FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na novoj najnižoj razini u sedam tjedana prema dolaru, ne nazire se rješenje krize

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 25. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim tržištima spustio na novu najnižu razinu u sedam tjedana prema dolaru i na putu je daljnjih gubitaka, nakon što su neslaganja u vezi rješavanja dužničke krize dovela do skoka troškova zaduživanja Italije na nove rekordne razine i do rasta potražnje za likvidnom imovinom.

Tijekom dana bio je tako prema dolaru na gubitku jedan posto i njime se trgovalo po tečaju od 1,3223 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na samo 1,3211 dolara. Novu najnižu razinu u sedam tjedana zabilježio je i prema jenu, spustivši se na oko 102,49 jena.

Dolar je ojačao i prema jenu, poskočivši 0,8 posto na 77,66 jena.

Skok troškova zaduživanja Italije na nove rekordne razine od uvođenja eura povećao je pritiske na jedinstvenu europsku valutu.

Talijanska vlada danas je bila primorana zadužiti se putem obveznica s rokom otplate od dvije godine uz kamatnu stopu iznad osam posto, dok je 10-godišnje obveznice prodala uz prinose veće od sedam posto, što su razine koje se smatraju neodrživima.

Strahove ulagača u vezi golemog duga Italije dodatno zrcali skok prinosa na trezorske zapise s rokom otplate od šest mjeseci na 6,504 posto, što je gotovo dvostruko veći trošak zaduživanja u usporedbi s 3,535 posto krajem listopada i najveći od 1999.

Odlučno protivljenje njemačke kancelarke Angele Merkel uvođenju zajedničke obveznice eurozone i većoj ulozi Europske središnje banke (ECB) u rješavanju krize gurnulo je u drugi plan jučerašnji sastanak čelnika Njemačke, Francuske i Italije.

"Čini se da je eurozona na rubu provalije, ili možda već ponire", kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku. "Dok ne vidimo odlučne poteze europskih vlasti, tržišta očekuju najgore i likvidni dolar stoga dobiva na privlačnosti".

Dolar je ojačao na najvišu razinu u sedam tjedana prema šest vodećih svjetskih valuta, jer su se ulagači njemu okrenuli zbog likvidnosti i statusa sigurnog utočišta za kapital.

Euro je pak oslabio gotovo dva posto od početka tjedna, došavši pod veći pritisak nakon što je slaba potražnja na njemačkoj aukciji državnih obveznica u srijedu potaknula strahove da bi dužnička kriza koja ulazi već u treću godinu mogla zaprijetiti čak i Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙