FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganisan: Tri policajca ubijena u bombaškom napadu

Autor: vrad
HOST, 10. studenog 2011. (Hina/AFP) - Trojica afganistanskih policajaca su poginula, a trojica NATO-ovih vojnika su ranjena u četvrtak na istoku Afganistana, u bombaškom napadu za kojim je uslijedio napad talibana na službenu zgradu, priopćili su mjesne vlasti i NATO.

Islamistički pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad u SMS-poruci koju je agenciji France Presse poslao Zabihulah Mudžahid, jedan od njihovih glasnogovornika.

Meta napada bilo je sjedište uprave okruga Šamkanija, u pokrajini Paktiji, gdje su istaknuti mjesni čelnici razgovarali o Loja Džirgi (plemenskoj skupštini) koja se sredinom studenoga treba održati u Kabulu radi utvrđivanja nove strategije vođenja mirovnih pregovora s talibanima, rekao je Rohulah Samon, glasnogovornik pokrajinske vlade.

"Bila su četvorica napadača, jedan je aktivirao svoj automobil pun eksploziva ispred sjedišta okružne uprave, a trojica su ušla u zgradu. Svi su mrtvi", rekao je Samon.

Trojica američkih vojnika iz NATO-ovih snaga ranjena su u inicijalnoj eksploziji, rekao je narednik Nick Conner, glasnogovornik istočnog zapovjedništva ISAF-a, dodavši da su napadači bili naoružani jurišnim puškama i ručnim bacačima.

Talibani koji se bore protiv vlade u Kabulu i njezinih saveznika u NATO-u otkako su koncem 2001. svrgnuti s vlasti, službeno su odbili bilo kakve mirovne pregovore dok se ne povuče svih 140.000 stranih vojnika iz Afganistana.

Pokrajina Paktia i susjedne pokrajine Host i Paktika, sve uz pakistansku granicu gdje su pozadinske baze afganistanskih pobunjenika, uporišta su mreže Hakani koja je povezana s talibanima i najveći je neprijatelj Washingtona u zemlji.

Koncem listopada 13 civila i vojnika iz sastava ISAF-a poginulo je u napadu autobombom pri prolasku NATO-ova konvoja na putu za Kabul.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙