FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZINTAN

Saif al-Islam Gadafi rekao je novinarki Reutersa u subotu da se osjeća dobro, nakon što su ga uhitili borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) na jugu Libije. Novinarka Reutersa nalazila se u teretnom zrakoplovu iz sovjetskog doba kojim je sin bivšeg libijskog diktatora prevezen s juga zemlje do Zintana, 170 kilometara od Tripolija. Na pitanje osjeća li se dobro, Gadafi je kratko odgovorio: "Da".

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Saifa al-Islama Gadafija (39), najistaknutijeg Gadafijeva sina i pretpostavljenog nasljednika, zbog zločina protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Još uvijek nema nikakvih vijesti o uhićenju drugog preživjelog s tjeralice ICC-a, bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija. Na toj optužnici bio je i Moamer Gadafi, koji je ubijen pokraj Sirta prije mjesec dana. Na vijesti o uhićenju Saifa al-Islama počelo je slavlje u Tripoliju, Bangaziju i drugim libijskim gradovima.

ZAGREB

Europska unija i NATO pozdravljaju u subotu uhićenje i traže pravedno suđenje za Saifa al-Islama Gadafija, sina ubijenog libijskoga vođe Moamera, a libijska prijelazna vlada najavljuje da će mu suditi u zemlji te da mu prijeti smrtna kazna, javljaju mediji.

Mohamed al-Alagi, libijski prijelazni ministar pravosuđa kaže da je uhićeni Gadafi "poticao druge na ubojstva, zlupotrebljavao je javna sredstva, prijetio, poticao pa čak i sudjelovao u dovođenju plaćenika". "To je samo mali dio zločina koje će mu libijski državni odvjetnik staviti na teret". Na pitanje novinara Reutersa nose li takvi zločini i prijetnju smrtnom kaznom, odgovorio je s "Da".

Tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo najavio je da idući tjedan ide u Libiju pregovarati s libijskom prijelaznom vladom NTC-om o tome gdje će se suditi sinu Moamera Gadafija. Rekao je kako nacionane vlade imaju pravo suditi svojim državljani a za ratne zločine, ali je izrazio zabrinutost u vezi s pravednošću eventualnoga suđenja kao i u vezi sa sadržajem optužnice.

Sam je uhićeni Gadafi u subotu opovrgnuo tvrdnje da je u bijegu bio u kontaktu s ICC-om. "Sve su to laži. Nisam bio s njima u kontaktu", rekao je Reutersovu novinaru u Zintanu.

Britanski premijer David Cameron reagirao je na vijest o uhićenju Saifa al-Islama Gadafija istaknuvši kako mu treba suditi u skladu s međunarodnim standardima.

KAIRO

Na kairskom trgu Tahrir u subotu su se sukobili prosvjednici i policija, pošto su pripadnici snaga reda rastjerali odande demonstrante, nepunih deset dana prije održavanja prvih parlamentarnih izbora u zemlji nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka. Prosvjednici su pripadnike specijalnih policijskih snaga gađali kamenjem i drugim predmetima, a specijalci su odgovorili gumenim mecima i suzavcem. Jedno policijsko vozilo je zapaljeno, a demonstranti su izvikivali slogane protiv Vrhovnoga vijeća oružanih snaga koje je na vlasti otkad je 22. veljače smijenjen Mubarak. Dužnosnik ministarstva zdravstva je, kako prenosi agencija Mena, izvijestio o 81. ozlijeđenoj osobi. Među ozlijeđenima su policajci i prosvjednici te novinar France pressea. Deseci prosvjednika ranjeni su gumenim mecima.

SARAJEVO

Nekoliko desetaka Sirijaca koji žive u Bosni i Hercegovine okupilo se u subotu u središtu Sarajeva i provjedovalo protiv režima Bašara al-Asada. Prosvjede je organizirala udruga "Društveni kongres Sirijaca u BiH", a sudionici su tijekom šetnje Sarajevom nosili transparentne na kojima su bile ispisane poruke osude nasilja kojim je sadašnja vlast u Siriji reagirala na prodemokratske prosvjede u zemlji.

OUIDAH

Papa Benedikt XVI. u subotu je u katedrali Bezgrešnoga začeća u Ouidahu u Beninu potpisao apostolsku ekshortaciju o Africi (Africae Munus), a istovremeno su u blizini deseci vudu-svećenika sa ženama sjedili ispred svoga hrama i znatiželjno promatrali. Papa je posjetio prijestolnicu vudua u zapadnoj Africi i molio se u katoličkoj katedrali preko puta velikoga hrama vudua s pitonima. Novi je dokument religijske naravi, govori o smjernicama djelovanja Katoličke crkve u Arfici u sljedećim desteljećima, ali u kratkome odlomku koji se bavi AIDS-om Papa je izbjegao izravno progovoriti o upotrebi kondoma u borbi protiv epidemije HIV-a i AIDS-a.

U prvome govoru u najvećem gradu Benina Cotonouu Papa je govorio o potrebi da se afričke zemlje moderniziraju, ali ne po svaku cijenu. Među "preprekama" koje afričke zemlje moraju izbjeći, rekao je, jest i "bezuvjetna predaja tržišnim i zakonima financija".

ŠANGAJ

Kina će tečaj juana učiniti fleksibilnijim u oba smjera, a nedavne reforme kojima je pokušala svoju valutu učiniti više tržišno orijentiranom počele su ostvarivati i rezultate, rekao je u subotu premijer Wen Jiabao. Njegova izjava vjerojatno nije signal da će se odmah proširiti dnevni opseg trgovine juanom, ali pokazuju da Peking kani uvesti dvosmjernu fluktuaciju juana kako bi ublažio očekivanja da bi juan mogao samo rasti.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev u subotu je ocijenio da je unatoč jakoj inflaciji i neprestanom odljevu kapitala rusko gospodarstvo jače od gospodarstava velikog broja zemalja Europske unije suočenih s teškom dužničkom krizom. Inflacija u Rusiji je pod kontrolom i čak se smanjuje i ove godine će biti sedam posto niža, rekao je Medvedev. Medvedev je također ocijenio da odljev kapitala iz Rusije koji je ove godine dosegao 64 milijarda dolara, nisu greška vlasti, dok većina analitičara objašnjava manjak ulaganja korupcijom, silnom birokracijom i lošom fiskalnom politikom.

WASHINGTON/ZAGREB

Pentagon je uspješno testirao novu "leteću bombu" koja može pogoditi cilj bilo gdje u svijetu u roku od sat vremena, prenose u subotu američki mediji. Oružje, koja putuje brže od brzine zvuka, lansirano je raketom s Havaja, objavio je u petak Pentagon. "Napredno hipersonično oružje" ili AHW, letjelo je kroz gornje slojeve atmosfere "nazdvučnom brzinom" prije što je pogodilo svoj cilj na atolu Kwajalein na Maršalskom otočju, udaljenom oko 4000 km jugozapadno od Havaja. Dužnosnici ministarstva obrane nisu rekli koju je brzinu oružje postiglo, ali hipersonična brzina se obično klasificira kao pet puta brža od brzine zvuka ili oko 6000 kilometara na sat.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙