FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak čelnicima EU da je rješavanje dužničke krize eurozone od "ogromnog značaja" za SAD, te izrazio spremnost Washingtona da "učini svoj dio" u stabiliziranju globalnog gospodarstva". "Sjedinjene Države su spremne učiniti svoj dio kako bi im pomogli u rješavanju krize", rekao je Obama nakon godišnjeg summita SAD-EU u Bijeloj kući, no nije najavio neke konkretne mjere. Obama je kazao da je "veliki dio" sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom bio posvećen učincima krize u eurozoni. Europski čelnici su na sastanku s Obamom obećali da će se zalagati za užu gospodarsku integraciju 17-članica eurozone kako bi to pomoglo u rješavanju rastuće dužničke krize na Starom kontinentu, izvijestili su američki mediji. Van Rompuy i Barroso su pozvali na ujednačene, obvezujuće kontrole nad državnom potrošnjom u zemljama koje koriste euro. Van Rompuy je najavio da će "putokazi" za novi ekonomski plan eurozone biti predstavljeni na summitu EU početkom prosinca.

WASHINGTON/ZAGREB - Bijela kuća je u ponedjeljak priopćila da predsjednik Barack Obama smrt pakistanskih vojnika u udaru NATO-a na graničnom prijelazu Mohamand smatra "tragedijom", te da Sjedinjene Države to pitanje uzimaju vrlo ozbiljno. Komentirajući subotnji smrtonosni napad na pakistanske vojnike u području uz afganistansku granicu, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney je rekao kako je reakcija predsjednika Obame na taj događaj bila da je riječ o "tragediji". "Gubitak života pakistanskih vojnika je tragedija. Žalimo zbog tih hrabrih pakistanskih vojnika koji su izgubili živote a naše simpatije idu njihovim obiteljima i samom Pakistanu. Mi tu stvar uzimamo vrlo ozbiljno", rekao je Carney, na pitanje novinara o Obaminoj reakciji na subotnji napad u kojem je poginulo najmanje 20-ak pakistanskih vojnika. Obamin glasnogovornik je rekao da će uz istragu o incidentu koju vode međunarodne snage ISAF-a, američko Središnje zapovjedništvo - CENTCOM, ispitati izgred jer administracija "želi saznati točno što se dogodilo". Za odnos SAD-a s Pakistanom, Carney je istaknuo kako će i dalje biti "važan suradnički odnos, ali i vrlo složen".

PRIŠTINA - U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima međunarodnih snaga KFOR-a u ponedjeljak poslijepodne i navečer su u mjestu Jagnjenci na sjeveru Kosova ozlijeđena 23 vojnika te mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov Ured za informiranje. Sukob je izbio tijekom uklanjanja barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji. "Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, već nasilnim i kriminalnim", priopćio je KFOR. Naveo je pritom da su do sada vojnici koristili suzavac i gumene metke ali će upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi. "Svaka akcija koja ugrožava sigurno okruženje i bilo čiji život je neprihvatljiva. KFOR će poduzeti sve odgovarajuće mjere da osigura sigurnost svih ljudi i vojnika", navela je ta međunarodna misija. Stanje se u mjestu Jagnjenci, po pisanju medija, smirilo nakon što je KFOR uklonio barikadu, no na tom mjestu se i dalje okupljaju građani srpske nacionalnosti. Ranije u ponedjeljak sukob je izbio i na putu Kosovska Mitrovca-Zubin Potok kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu. Pritom su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, a ozlijeđeno je nekoliko desetaka civila. Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.

LIMA -Italija i Španjolska nisu zatražile da ih spašava Međunarodni monetarni fond (MMF), rekla je u ponedjeljak čelnica MMF-a i zatražila od europskih čelnika da brzo riješe dužničku krizu u regiji. Christine Lagarde je rekla da MMF može pružiti financijsku pomoć samo kada je vlade zatraže. "U ovom trenutku MMF nije dobio nikakav zahtjev za pomoć, niti o njoj pregovaramo, ni od Italije ni od Španjolske", rekla je Lagarde nakon susreta s peruanskim predsjednikom Ollantom Humalom. "Mi smo ponudili našu pomoć u fiskalnom nadzoru u Italiji", rekla je. "Što se tiče europske situacije, jasno vidimo potrebu za sveobuhvatnim, brzim paketom prijedloga koji mogu činiti sveobuhvatno rješenje, a MMF može biti dio toga", rekla je čelnica MMF-a.

KUVAJT - Deseci tisuća Kuvajćana izašli su u ponedjeljak na ulice kako bi proslavili ostavku vlade i zatražili raspuštanje parlamenta. Mašući kuvajtskim zastavama, prosvjednici okupljeni na poziv oporbe uzvikivali su - "Parlament se mora raspustiti". Organizatori tvrde da se okupilo 90 tisuća prosvjednika, čime bi taj skup postao najveći u povijesti Kuvajta, u kojem ima 1,2 milijuna autohtonih stanovnika. "Odlazak vlade nije dovoljan. Parlament mora biti raspušten, a korumpirani zastupnici izvedeni pred sud", poručio je islamistički zastupnik Mohamed Hajef okupljenom mnoštvu, koje mu je klicalo. Vlada je već šest puta odstupila s vlasti otkako je za premijera u veljači 2006. imenovan Naser Mohamed al-Ahmad al-Sabah, ali je on svaki put ponovno postavljen na taj položaj.

WASHINGTON - Iranski vojni kompleks u kojem je ranije ovoga mjeseca došlo do silovite eksplozije teško je oštećen, objavio je u ponedjeljak Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona, nakon analize novih satelitskih snimaka. ISIS je usporedio satelitske snimke DigitalGlobe-a od 22. studenoga s jednom snimkom iz rujna, koja ukazuje na dramatična razaranja u vojnog bazi kraj grada Bir Kaneha. Najmanje 17 ljudi, uključujući i jednog generala, umrlo je kao rezultat eksplozije u vojnoj bazi blizu Teherana. Zvuk eksplozije čuo se u ponedjeljak popodne u iranskome gradu Isfahanu, rekao je čelnik pravosuđa u tome području, a prenijela novinska agencija ISNA. Važni iranski nuklearni pogon za obradu uranija blizu je Isfahana, a iranski mediji nisu rekli je li eksplozija bila blizu nuklearnog centra. Gill Tudor, glasnogovornica agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) rekla je da IAEA zna za tu vijest, ali da nema drugih podataka.

ANKARA - Turska će slijediti Arapsku ligu u uvođenju gospodarskih sankcija Siriji no Ankara za sada ne planira uspoostavu humanitarih koridora na terenu za pomoć civilima, rekao je u ponedjeljak savjetnik turskog premijera Tayyipa Erdogana. Francuska je predložila uspostavu humanitarnih koridora kako bi se dostavila pomoć civilima što bi predstavljalo prvu međunarodnu intervenciju na terenu u osam mjeseci narodnog ustanka protiv vlasti predsjednika Bašara al-Asada. Ibrahim Kalin, Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku, rekao je u razgovoru za televiziju A Haber da zamisao "za sada nije u planu". Francuski prijedlog je uspostava koridora koji osigurava pristup preko granica Sirije s Turskom i Libanonom, pa i preko zračnih luka ili dijelova obale gdje mogu pristati brodovi.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙