FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema razloga za življu trgovinu

Autor: scvi
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Mirno trgovanje na Zagrebačkoj burzi moglo bi se nastaviti i danas jer nema poticajnih vijesti, dok na svjetskim burzama investitori sa strahom prate daljnji razvoj situacije u vezi dužničke krize u eurozoni.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,06 posto, na 1.820 bod, dok je Crobex10 ojačao 0,27 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,09 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna manje nego dan prije.

„Na domaćem tržištu izvjestan je nastavak slabog prometa, jer investitori čekaju s investicijskim odlukama. Neki su se i potpuno povukli, jer ako se nastavi dužnička kriza u eurozoni, to će imati daljnjeg negativnog utjecaja i na naše tržište“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, i makroekonomska slika je 'jadna', pa ni otuda tržište nema poticaja.

Sa svjetskih tržišta, pak, stižu vijesti o daljnjem padu cijena dionica. Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, drugi dan zaredom, jer rast prinosa na španjolske i francuske obveznice pokazuje da ne jenjavaju strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones indeks pao je 1,13 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,68 posto, a Nasdaq indeks 1,96 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros pale jer se uvjeti financiranja članica eurozone i dalje pogoršavaju.

„Tržišta su vrlo senzitivna na događanja u eurozoni. Situacija je prilično zabrinjavajuća, budući da smo svjedoci sukoba između Njemačke i Francuske oko uloge Europske središnje banke, da političari i dalje ne poduzimaju poteze koji bi popravili investicijsko raspoloženje, a makroekonomski pokazatelji signaliziraju klizanje europskih gospodarstava u recesiju“, navodi Bešević Vlajo.

Ima i ponešto pozitivnih vijesti, koje uglavnom stižu iz SAD-a.

„Najave smanjenja američkog proračunskog deficita u idućih 10 godina, kao i gospodarski pokazatelji pružaju utjehu investitorima. Nove smjernice očekuju se danas od vodećih američkih indikatora za listopad“, ističe Bešević Vlajo.

Rastu i očekivanja u vezi američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za zadnje tromjesečje.

„Očekuje se porast BDP-a u zadnja tri mjeseca ove godine od 2,8 do 3,3 posto, što je najviša stopa u zadnja četiri kvartala. Ipak, mislim da će i dalje biti u fokusu eurozona i potezi europskih političara“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙