FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedam civila ubijeno u NATO-ovom napadu

Autor: mtro
KABUL, 24. studenog 2011. (Hina/AFP) - Sedam afganistanskih civila, uglavnom djece, ubile su u srijedu na jugu Afganistana NATO-ove međunarodne mirovne snage u Afganistanu (ISAF), tijekom zračnog napada na talibane.

Česta stradanja civila u NATO-ovim operacijama je vrlo osjetljiva tema u toj zemlji, gdje nakon blizu 10 godina strane vojne nazočnosti vlada antizapadnjačko raspoloženje.

Bombardiranje se odvijalo u srijedu navečer u okrugu Zari u blizini Kandahara, velikog grada na afganistanskom jugu, kolijevci talibana.

Predsjednik Hamid Karzai je u priopćenju oštro osudio taj incident u kojem je ubijeno sedam osoba, od kojih šestero djece, a dvije djevojčice su ranjene.

Glavni stožer ISAF-a u Kabulu je priznao taj "zlokoban" incident u kojem je "ubijeno i ranjeno nekoliko civila" i naglasio da je taj napad bio odgovor na aktivnosti naoružanih pobunjenika, te da je o slučaju otvorena istraga.

Ured guvernera pokrajine Kandahar je objasnio da je napad bio usmjeren na pobunjenike koji su postavljali eksplozivne naprave, a sakrili su se u tom selu.

Guverner okruga Zari je rekao da je napad bio usmjeren na talibane, ali je promašena meta i pogođene su kuće.

Ured pokrajinskog guvernera dao je različitu verziju i naveo da su dva pobunjenika ubijena u napadu, a trojica su pobjegla i sakrila se među civilima.

Šef policije Kandahara general Abdul Razik je rekao da je u napadu ubijeno 9 ljudi, među kojima su tri talibana, te da identitet ostalih nije utvrđen.

Dužnosnici koalicije tvrde da se talibani redovno skrivaju među civilnim stanovništvom.

Civili su najbrojnije žrtve sukoba u Afganistanu. Prema podacima UN-a više od 80 posto od 1.400 civila ubijenih u prvoj polovici 2011. stradali su u akcijama koje se pripisuje pobunjenicima, a ostali u akcijama stranih i afganistanskih snaga.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙