FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: porasla vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrede

Autor: tper
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 3,1 milijardu kuna, što je 28,6 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,6 milijardi kuna i porasla je 22,4 posto, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 1,48 milijuna kuna, što je rast od 36,1 posto.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju žitarice sudjeluju s 26,6 posto. Vrijednost otkupa i prodaje žitarica iznosi 825,5 milijuna kuna.

Slijedi uljano sjemenje s udjelom od 14,1 posto ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 438,9 milijuna kuna.

Sirovo kravlje mlijeko ima udjel u ukupnoj prodaji i otkupu od 11,3 posto, a vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosi 349,6 milijuna kuna.

Grubo obrađeno drvo ima udjel u ukupnom otkupu i prodaji 11,1 posto, goveda živa 8 posto, svinje žive 7,6 posto, perad živa 4,9 posto, vino 4,3 posto, ribe svježe ili ohlađene 2,6 posto, ostalo povrće 2,5 posto, kokošja jaja 1,9 posto, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće 1,1 posto i ostali proizvodi 4 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije i ostali novčani poticaji) meke pšenice, ozima - merkantilna u trećem je tromjesečju iznosila 1.371,32 kune po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.280,49 kuna po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka u trećem je tromjesečju ove godine iznosila 2,51 kunu po litri.

(Hina) xtp ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙