FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TRIPOLI

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, uhićen je na jugu Libije, rekao je u subotu za agenciju France Presse ministar pravosuđa i ljudskih prava u Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) Mohamed al-Alagi. "Saif al-Islam kojeg traži Međunarodni kazneni sud (ICC) uhićen je na jugu Libije", rekao je ministar, koji nije htio reći druge pojedinosti o uhićenju.

COTONOU

Papa Benedikt XVI. osudio je u subotu korupciju ocijenivši da ona ponekad može biti uzrok "silovite osvete" i pozvao je afričke čelnike da svoje narode na liše nade, u prigodi svog drugog posjeta Africi. "U ovom času suviše je sablazni i nepravde, suviše korupcije i pohlepe, suviše prijezira i laži, suviše nasilja koje vodi u bijedu i smrt", istaknuo je Sveti Otac u govoru koji je održao u predsjedničkoj palači u Cotonouu, gospodarskoj prijestolnici Benina, kamo je doputovao u petak. Papa je istaknuo da sva ta zla haraju u Africi, "ali i u ostatku svijeta". "Svaki narod želi razumjeti političke i gospodarske odluke koje se donose u njegovo ime. On prepoznaje manipulaciju i njegov je odgovor gdjekad silovit", upozorio je Benedikt XVI. koji se obratio političkim čelnicima, diplomatima i predstavnicima drugih vjera.

GAZNI

Dvojica afganistanskih policajaca su poginula, a trojica su ranjena u petak navečer u unakrsnoj pucnjavi NATO-a i afganistanske policije, na kontrolnoj točki u predgrađu Gaznija, na jugoistoku Afganistana, priopćili su NATO i afganistanska policija. Pucnjava koja je počela u trenutku kada su policajci pokušali zaustaviti konvoj koalicijskih snaga, posljedica je "nesporazuma", ocijenio je Dilavar Zahid, načelnik policije u istoimenoj pokrajini Gazniju. NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF) rekle su pak da su sudionici konvoja uzvratili na raketnu i granatnu paljbu te pucnjavu iz lakog oružja, dodavši da je pokrenuta istraga.

RIM

Talijanska tekstilna tvrtka Benetton počela je u subotu, usprkos valu prosvjeda, reklamnu kampanju u domaćem tisku s fotomontažama na kojima se poznate osobe ljube u usta. Nakon prosvjeda iz kampanje je povučen samo plakat s papom Benediktom XVI. Najtiražniji talijanski dnevni list Corriere della Sera objavio je na dvije stranice fotomontažu na kojoj se ljube američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao. Bijela kuća je još u četvrtak priopćila da se protivi takvoj uporabi fotografije američkog predsjednika. "Bijela kuća već dugi niz godina vodi politiku kojom ne odobrava uporabu imena i lika predsjednika u komercijalne svrhe", ističe u priopćenju njezin glasnogovornik Eric Schultz. Drugi talijanski visokotiražni dnevnik La Repubblica također je u subotu objavio na 'duplerici' fotomontažu na kojoj francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ljubi njemačku kancelarku Angelu Merkel.

SARAJEVO

Vojvođanski kantautor Đorđe Balašević se u petak, na 20. obljetnicu pada Vukovara, prisjetio tragedije tog hrvatskog grada posvetivši mu jednu od svojih pjesama na koncertu održanom u Sarajevu. "Ja znam koji je danas dan", kazao je Balašević reagirajući na transparent na kojemu je dio publike u Sarajevu ispisao Vukovar. Kazao je kako nikada nije okretao glavu od onoga što se doista zbivalo u ratu. "Ova pjesma je za sve slavonske bagreme koje su polomili ali i za one koji su izrasli", najavio je Balašević potom svoju poznatu skladbu "Ne lomite mi bagrenje". Publika je burnim pljeskom pozdravila ovu Balaševićevu najavu otpjevavši skladbu zajedno s njim. Na Balaševićevu sarajevskom koncertu, prvom nakon gotovo sedam godina, prema procjenama organizatora, bilo je više od sedamnaest tisuća posjetitelja.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙