FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

DEN HAAG - Tužiteljstvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu predložilo je u petak smanjenje broja dokaza kojima kani poduprijeti optužnicu protiv Ratka Mladića, a sve radi ubrzanja sudskoga postupka, objavio je ICTY. Tužiteljsko ICTY-ja uputilo je sudskome vijeću prijedlog po kojem ostaje svih 11 točaka optužnice, među kojima su dvije za genocid, ali "izabrani zločini razumno i prikladno odražavaju kriminalno ponašanje optuženika i čine temelj za osudu po svih 11 točaka optužnice", kaže se u podnesku tužiteljstva. Tužiteljstvo je zločine izabralo tako da "predstavljaju ukupnost zločina u optužnici, različita područja u Bosni i Hercegovini u kojoj su zločini počinjeni, te isto vremensko razdoblje". "Tužilaštvo je izabralo zločine koji na prikladan način odražavaju težinu i karakter ukupnoga" zločina koji je počinio Mladić, navodi se u podnesku.

ZAGREB/BALI - Američki predsjednik Barack Obama sudjelovao je u petak u radu gospodarskog summita Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), te pozdravio dogovor o prodaji zrakoplova između Boeinga i indonezijskog avioprijevoznika Lion Air. Obama na indonezijskom otoku Bali sudjeluje na summitu ASEAN-a, regije koji donosi više od polovice svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). On je pred početak skupa održao bilateralne razgovore s čelnicima Indije, Filipina i Malezije, izvijestio je CNN. Obama je pomogao objaviti veliku narudžbu zrakoplova Boeing za tvrtku Lion Air. "U posljednjih nekoliko dana govorio sam o tome kako moramo osigurati da smo prisutni u ovoj regiji, što može izravno rezultirati poslovima kod kuće", rekao je Obama u priopćenju. "A kao što vidimo ovdje, ugovor vrijedan više milijardi dolara između Lion Air-a, jedne od najbrže rastućih zrakoplovnih kompanija u regiji i svijetu, i Boeinga će rezultirati s više od 100.000 novih radnih mjesta u SAD-u, tijekom dugog vremenskog razdoblja". Obama je rekao da je naručeno više od 200 zrakoplova.

BALI, Indonezija - Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetit će sljedećeg mjeseca Minamar, označavajući zatopljavanje diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i te države jugoistočne Azije čiji vojni režim izaziva ogorčenje Zapada. Dvodnevni posjet, koji počinje 1. prosinca, označit će prvi posjet američkog državnog tajnika toj zemlji u posljednjih 50 godina. Predsjednik Barack Obama u petak je najavio posjet Clinton Mianmaru, nedugo nakon početka susreta s čelnicima Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), posvećenog regionalnoj sigurnosti i pomoći u slučaju katastrofa. Obama je prvi američki predsjednik koji će sudjelovati na summitu ASEAN-a, čije je predsjedavanje nedavno dodijeljeno Mianmaru. Glavni sastanci na summitu održat će se u subotu.

TUNIS - Tuniska islamistička stranka Ennahda i njena dva koalicijska partnera postigli su načelan dogovor o podjeli tri najviša mjesta u državi, rekli su u petak agenciji Reuters izvori iz dvije koalicijske stranke. Po dogovoru, najmoćniji položaj, onaj predsjednika vlade, pripast će Hamadiju Džbeliju, glavnom tajniku stranke Ennahda koja je pobijedila na izborima prošlog mjeseca, rekli su izvori pod uvjetom da ostanu neimenovani. Moncef Marzouki, čelnik sekularne stranke Kongres za republiku, manjeg koalicijskog partnera, treba biti imenovan tuniskim predsjednikom, a Mustafa Ben Džafar, čelnik trećeg partnera u koaliciji, stranke Ettakatol, bit će predsjednik ustavotvorne skupštine, rekli su izvori. Tri su stranke postigle "načelan dogovor koji još nije služben", rekao je jedan od izvora. Drugi je izvor najavio da će se dogovor objaviti u idućih nekoliko dana.

AMAN - Sirija traži izmjene planirane misije za praćenje provedbe mirovne inicijative Arapske lige, rekao je čelnik te organizacije u petak, uoči isteka roka Damasku da poduzme korake za okončanje višemjesečnog krvoprolića. Arapska liga je Siriju suspendirala i odredila subotu kao krajnji rok toj zemlji da ispuni arapski mirovni plan koji traže povlačenje vojske iz okolice nemirnih gradova i prijeti sankcijama ukoliko sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne počne djelovati na zaustavljanju nasilja. Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elarabi je rekao da organizacija razmatra pismo iz Sirije koje "uključuje izmjene nacrta protokola glede pravnog statusa i obveza promatračke misije Arapske lige u Siriji". Sirijski aktivisti su u petak objavili da su sirijske snage sigurnosti ubile 11 osoba i ranile desetke kada su otvorile vatru kako bi rastjerale prosvjede u gradovima Deri, Homsu, Hami i predgrađu Damaska Erbinu. Sirijska državna novinska agencija je rekla da su dva pripadnika snaga sigurnosti ubijena a treći teško ranjen u eksploziji bombe u Hami. Još dva pripadnika snaga sigurnosti ranjena su u razmjeni vatre u Deri, izvijestila je agencija.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak je obnovila libijsko članstvo u UN-ovu Vijeću za ljudska prava i tako je završila suspenzija koju je UN nametnuo Tripoliju kad je u Libiji izbio građanski rat. Libijski zastupnik, veleposlanik u UN-u Ibrahim Dabaši predstavio je rezoluciju koja kaže kako UN-ove članice "pozdravljaju libijsku odluku da izvršava obveze u skladu s međunarodnim zakonodavstvom o ljudskim pravima, te da promiče i štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava". Rezolucija je prihvaćena, ali ne jednoglasno kako je Dabaši tražio. Dobila je 123 glasa 'za' i četiri 'protiv', uz šest suzdržanih glasova, a deseci zemalja od ukupno 193 nisu ni sudjelovali u glasovanju. Opća je skupština suspendirala Libiju iz članstva u tome tijelu od 47 članica u ožujku, a zatim je to vijeće, glavni UN-ov forum za ljudska prava, optužilo libijske čelnike da u gušenju prosvjeda borcima za demokraciju "grubo i sustavno krše ljudska prava".

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙