FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. studenoga 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

KAIRO - Arapska liga suspendirala je u subotu Siriju iz svoga članstva i pozvala njezinu vojsku da prestane ubijati civile u prodemokratskim prosvjedima, u iznenađujućem potezu koji pojačava pritisak na režim Bašara al-Asada. Arapska liga nametnut će političke i ekonomske sankcije Asadovu režimu i pozvala je sve članice organizacije da povuku svoje veleposlanike iz Sirije, objavio je katarski premijer šeik Hamed Bin Jasim al-Tani, čija zemlja u ovom mandatu predsjeda Ligom. "Bilo smo izvrgnuti kritikama zbog spore reakcije na događaje u Siriji", rekao je al-Tani novinarima u Kairu. "Morali smo imati većinu za ovakvu odluku", objasnio je. "Pozivamo sve sirijske oporbene stranke na sastanak u sjedište Arapske lige u Kairu kako bi usuglasili zajedničku viziju tranzicijskog razdoblja u Siriji", rekao je katarski premijer.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. izrazio je zabrinutost zbog "velikih problema" diljem Europske unije primajući u subotu u audijenciju predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya. "U kriznom smo razdoblju. Europa ima velike probleme", ustvrdio je Papa, govoreći o gospodarskoj i financijskoj krizi u Europskoj uniji. Po priopćenju Svete stolice, papa Benedikt XVI. i Van Rompuy su razgovarali o "međunarodnoj situaciji i doprinosu koji Katolička crkva želi ponuditi Europi". Također se razgovaralo o vjerskim slobodama i promociji ljudskih prava. Susret pape i predsjednika Europskog vijeća trajao je 20-ak minuta u apostolskoj palači. Van Rompuy je gorljivi katolik i bivši jezuitski učenik.

ZAGREB/TRIPOLI - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton otvorila je u subotu u Tripoliju novo izaslanstvo Europske unije u Libiji, priopćila je Europska komisija. "Libija je vaša zemlja. Mi smo ovdje da damo potporu i pomoć", kazala je Ashton na svečanosti otvorenja izaslanstva u nazočnosti veleposlanika iz zapadnih zemalja i predstavnika civilnog društva. "Otvoriti ured izaslanstva EU-a u Tripoliju znači angažman Unije glede ponovne uspostave bliskih odnosa između libijskog naroda, kako tijekom razdoblja političke tranzicije, tako i dugoročno", dodala je. Tijekom svog boravka u Libiji, Ashton će se sastati s predsjednikom Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafom Abdelom Džalilom i novim premijerom, Abdelom Rahimom al-Kibom. Prije toga sudjelovala je forumu posvećenom pravima žena i pozvala nove libijske vlasti da zakonski osiguraju ravnopravnost spolova. "Diskriminaciji nema mjesta u novoj zemlji", rekla je Ashton na forumu u Tripoliju, javlja Reuters. Od početka krize u Libiji Eu je izdvojio 155 milijuna eura za humanitarnu pomoć. NTC-u je dano 30 milijuna eura za najhitnije prioritete, a 50 milijuna eura za dugoročne programe.

TEHERAN - Najmanje 15 vojnika poginulo je u eksploziji u subotu u vojnoj bazi tamošnje revolucionarne garde u okolici Teherana dok su vojnici prenosili streljivo, rekao je glasnogovornik te vojne postrojbe iranskoj državnoj televiziji. "Moje kolege iz revolucionarne garde premještale su streljivo u jednom od skladišta u bazi kada se dogodila eksplozija", rekao je Ramezan Šarif televiziji IRINN. "Ima i ranjenih i neki od njih u kritičnom su stanju", dodao je. Baza se nalazi 45 kilometara od Teherana, a četiri sata nakon eksplozije u njoj i dalje bjesni požar, javila je agencija Fars. Medijske kuće zasad se drže podalje od mjesta eksplozije.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙