FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lobiranjem do veće iskorištenosti sredstava EU-a za poljoprivredu

Autor: mpuk
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Hrvatski poljoprivredni sektor nema još nijednog akreditiranog lobista u Bruxellesu, a s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvorit će se uvjeti za aktivnije bavljenje europskom poljoprivrednom politikom, istaknuto je danas na okruglom stolu "Lobiranje za interese poljoprivrednog sektora Hrvatske u EU" u Europskom domu u Zagrebu.

"Kako bi u što većoj mjeri iskoristila ogromne mogućnosti koje pruža EU, Hrvatska će morati znati artikulirati svoje interese kako bi se čuli među tisućama drugih interesa", kazao je glavni tajnik Hrvatskog društva lobista Natko Vlahović i naglasio važnost lobiranja i lobista.

Ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Miroslav Božić istaknuo je da je Hrvatska u pregovorima s EU osigurala potpore za poljoprivredu u visini 610 eura po hektaru, naprama 339 eura po hektara koliki je prosjek u EU27, što Hrvatsku svrstava na visoko drugo mjesto po potporama, iza Malte.

Dosadašnja iskorištenost sredstava iz pretpristupnih programa za poljoprivredu SAPARD i IPARD nije bila zadovoljavajuća, a kako bi se to promijenilo potrebno je više uložiti u edukaciju potencijalnih korisnika, ali i ponuditi dovoljan broj programa koji će biti prepoznati kao isplativo ulaganje, kazao je.

Pred nama je, ističe Božić, još puno zajedničkog rada kako bi Hrvatska u što većoj mjeri iskoristila ogromne mogućnosti koje donosi članstvo u EU.

Glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Damjan Bogadanović kazao je da je prije tri godine osnovana Komora upravo kako bi zastupala interese poljoprivrednika te surađivala sa sličnim organizacijama u Europi.

Cilj komore je upravo suradnja, razmjena informacija, edukacija i pružanje potpore članovima u svrhu unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, kazao je.

Okrugli stol održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

(Hina) xmpv ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙