FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 15,30 sati:

ŽENEVA - Koncentracija plinova koji najviše pridonose učinku staklenika dosegnula je nove rekorde u 2010., objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u izvješću. "U 2010. godini u atmosferi je ponovno izmjerena rekordna razina stakleničkih plinova od predindustrijskog doba", dakle od 1750., izjavio je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. "Čak i da danas uspijemo potpuno zaustaviti naše emisije stakleničkih plinova, što je daleko od stvarnosti, plinovi koji su već prisutni u atmosferi potrajali bi još desetak godina i nastavili remetiti krhku ravnotežu klime i Zemlje", rekao je Jarraud. Staklenički plinovi hvataju dio sunčeva zračenja koje prolazi atmosferom i koja se zato zagrijava. Između 1990. i 2010., razlika globalnog zagrijavanja izazvana stakleničkim plinovima porasla je za 29 posto, a samo je ugljični dioksid odgovoran za 80 posto tog povećanja.

LJUBLJANA - Na prvostupanjskom sudu u Ljubljani u ponedjeljak je čitanjem optužnice nastavljeno suđenje u korupcijskoj aferi Patria, a bivši premijer Janez Janša novinarima je prije ulaska u sudnicu ustvrdio da se radi o političkom procesu. "Umjesto da se pripremamo na teškoće koje će trebati rješavati nakon izbora 4. prosinca, sve se koncentrira na ovaj politički proces", kazao je Janša.Njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnje ankete najavljuju osvajanje relativne većine u novom parlamentu nakon prijevremenih izbora zakazanih za 4. prosinca. Elemente iz optužnice po kojima je Janša prije šest godina zajedno s još četvoricom suoptuženih tražio i dobio obećanje o mitu od finskog proizvođača oklopnih vozila Patria prije sklapanja ugovora te tvrtke sa slovenskom vojskom, vrijednog 278 milijuna eura, sam Janša je nazvao "apsurdnima". Dodao je da ga njegovi politički protivnici u Sloveniji pokušavaju onemogućiti aferom Patria, onako kako su to učinili 2008. godine.

KAIRO - Egipatska vojska objavila je u ponedjeljak da je intervenirala u središtu Kaira, gdje su u posljednja tri dana ubijene 33 osobe, kako bi zaštitila ministarstvo unutarnjih poslova, a ne očistila obližnji trg Tahrir od prosvjednika. Policija i vojna policija napale su prosvjednike suzavcem i gumenim mecima u nedjelju, drugog dana nasilje koje je izbilo uoči izbora, prvih od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači. Izbori počinju 28. studenoga. "Vojska nije krenula na prosvjednike, nego su oni došli pred ministarstvo. Prosvjednici imaju pravo demonstrirati, ali morali smo stati između njih i ministarstva", rekao je general Said Abas, zamjenik zapovjednika egipatske vojske. Broj mrtvih u nasilju u međuvremenu je narastao na 33, po podacima kairske mrtvačnice. Prosvjednici traže odlazak vojske koja je preuzela vlast nakon Mubarakova pada. Slogani su napose bili upereni protiv maršala Huseina Tantavija, čelnika Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je zapravo čelni čovjek u zemlji. Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u priopćenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajući na mir i suzdržanost.

ISLAMABAD - Pakistanski talibanski pokret, koji se smatra glavnom prijetnjom sigurnosti te zemlje, započeo je mirovne pregovore s vladom, potvrdili su u ponedjeljak za Reuters jedan visoki talibanski dužnosnik i posrednici u pregovorima. SAD, koji daje milijarde dolara za pakistansku vojsku i posrnulu ekonomiju, neće baš blagonaklono gledati na mirovne pregovore s pokretom Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), koju je proglasio terorističkom skupinom. "Da, pregovaramo, ali ovo je samo početna faza. Vidjet ćemo hoće li doći do napretka", kazao je talibanski zapovjednik koji je želio ostati neimenovan. Posrednik iz većinskog plemena Paštuna je kazao da su pregovori "vrlo teški", dok pakistanski vojni i vladini dužnosnici nisu bili dostupni za komentar. Pregovori su usredotočeni na podružje Južnog Waziristana, na afganistanskoj granici, ali bi se mogli proširiti i na druga područja ako dođe do pomaka. Talibani, bliski Al'Kaidi, imaju nekoliko zahtjeva, uključujući puštanje na slobodu zatvorenika i povlačenje pakistanskih snaga iz Južnog Waziristana.

TRIPOLI - Mandatar nove libijske vlade Abdurahim El Kib najavio je u ponedjeljak da će sutra objaviti njezin sastav. "Odlučili smo da ćemo u utorak objaviti imena u novoj vladi. Naporno radimo kako bismo osigurali da ta vlada bude čvrsta, kohezivna i sposobna za posao", rekao je El Kib. Dodao je da još uvijek ne može potvrditi uhićenje bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha Al-Senusija. "Neću vam dati potvrdu dok ni sam ne budem sto posto siguran da je uhićen", rekao je novinarima u Tripoliju. Lokalni dužnosnici u Sabhi na jugu Libije objavili su u nedjelju da su uhitili Al-Senusija, koji se nalazi na tjeralici Međunarodnog kaznenog suda. Vijest je objavljena nakon što je dan prije na otprilike istom području uhićen Saif al-Islam Gadafi, nesuđeni nasljednik svoga oca Moamera Gadafija.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙