FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: NATO utvrdio pravila napada

Autor: mtro
KABUL, 29. studenog 2011. (Hina/AFP) - Zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF) obavijestio je afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da je naredio da se vojnicima koalicije utvrde pravila pucanja radi zaštite civila, objavio je u utorak ured afganistanskog predsjednika.

Isaf nije za sada potvrdio tu informaciju.

Prema afganistanskom predsjedništvu, američki general John Allen, glavni zapovjednik Isafa, poslao je pismo predsjedniku Karzaiu kako bi mu osobno prenio izraze tuge zbog gubitaka života civilnog stanovništva u incidentima u kojima je sudjelovao Isaf tijekom posljednjih sedam dana.

Afganistansko predsjedništvo je prošlog tjedna optužilo Isaf da je ubio sedam civila, uglavnom djece prema mjesnim izvorima, u zračnom bombardiranju na jugu zemlje.

"Naređujem utvrđivanje preciznih pravila našeg postupanja protiv pobunjenika koje istovremeno mora štititi afganistanske civile", dodao je general Allen u tom pismu, prenosi predsjedništvo.

U pismu se navodi da su poduzete mjere istrage tih incidenata i osiguranja prikladnih mjera zaštite kako se incidenti ne bi ponovili.

Smrt civila tijekom NATO-ovih operacija, koje su relativno česte, osjetljiva su tema u Afganistanu, gdje nakon deset godina strane vojne nazočnosti jača antizapadno raspoloženje.

Civilni gubici izazivaju napetosti između predsjednika Karzaia i njegovih saveznika iz NATO-a.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙