FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

RIM

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u petak da je spreman vidjeti svog nasljednika Marija Montija na dužnosti premijera do idućih redovitih izbora 2013., čime je povukao svoje ranije pozive na prijevremene izbore. Monti, čijoj je tehnokratskoj vladi potrebna potpora parlamenta da ostane na dužnosti, ponovio je u petak da želi ostati na dužnosti ostatak petogodišnjeg mandata koji završava 2013. U razgovoru s novinarima u parlamentu Berlusconi je opovrgnuo izvješća da je rekao pristašama da mogu maknuti tu vladu kad god budu htjeli. "Mislim da će ova vlada djelovati na način koji će služiti zemlji u preostalom razdoblju", kazao je Berlusconi.

MOSKVA

Rusija, Bjelorusija i Kazahstan usuglasili su u petak Deklaraciju o stvaranju Euroazijske ekonomske unije do 2015. godine prema prijedlogu ruskoga premijera Vladimira Putina, snažnog zagovornika integracije zemalja proizašlih iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegovi kolege Aleksandar Lukašenko iz Bjelorusije i Nursultan Nazarbajev iz Kazahstana potpisali su u Moskvi "Deklaraciju o euroazijskoj ekonomskoj integraciji". "Učinili smo velik korak prema stvaranju Euroazijske ekonomske unije. Bit će to bez ikakve dvojbe odlučujuće za budućnost naših zemalja", rekao je Medvedev na svečanosti u Moskvi. Ujedinjeni ekonomski prostor triju država koje su već stvorile Carinsku uniju 2009., trebao bi biti objavljen 1. siječnja 2012. Euroazijska ekonomska unija trebala biti stvorena do 2015., rekao je Medvedev.

LJUBLJANA

Buduću slovensku koalicijsku vladu bit će teško sastaviti s obzirom na pojavu novih stranaka na političkoj pozornici i "pad" tradicionalno jakih stranaka, što će budućem mandataru za sastav vlade otežati sastavljanje vladajuće koalicije, ocjena je slovenskih političkih komentatora na sredini predizborne kampanje uoči prijevremenih izbora 4. prosinca. Prema dosadašnjim anketama Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše mogla bi osvojiti najviše glasova i oko trećine mandata u parlamentu. No, za sastavljanje vlade desnog centra sa stabilnom većinom u parlamentu bio bi potreban i natprosječan rezultat Slovenske pučke stranke (SLS) te ponovni ulazak u parlament demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), što je upitno, navode mediji. Iza Janšine stranke prema dosadašnjim anketama najviše bi glasova na prijevremenim izborima mogle osvojiti dvije nove stranke: Građanska lista Gregora Viranta, koja je spremna koalirati i sa ljevicom i sa desnicom, ovisno o izbornom rezultatu, te stranka Pozitivna Slovenija, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

MOSTAR

U više hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak je obilježen spomen na 20. obljetnicu vukovarske tragedije kao i na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne za koju je ocijenjeno da je bila temelj opstanka Hrvata Bosne i Hercegovine. Na trgovima više gradova u među kojima su Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški zapaljene su svijeće u spomen sjećanja za vukovarske žrtve, a u mostarskoj Vukovarskoj ulici istaknut je veliki transparent s natpisom "Heroji se nikada ne zaboravljaju". Služene su i svete mise tim povodom. U jeku najsnažnije srpske agresije na Hrvatsku, istoga dana kada je pao Vukovar, 18. studenog 1991., u Grudama je ustrojena Hrvatska zajednica Herceg-Bosne koja je bila temelj za obranu od nove agresije na Hrvate i Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom je u petak održana svečana akademija u Grudama na kojoj je istaknuto da su Hrvati obranili Bosnu i Hercegovinu.

ANKARA

Francuska i Turska pozvale su u petak na veći međunarodni pritisak na Siriju kako bi se okončalo nasilno obračunavanje s protivnicima predsjednika Bašara al-Asada, dok su aktivisti izjavili da su snage sigurnosti ubile petero ljudi koji su prosvjedovali nakon tjednih molitvi. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, koji je davao izjavu zajedno s turskim šefom diplomacije Ahmedom Davutogluom, rekao je kako sumnja da će Sirija pozitivno odgovoriti na inicijativu Arapske lige čija je svrha zaustaviti krvoproliće u kojemu je, prema UN-u, ubijeno više od 3.500 ljudi. Arapska liga suspendirala je Siriju te njezinim vlastima dala rok do kraja tjedna da prihvate arapski mirovni plan i zaprijetila joj sankcijama ako Asad ne zaustavi represiju.

BRUXELLES

Britanski premijer David Cameron razgovarao je u petak ujutro u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, a nakon toga otputovao je u Berlin gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel. Nakon sastanka u Bruxellesu nije bilo izjava, a iz ureda britanskog premijera novinarima je podijeljeno kratko priopćenje. Cameron i Barroso "razgovarali su o nizu tema uoči predstojećeg sastanka Europskog vijeća u prosincu. Složili su se da treba dati prioritet odlučnom djelovanju kako bi se osigurala stabilnost eurozone te mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje. Istaknuli su središnju važnost daljnjeg razvoja jedinstvenog tržišta kako bi se iskoristio njegov puni potencijal za rast u interesu građana i poduzeća u EU-u, a posebice kako bi se pomoglo malim i srednjim poduzećima", kaže se u priopćenju.

SARAJEVO

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je u petak kako neuspjeh lidera šest političkih stranaka u toj zemlji da postignu dogovor o uspostavi nove vlasti izaziva ozbiljnu zabrinutost. "OHR je s ozbiljnom zabrinutošću konstatirao da šestorica stranačkih lidera ponovno nisu uspjela prevladati razlike koje postoje između njih i finalizirati sporazum o uspostavi vijeća ministara", stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu u povodu neuspjelog sastanka stranačkih lidera održanog u četvrtak. Uputivši poziv stranačkim liderima da ipak nastave razgovarati iz OHR-a ističu kako je od ključne važnosti postići sporazum u preostalom kratkom razdoblju do kraja ove godine. Predsjednici HDZ BiH, HDZ 1990., Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) u četvrtak su u Sarajevu bez rezultata održali još jedan sastanak posvećen pokušaju uspostave nove izvršne vlasti.

MADRID

S rekordnom nezaposlenošću, u krizi i s prijetnjom nove recesije, 36 milijuna španjolskih birača vjerojatno će u nedjelju na vlast vratiti desnicu koja je već obećala bolna odricanja i još strožu štednju, ali ni to neće spasiti zemlju ne pronađe li eurozona trajno rješenje za dužničku krizu, pišu agencije u petak. Prema zadnjim anketama desnica koju vodi predsjednik Narodne stranke Mariano Rajoy (56), trebala bi dobiti apsolutnu većinu na izborima za 350 zastupnika i 208 senatora. Socijalisti, koje vodi 60-godišnji Alfredo Perez Rubalcaba, vlast su preuzeli 2004. u doba rekordnog rasta na uzletu građevinskog i sektora nekretnina. Nisu se na vrijeme oduprijeli svjetskoj financijskoj krizi iz jeseni 2008., te je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero morao podnijeti ostavku. Nezadovoljni vladom socijalista koja im je nametnula stroge mjere štednje, Španjolci neće izbjeći nova bolna rezanja kada Rajoy sastavi novu vladu. U četvrtak je već najavio da će rezati sve, osim mirovina.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙