoriju Srbije za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, odziv birača u subotu je na četiri biračka mjesta u Beogradu bio vrlo slab. Izlaznost je na dva biračka mjesta u konzularnom uredu Hrvatske u beogradskom naselju Dedinju bila vrlo mala, a nešto bolja na dva biračka mjesta u konzularnom uredu u središtu Beograda.

Na biračkim mjestima izborni proces provodi se redovito, sve je pod nadzorom i nema nikakvih problema, rečeno je Hini u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. Na svih 6 biračkih mjesta u Srbiji, zatvorenih u 19 sati, pravo glasovati za novi saziv u Hrvatskom saboru ima više od 30 tisuća Hrvata sa prijavljenim prebivalištem u Srbiji, kao i nekoliko stotina hrvatskih državljana koji su se na dan predsjedničkih izbora zatekli u Srbiji.

BEOGRAD - Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom uz posredništvo Europske unije (EU) Borislav Stefanović izjavio je u subotu kako je s kosovskim izaslanstvom postignut dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, opovrgavši da je srpska strana ranijim priopćenjem da nije postignut dogovor izazvala zbrku, prenose beogradski mediji. Stefanović je na tiskovnoj konferenciji u misiji Srbije pri EU-u u Bruxellesu objasnio kako u petak navečer nije bilo dogovora, ali da je u međuvremenu srbijanski tim dobio dodatne pojedinosti i jamstva vezana uz prijelaze i naglasio kako sada može objaviti da je dogovor postignut. Sporazum će, po Stefanovićevim riječima, stupiti na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primjena bude moguća. Integrirana kontrola prijelaza, koje Srbi nazivaju samo administrativnim, podrazumijeva postojanje samo jedne kontrolne točke na svakom od graničnih prijelaza, a na njima neće biti nikakvih državnih obilježja, rekao je. Objasnio je kako sporazum predviđa da na prijelazima budu predstavnik misije EU-a na Kosovu (EULEX), predstavnici srbijanske policije i ministarstva financija, predstavnik kosovske policije, kao i predstavnik kosovske carine u svojstvu ''carinskog svjedoka'' i u ulozi promatrača.

RIM - Talijanska policija uhitila je u subotu 32-godišnjeg Slovenca, vozača kamiona koji je prevozio automatske puške AK-47, revolvere i eksploziv, pošto je prešao slovensku granicu kod Trsta, priopćila je talijanska carina. Carinici koji su pregledali vozilo, što je po dokumentima prevozilo elektromaterijal, pronašli su 15 komada kalašnjikova, četiri kilograma plastičnog eksploziva, 700 paketa streljiva, 19 revolvera i prigušivač. Vodi se istraga kako bi se utvrdilo kome je oružje bilo namijenjeno, rekla je policija u priopćenju.

SARAJEVO - Iz vojnog skladišta kdo Visokog u Bosni i Hercegovini za sada nepoznati počinitelji ukrali su 47 pištolja vrijednih više od 40.000 eura, potvrđeno je u subotu iz Tužiteljstva BiH, koje je preuzelo istragu o cijelom slučaju. "Provedenim očevidom utvrđeno je kako je ukradeno 47 najsuvremenijih pištolja tipa 'Zastava 99'", izjavila je lokalnim medijima glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović. Svaki od tih pištolja stoji 1.800 konvertibilnih maraka (oko 920 eura) pa ukupna šteta doseže iznos od 84.600 KM (više do 43.000 eura).

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Ehud Barak u subotu je umanjio važnost nagađanja da Izrael i od SAD-a predvođeni saveznici vode "potajni rat" protiv Irana, rekavši da su sankcije i prijetnja vojnim udarima još uvijek put za obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija. Barak je u razgovoru za televizijsku postaju Channel Two upitan jesu li dvije eksplozije u Iranu prošloga mjeseca pokazale da je "rat već počeo" sabotažama. "Ne bih rekao. Mislim da je odgovor na vaše pitanje negativan", rekao je.

U jednoj od prošlomjesečnih eksplozija u Iranu poginulo je najmanje 12 pripadnika Revolucionarne garde, uključujući jednog generala. Iran je rekao da je do nesreće došlo tijekom premještanja oružja. Iranci su također pretrpili štete od virusa ubačenih u njihove industrijske sustava, a nekoliko je stručnjaka za nukleranu energiju i tehnolgiju ubijeno ili nestalo u, kako tvrdi Teheran, tajnim operacijama Izraela i SAD-a. Barak nije ni potvrdio ni zanijekao da Izrael i zapadne sile pokušavaju sabotažama omesti iranski program obogaćivanja urana i proizvodnju raketa, no njegove izjave ukazuju na sumnju u dugoročni učinak takve taktike.

ISTANBUL - Sjedinjene Države i Turska "gube strpljenje" s režimom Bašara al-Asada koji nije samo izvor nestabilnosti u Siriji već i mogući "okidač" za sukobe u regiji, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden u prigodi posjeta Turskoj. "Razgovarali smo o silovitoj represiji u Siriji, o čemu smo zauzeli isto stajalište kao i Turska: gubimo strpljenje i tražimo od predsjednika Asada da se povuče", rekao je Biden na tiskovnoj konferenciji u subotu, dan nakon susreta s predsjednikom Abdulahom Gulom.

Biden je rekao kako je "siguran da su Asad i njegov režim u ovom času izvor nestabilnosti u Siriji i prijete izazivanjem vjerskih sukoba, ne samo u Siriji, već i drugdje", priopćio je Bidenov tiskovni ured, izvijestivši o neslužbenom susretu s novinarima u zrakoplovu kojim je američki čelnik u petak navečer putovao iz Ankare u Istanbul. Potpredsjednik je u subotu o toj temi razgovarao i s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom koji ga je, dok se oporavlja nakon operacije trbuha, primio u svojoj privatnoj rezidenciji na azijskoj strani Istanbula. "Potpredsjednik je izrazio uvjerenje da su predsjednik Asad i ljudi iz njegova okružja uzrok problema (...) jer ubijaju vlastiti narod i postoji sve veći konsenzus o nužnosti Asadova odlaska", rekao je novinarima Tony Blinken, Bidenov savjetnik za sigurnost.

KAIRO - Djelomični rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu potvrdili su u subotu uspjeh islamista, ponajprije Muslimanskog bratstva koje se želi distancirati od salafističkih fundametalista. "Mi zastupamo umjereni islam i ništa ne namećemo silom", rekao je Mahmud Gozlan, glasnogovornik Muslimanskog bratstva čija stranka Sloboda i pravda (PLJ) osvaja oko 40 posto glasova na temelju privremenih rezultata.

Gozlan je pozvao da se "sve islamiste ne trpa u isti koš", misleći pritom na salafiste iz stranke Al-Nur koja bi, zajedno s drugim fundamentalističkim strankama, mogla dobiti od 20 do 30 posto glasova. Salafisti su, oslanjajući se na dobar izborni rezultat, dali više izjava u kojima zagovaraju uvođenje strogog oblika islama. Predsjednik izbornog povjerenstva Abdel Moez Ibrahim objavio je u petak navečer da je odaziv na ovim izborima održanim u ponedjeljak i u utorak, bio 62 posto. Djelomični rezultati koje su objavili mediji i dalje potvrđuju dobre izborne rezultate islamista i poraz pristaša sekularnosti i liberala.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je u subotu da je "veoma zabrinut" zbog jačanja islamizma u arapskim zemljama, nakon objave djelomičnih rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu. "Islamizacija arapskih zemalja veoma zabrinjava", kazao je, odgovarajući na pitanje o egipatskim izborima za drugi, privatni, kanal izraelske televizije. Ipak je ocijenio da je "preuranjeno reći kako će se te promjene odraziti na regiju. Nadam se da će buduća egipatska vlada shvatiti kako nema drugog izbora doli da poštuje svoje međunarodne ugovore, među kojima i mirovni ugovor s Izraelom". Barak je istaknuo važnost pojačanog egipatskog nadzora na Sinajskom poluotoku, gdje je u ponedjeljak, po deveti put od početka godine, napadnut plinovod kojim se zemni plin doprema Izraelu i Jordanu.

MADRID - Budući španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je sve Španjolce da zajednički rade na prevladavanju krize i obećao novu gospodarsku politiku kako bi se riješila nezaposlenost koja je gotovo dvostruka od prosjeka Europske unije. "Ono što je pred Španjolskom bit će teško... izlazak iz krize nije samo vladina zadaća nego i zadaća svakog Španjolca", rekao je Rajoy novinarima u Pontevedri, na sjeverozapadu Španjolske. "Ovo je složen trenutak... U Španjolskoj je bez posla više od pet milijuna ljudi, koji prolaze kroz teško razdoblje, a to zahtijeva da se uvede druga gospodarska politika i prikladno objasni", rekao je.

BRATISLAVA - Slovačka vlada i sindikati zdravstvenih službi postigli su dogovor kojime je okončan mjesec dan dug spor oko povećanja plaća i izbjegnut slom slovačkih zdravstenih ustanova, objavila je slovačka premijerka Iveta Radičova u subotu.

Oko petine od 7000 slovačkih liječnika u četvrtak je obustavilo rad tražeći da se njihove plaće približe zapadnoeuropskim standardima. Kako je prijepor eskalirao, Radičova je proglasila izvanredno stanje u 15 bolnica, primoravši osoblje da pod prijetnjom kazni dolazi na posao. Postignuti sporazum jamči postupno povećanje brutto mjesečne plaće ljčenika u tri faze na 1769 eura 2013. godine. To je oko 500 eura manje od zahtjeva sindikata. Plaće dijela slovačkih liječnika trenutno su oko 1500 eura, a prosječna mjesečna plaća u zdravstvenom sektoru je oko polovice tog iznosa.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙