FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi gotovo izbrisali jučerašnje dobitke

Autor: scvi
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze do podneva su gotovo u potpunosti izbrisali jučerašnje dobitke uslijed neizvjesnosti investitora u vezi rješenja dužničke krize u eurozoni kao i obeshrabrujućih domaćih makroekonomskih pokazatelja.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,99 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 1,16 posto, na 954 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Neizvjesnost i dalje 'drma' i europskim tržištima i domaćom burzom, zbog čega su investitori suzdržani. Na ruku nam ne idu ni najnoviji makroekonomski pokazatelji. Uz slabiju likvidnost, Crobexi su izbrisali gotovo sve dobitke ostvarene u jučerašnjoj trgovini“, ističe Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u listopadu pala za 0,6 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla za 0,6 posto.

To je bolji podatak nego što se očekivalo, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je u listopadu industrija oslabila za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene kretale su se od rasta za 2,5 posto do pada za 2,3 posto.

Međutim, analitičari napominju da takav podatak o industrijskoj proizvodnji odražava stanje gospodarstva - stagnaciju. Pozitivna stopa rasta proizvodnje posljedica je učinka baznog razdoblja i rasta zaliha za više od 10 posto.

Na slabost domaćeg gospodarstva ukazuje i podatak DZS-a da je broj zaposlenih u Hrvatskoj u listopadu pao za 1,2 posto, ili 16.956 osoba, na 1.391 milijun.

To je veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je u prosjeku pad zaposlenosti za 9.400 osoba. Njihove procjene pada broja zaposlenih kretale su se između 3.000 i 14.000.

U nervoznoj trgovini na europskim burzama, nakon jutrošnjeg pada najvažniji indeksi trenutačno su u plusu, jer se ulagači nadaju da će ministri financija eurozone na današnjem sastanku objaviti detalje o tome kako kane povećati europski fond za financijsku stabilnost.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAX indeks bili su u podne u plusu između 0,5 i 1 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet do podneva bio je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 237,05 kuna.

Slijedi dionica Lure, s prometom od 698.000 kuna, i blagim rastom cijene, za 0,07 posto, na 680 kuna.

Većina izdanja danas bilježi pad cijene. Među likvidnijim izdanjima po gubitku se izdvajaju dionice Atlantske plovidbe, koje su pojeftinile za 2,24 posto, te povlaštene dionice Adrisa, za 1,88 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙