FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington nastoji smanjiti ljutnju Pakistana

Autor: vrad
WASHINGTON/ISLAMABAD, 27. studenog 2011. (Hina/AFP) - Pakistan je u nedjelju poručio Washingtonu da je "krajnje ljutit" zbog zračnog udara NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) na pakistansku granicu u kojemu je poginulo 26 pakistanskih vojnika, a Washington je u subotu nastojao pomirnim tonom naglasiti "važnost" odnosa s Pakistanom, izrazivši sućut zbog pogibije vojnika u najtežem izgredu Zapada u Pakistanu u zadnjih deset godina.

Ljutnju službenog Islamabada iskazala je u telefonskom razgovoru ministrica vanjskih poslova Hina Rabani Kar američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton uputivši oštar prosvjed Sjedinjenim Državama.

"Takvi su napadi sasvim neprihvatljivi i pokazuju posvemašnju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu", poručila je ministrica američkoj kolegici, po priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Pakistanska ministrica obavijestila je Clilnton da je Vijeće za obranu pakistanske vlade između ostalog odlučio blokrai sve puteve za opskrbu snaga NATO-a u susjednom Afganistanu, s čijeg su teritorija u subotu zrakoplovi NATO-a izveli napad na vojnu bazu pakistanskih pograničnih snaga.

"Ovaj napad poništava napredak koji su Pakistan i SAD postigli u poboljšanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uvjete svog angažmana ( odnosu na SAD)", rekla je pakistanska ministrica.

U zajedničkom američkom priopćenju, ministar obrane Leon Panetta i Hillary Clinton izrazili su "najiskreniju sućut", dodajući da podupiru "NATO-ov prijedlog da se smjesta pokrene istraga" o napadu saveza na plemensko područje Mohmand na kojemu pakistanske snage vode borbu protiv talibanskih ekstremista i Al Kaide.

U subotu navečer, glasnogovornik ISAF-a, njemački general Carsten Jacobson ocijenio je da je "vrlo vjerojatno" da je uzrok pogibije pakistanskih vojnika zračna potpora koju su zatražili afganistanske snage i NATO koji su djelovali u afganistanskoj pokrajini Kunaru.

Pakistan je već u subotu zatvorio sve putove za opskrbu NATO-ovih snaga, koji najvećim dijelom prolaze preko njegova teritorija, te je zatražio od američkih vojnika da u roku od 15 dana napuste bazu na jugozapadu zemlje i zaprijetio da će preispitati suradnju s Washingtonom u okviru borbe protiv terorizma.

Veze Washingtona i Islamabada poprilično su se zategnule otkako je 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveru Pakistana ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙